Kolmen kuukauden katkeamisen päättyessä Samoan johtaja myöntää vaalitappion

Kolmen kuukauden perustuslakikriisi, joka oli kouristellut Tyynenmeren saarivaltiota Samoa, päättyi maanantaina, kun sen pitkäaikainen johtaja myönsi lopulta vaalien häviön, mikä ensimmäinen naispääministeri maan 56 vuoden historiassa.

Tulevan johtajan, Fiame Naomi Mata’afan, on tarkoitus astua virkaan tiistaina. Kriittinen läpimurto Samoan poliittisessa umpikujassa tapahtui neljä päivää aikaisemmin, kun muutoksenhakutuomioistuin katsoi, että vannomisseremonia että Fiamein puolue oli järjestetty toukokuussa sen jälkeen, kun hänet oli suljettu parlamentista, oli perustuslaillinen.

“NOPEA tässä on hallitus”, eroava pääministeri Tuilaepa Sa’ilele Malielegaoi sanoi Fiame-puolueesta, kun hän vannoi kannattajille maanantaina, että hän johtaa arvokasta oppositiota. “Olemme läsnä jokaisessa parlamentin istunnossa, joten voimme pitää kiinni velvollisuuksista, joita vaalipiirimme ovat kutsuneet tekemään.”

Tuilaepa, 76, joka on ollut maan johtaja 22 vuotta, oli taistellut katkerasti pidättääkseen toimistonsa, koska 9. huhtikuuta pidetyt vaalit päättyivät kuolleeseen kuumuuteen. Kun lopullinen päättämätön lainsäätäjä heitti tukensa Fiame-taakse ja antoi puolueelleen ohuen parlamentaarisen enemmistön, Tuilaepa kieltäytyi hyväksymästä hänen menetystään väittäen, että hänet oli “nimittänyt Jumala” johtamaan maata.

Vaaleja seuranneiden poliittisten edestakaisin kuukausien aikana molemmat osapuolet julistivat vallankaappauksen, joka jakautti perheitä ja johti kymmeniin tuomioistuinhaasteisiin.

Yhdessä vaiheessa maan vaalilautakunta puuttui asiaan, estäen Fiame-taivaaseenastumisen, paradoksaalisesti vedoten lakiin, jonka tarkoituksena oli varmistaa naisten suurempi edustus parlamentissa.

Kyseisen lain mukaan naisilla on oltava vähintään 10 prosenttia paikoista. Vaalit olivat tuottaneet 9,eight prosenttia, ja komissio kieltäytyi pyöristymästä. Joten se nimitti parlamentin jäseneksi Tuilaepan puolueen naisjäsenen ja antoi hänelle väliaikaisesti enemmistön.

Oikeuslaitos jatkoi sarjaa voittoja rouva Fiame’lle, mikä käänsi vaalilautakunnan aloitteen ja julisti hänet voittajaksi. Mutta maan valtionpäämies – jolla on tavallisesti seremoniallinen asema – pakeni syrjäiseen kylään sen sijaan, että johtaisi hänen vannomisseremoniaansa. Fiame-puolue piti oman seremoniansa mehiläispesän muotoisen parlamentin lähellä teltan alla.

Hän vannoi virkansa, kun aurinko laskeutui puolueensa jäsenten reunustamana pukeutuneena kardinaalinpunaisiin bleisereihin ja perinteisiin miesten ympärileikkaushameisiin, jotka tunnetaan nimellä faitaga.

Herra Tuilaepa ilmestyi myöhemmin samana päivänä sanoen, että hän ei tunnusta Fiame-nimitystä ja kutsui häntä vannovaksi “maanpetokseksi”.

“Jätä meidän hoidettavaksi tämä tilanne”, hän oli sanonut ja lupaanut toimia vastaan, jota hän kutsui “laittoman toiminnan korkeimmaksi muodoksi”.

Samoa, normaalisti rauhanomainen valtio, jolla ei ole omaa armeijaa, on harvoin tuntenut poliittista epävakautta, vaikkakin sillä hinnalla, että se on virtuaalinen yksipuolinen valtio. Fiame, 64, entinen Tuilaepan sijainen, oli itsenäinen vakiintunut poliittinen hahmo ennen oman puolueen perustamista viime vuonna.

“Emme ole koskaan ennen nähneet tällaista repeämää maassamme”, sanoi Samoassa toimiva tutkija ja toimittaja Lagipoiva Cherelle Jackson. “En ole koskaan kokenut tätä ennen koko elämässäni. Rivit on ylitetty. Se muistuttaa suuresti sitä, mitä Yhdysvalloissa tapahtui Trumpin kanssa. “

Kuukausien poliittisen juonittelun jälkeen analyytikot julistivat tuomioistuimen päätöksen voitoksi oikeusvaltiolle.

“Tämä tilanne on testannut Samoan perustuslakia, sen poliittista järjestelmää ja etenkin oikeuslaitosta”, kertoi Australian kansallisen yliopiston alueen asiantuntija Kerryn Baker. “Luulen, että samoilaiset saavat sydämensä siitä, että heidän järjestelmänsä ovat vahvat.”

Fiame, joka esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti päätöksen jälkeen, myönsi edellisten kuukausien vaikeuden.

“Se on uusi päivä”, hän sanoi. “Annan suurimman kiitollisuuteni teille, Samoan kansalaisille, ja tunnustan erityisesti arvokkuuden, jolla olette odottaneet kärsivällisyydellä ja kärsivällisyydellä, rauhanomaisesti ja kunnioittavasti, että oikeusprosessi saadaan päätökseen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *