Yhdysvaltain ilmaiskut yrittävät hidastaa Talebanin etenemistä Afganistanissa

KABUL, Afganistan – Yhdysvaltain armeijan lentokone iski tällä viikolla useita Taleban-kantoja tukeakseen Afganistanin hallitusjoukkoja, yhdessä ensimmäisistä merkittävistä amerikkalaisten reaktioista kapinallisten läpikuultavaan etenemiseen koko Afganistanissa Yhdysvaltain joukkojen vetäytyessä.

Ainakin yksi lakoista kohdistui Talebanin kantoihin keskeisessä eteläisessä Kandaharin kaupungissa, mikä hidasti etenemistä, joka uhkasi vallata kaupungin.

Taleban kutsui lakkoja “tottelemattomuudeksi” amerikkalaisten kanssa viime vuonna tehtyyn erosopimukseen, ja he varoittivat määrittelemättömistä “seurauksista” – osoitus siitä, että ilmavoimilla oli vaikutusta kapinallisten ryhmään.

Taleban-etenemisen laajuus ja vauhti on herättänyt viime päivinä huolta Yhdysvaltojen korkeimmista armeijan ja siviilihenkilöistä. Taleban uhkaa nyt suurinta osaa Afganistanin 34 provinssin pääkaupungista ja jopa kansallista pääkaupunkia Kabulia. Ryhmä on ohittanut yli puolet maan 400 parittomasta piiristä ja takavarikoinut ne monissa tapauksissa ilman taistelua, koska se aloitti hyökkäyksensä vakavasti toukokuussa.

Tämän viikon ilmaiskut, jotka pidettiin keskiviikkona ja torstaina, heijastavat sekä amerikkalaisen huolen tasoa että Afganistanin armeijan jatkuvaa tarvetta Yhdysvaltain lentotukeen, kun Washington yrittää lopettaa lähes 20 vuoden sodan maassa. Ne olivat ensimmäisiä tällaisia ​​lakkoja sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ylin komentaja Afganistanissa, kenraali Austin S. Miller, erosi viime viikolla.

Afganistanin joukot ovat palanneet Taleban-hyökkäyksen edessä, kun Yhdysvallat on lähellä loppuvoimiensa vetämistä loppuun. Yhdysvallat ja muut suurvallat pyrkivät rauhansopimukseen Talebanin ja Afganistanin hallituksen välillä, mutta Taleban uskoo voittavansa sodan, jättäen useless vähän kannustimia neuvotella.

“Meillä on syvä huoli Talebanin toteuttamista toimista, mikä osoittaa, että se voi yrittää valloittaa maan väkisin”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony J. Blinken sanoi perjantaina MSNBC: ssä. “Mutta jos niin tapahtuisi, Afganistan olisi pariavaltio.”

Keskikunnan esikuntien päällikkö kenraali Mark A. Milley varoitti keskiviikkona mahdollisuudesta “täydelliseen Talebanin haltuunottoon” sanoen, että kapinallisilla on nyt “strateginen vauhti” taistelussa Afganistanin hallitusjoukkoja vastaan.

Useat Pentagonin virkamiehet vahvistivat, että lisää pommi-iskuja Kandaharin ympärillä on todennäköisesti lähipäivinä. “Olemme tehneet sitä missä ja milloin mahdollista, ja jatkamme sitä missä ja milloin mahdollista”, eräs virkamies sanoi nimettömästi kuvaamaan operatiivista suunnittelua.

Kandaharin maakunta, maan etnisen puiston sydämessä, oli Talebanin syntymäpaikka 1990-luvulla, jolloin ryhmä pyyhkäisi koko maan hallintaan. Viime viikkoina Taleban on valloittanut alueita saman nimisen maakunnan pääkaupungin, Etelä-Afganistanin suurimman kaupungin, ympärillä ja tunkeutunut kaupunkiin.

Pentagonin virkamiehet vahvistivat äskettäiset amerikkalaiset lakot, mutta niissä oli tarkkoja yksityiskohtia. He ovat olleet yhtä moniselitteisiä viikkojen ajan Yhdysvaltojen jatkuvan sotilaallisen osallistumisen laajuudesta ja laajuudesta Afganistanin sotaan, vaikka he ilmoittivat aiemmin tässä kuussa, että se voisi jatkua ainakin siihen asti, kunnes vetäytyminen saatiin päätökseen elokuun lopussa.

Talebanin mukaan ilmaiskut suoritettiin Kandaharissa ja naapurimaassa Helmandin maakunnassa.

Puolustusministeri Lloyd J.Austin III sanoi tällä viikolla että amerikkalaiset joukot olivat varustaneet tukikohdan Qatariin “voidakseen suorittaa horisontin ylittäviä iskuja” Afganistanissa.

Kun Yhdysvaltain vetäytyminen kiihtyi ja Bagramin lentotukikohta luovutettiin afgaaneille, amerikkalaiset virkamiehet ehdottivat, että Yhdysvaltain ilmavoimaa käytettäisiin Talebania vastaan ​​rajoitetuissa olosuhteissa ainakin 31. elokuuta asti.

Mutta he eivät tarkentaneet, mitä nämä olosuhteet olisivat. Tämän viikon lakot ovat merkki siitä, että Afganistanin joukkojen lähes romahtaminen viime kuussa on herättänyt virallisen Washingtonin huomion.

Yhdysvalloissa ei ole enää lentokoneita Afganistanissa. Tällä viikolla käyttöön otetut koneet olisivat olleet lähtöpaikkana Persianlahdella ja muualla Lähi-idässä.

“Viimeisten päivien aikana olemme toimineet ilmaiskun kautta tukeakseen ANDSF: ää, mutta en käsittele näiden iskujen taktisia yksityiskohtia”, Pentagonin edustaja John Kirby sanoi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa viittaamalla Afganistanin joukkoihin niiden lyhenteellä.

Hän pani merkille herra Austinin lausunnon kyvystä suorittaa tällaisia ​​lakkoja ja lisäsi: “Kenraali McKenziellä on nämä viranomaiset” viitaten Pentagonin keskuskomennon johtajaan, kenraali Kenneth F. McKenzieen.

Afganistanin vanhempi virkamies Kandaharissa, joka puhui nimettömänä, sanoi, että amerikkalaiset lakot olivat “lisänneet turvallisuusjoukkojemme moraalia”. Hän lisäsi, että “toivomme, että nämä ilmaiskut auttavat työntämään Talebanin pois Kandaharin kaupungista.”

B-52-kaukopommittaja nähtiin Kabulin yläpuolella viime päivinä, ensimmäistä kertaa muutamina vuosina. Koneen massiivinen koko ja erottuva siluetti oli todennäköisesti tarkoitettu voimanäytöksi. Pommikoneet on siirretty Qatariin kattamaan Yhdysvaltojen ja kansainvälisten joukkojen vetäytyminen.

Vaikka heidän armeijansa eteneminen jatkuu melkein valvomattomana – vaikka hallituksen joukot väittävät ottaneensa takaisin kourallisen piirejä -, Talebanista on tullut yhä rohkeampi. He lähtivät Afganistanin ylimmistä virkamiehistä tyhjin käsin viime viikonlopun Dohassa, Qatarissa pidetyn rauhankokouksen jälkeen, eivätkä edes suostuneet perinteiseen tulitaukoon Eid-loman aikana.

Tiistaina ammuttiin raketteja Kabulin presidentin palatsiin, kun virkamiehet kokoontuivat Eid-rukouksiin, vaikka islamilaisen valtion haara myöhemmin väitti hyökkäyksen.

Adam Nossiter raportoi Kabulista, ja Eric Schmitt Washington DC: stä Taimoor Shah ja Thomas Gibbons-Neff osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *