Surevat haitinlaiset lohduttavat surmatun presidentin leskiä Martine Moïse

PORT-AU-PRINCE – Neljä päivää sen jälkeen, kun haitilaiset olivat yllättyneet palatessaan maalleen rintarepulla ja luodinkestävällä liivillä, Haitin murhatun presidentin leski ilmestyi keskiviikkona kansalaistensa edessä aviomiehensä muistomerkissä.

Martine Moïse, joka haavoittui 7. heinäkuuta tapahtunut hyökkäys kotonaan, joka otti aviomiehensä henkiin, siirrettiin Miamin sairaalaan, jossa hänelle tehtiin leikkaus, kun hänen maansa rullattiin menettämättä maata. presidentti Jovenel Moïse.

Siitä lähtien Moïse oli pysynyt valokeilassa paitsi muutaman lausunnon antamisesta sosiaalisessa mediassa. Mutta keskiviikkona se muuttui.

Entinen ensimmäinen nainen saapui myöhään iltapäivällä aviomiehensä muistomerkille Haitin kansallisen pantheonin museoon, yllään edelleen ylemmässä kädessä ja mukana hänen kolme lastaan ​​ja kolme henkivartijaa, heidän hyökkäysaseensa esillä. Neiti Moïse oli pukeutunut mustaan, ja hänellä oli helmiä, ja taustalla kuului Pachelbelin Canon.

Kun hän seisoi lastensa kanssa, Moïse sai surunvalittelun merkittäviltä haitilaisilta, muun muassa vastavalmistetulta pääministeriltä, ​​Ariel Henryltä, Helen La Limelta, YK: n Haitin ylimmältä virkamieheltä, ja Michel Martellyltä, Haitin entiseltä presidentiltä, ​​joka valitsi vähän tunnettu herra Moïse seuraajaksi.

Tapahtuman ensimmäinen osa oli suljettu yleisölle ja lehdistölle, mutta se pidettiin lukio-opiskelijoiden loppukokeiden päivänä, ja heidän juhliensa huutoäänet soivat tiensä Pantheonin kiinteistön seinien yli. lähellä Champ de Marsia, kaupungin pääaukiota, sekoittaen musiikkiin.

Vietettyään noin tunnin Pantheonissa, Moïse nousi käymään pienessä puutarhapalveluksessa. Haitin viestinnästä vastaava ulkoministeri Frantz Exantus muisteli siellä väkijoukkoon puhuessaan menneisyyden loistoa, kun haitilaiset nousivat kerran ylös ja tukivat tunnetusti julmaa orjajärjestelmää.

“Kuinka Haiti pääsi tähän tänään?” Herra Exantus valitti.

Rukouksen, runouden ja laulun keskellä neiti Moïse kohtasi väkijoukkoa antiikkikullalla maalatusta tuolista pitäen loukkaantunutta kättään. Kun palvelu vaati hänen seisomaan, hän teki niin näkyvällä tuskalla.

Illan laskiessa seremonia päättyi ja rouva Moïse lähti, kasvonsa kostuneet kyynelistä.

Neiti Moïse jätti keskiviikkojen tehtäväksi julkisten lausuntojen antamisen. Mutta niin matalalla profiililla kuin hänellä on ollut salamurhasta lähtien, hän on toisinaan jakanut joitain tunteitaan muiden haitilaisten kanssa. Yksi viesti, sekä surullinen että poliittisesti terävä, tuli hänen ollessaan vielä Miamin sairaalassa.

“25 vuotta yhdessäoloa”, hän sanoi äänitallenne julkaissut hänen vahvistetulle Twitter-tililleen. ”Useless yhden yön aikana palkkasoturit repivät hänet pois minusta. Kyyneleet eivät koskaan kuivu silmissäni. Sydämeni vuotaa aina. “

Kun Haitin poliitikot palasivat kotiin vallasta, Moïse syytti miehensä murhaajia halusta murhata presidentin unelma, visio ja ideat maata varten.

“Itken, se on totta”, hän sanoi, “mutta emme voi päästää maata harhaan.”

Tiistaina Ariel Henry, neurokirurgi, oli asennettu maan väliaikaiseksi pääministeriksipäättyen – ainakin väliaikaisesti – avoimen taistelun siitä, kuka korvaisi herra Moïsen johtamaan haurasta maata.

Herra Moïsen hautajaiset pidetään perjantaina pohjoisessa Cap-Haïtienissa. Moïse sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä, että perhe halusi maksaa itse seremonian eikä halunnut ottaa rahaa Haitin valtionkassasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *