Haitin johtajan hautajaisvuosina viha palaa kaduilla

CAP-HAÏTIEN, Haiti – Tuntia ennen kuin surijoiden oli määrä osoittaa kunnioitusta murhatulle presidentti Jovenel Moïseelle perjantaina pidetyissä valtion hautajaisissa – hetki, jonka monet toivovat auttavansa murtuneen maan korjaamisessa – pohjoinen Cap-Haïtienin kaupunki paloi vihasta ja turhautumisesta paljastaen Haitin syvät erot.

Torstaina kadut kuohkivat polttavien renkaiden mustasta savusta, joka on yleinen mielenosoitus maassa, joka jakautuu maantieteen, vaurauden ja vallan mukaan. Suuri joukko mielenosoittajia juoksi kapeilla siirtomaa-kaduilla ja lauloi: “He tappoivat Jovenelin, ja poliisi oli siellä.”

Epäluuloiset pääkaupungista tulevaa eliittiä kohtaan vihaiset miehet yrittivät estää surijoiden saapumisen kaupungin ulkopuolelta, heittivät betonikappaleen tulen läpi kulkeneen moottoriväylän johtoautoon ja vetivät myöhemmin betonisen puhelinnastan tiellä.

“Lähetimme heille jonkun elävänä, he lähettivät hänet takaisin ruumiiksi”, huusi 42-vuotias mekaanikko Frantz Atole lupaamalla väkivaltaa. “Tämä maa ei tule olemaan hiljaa.”

Valtion hautajaisten, jotka on suunniteltu Moïsen perhetaloon, alle puolen tunnin matkan päässä Cap-Haïtienin keskustasta, odotettiin houkuttelevan diplomaatteja ympäri maailmaa ja virkamiehiä koko maasta. Seremoniaa edeltävä kuohunta herätti kuitenkin kysymyksiä turvallisuudesta ja siitä, voisivatko kaikki ne, jotka aikovat kunnioittaa herra Moïsea, todella saavuttaa hautajaiset.

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun herra Moïse oli täynnä luoteja omassa makuuhuoneessaan pääkaupungissa Port-au-Prince – jonka kolumbialaisten palkkasotureiden ryhmä tappoi, viranomaiset sanovat – maa pyörii edelleen vastaamattomilla kysymyksillä ja täynnä vihaa. Useat jäsenet Moïsen omasta tietoturvasta ovat olleet kuulusteltava ja pidätetty yhtä hyvin.

Uusi hallitus asennettiin pääkaupunkiin tällä viikolla, jonka johtajat vannovat pääsevänsä kauhistuttavan tappamisen pohjaan ja rakentamaan yksimielisyyden maan sotivien poliittisten ryhmittymien ja raivokkaiden kansalaisyhteiskunnan ryhmien välillä. Silti levottomuudet Torstai uhkasi muuttaa konsensuksen toivot naiiviksi, toteutumattomaksi uneksi.

”Port-au-Princen porvaristo on vastuussa. Ne ovat syy tähän kaikkeen ”, sanoi 20-vuotias lukiolainen Emmanuella Joseph itkien tien reunalla olevaan kasvoliinaan juoksevan mielenosoituksen loppupäässä. “Pyydän useless sulkemaan kaikki kadut estääkseen niitä tulemasta.”

Hän lisäsi valitettavasti, että presidentin tappajat olivat ulkopuolisia, jotka olivat pitkään sekaantuneet maan kohtaloon. “Millainen kansa tulee ja tappaa presidentin?”

Toiset huusivat, että poliisi ja presidentin vartija, jonka jäsenillä ei ollut raportoituja vammoja presidentin kotiin kohdistuneen hyökkäyksen aikana, olivat osallisina murhassa.

Cap-Haïtien oli pukeutunut suruun torstaina. Se oli aikoinaan Ranskan siirtokunnan pääkaupunki St.Domingue, joka väitti olevan yksi julmimmista orjaistutustalouksista maailmassa ja jonka myöhemmin maailman menestynein orjien kapina hukutti. Tien yli kiertyneet julisteet lukivat ”Oikeus presidentti Jovenelille” ja “Kiitos presidentti Jovenel. Annoit henkesi ihmisten taistelulle, ja se jatkuu. “

Aivan kaupungin pääkivestä, jolla kapinallisten johtajat teloitettiin yli kaksi vuosisataa sitten, surevat olivat rivissä allekirjoittamaan surunvalittelukirjoja ja sytyttämään kynttilöitä ennen suurta kuvaa presidentistä hallituksen rakennuksessa.

“Elämme niin hauraassa ajassa”, sanoi Maxil Mompremier seisomassa siirtomaa-ajan Notre Dame de L’Assomption -katedraalin ulkopuolella, jonne herra Moïsen kannattajat olivat kokoontuneet aiemmin palvelukseen. Kukaan ei ymmärrä mitä tapahtui. Monet ihmiset pelkäävät. “

Maan pohjoisesta kotoisin oleva herra Moïse ei ollut tunnettu maan valtakeskuksessa Port-au-Princessa, kun hallitseva puolue valitsi hänet ehdokkaaksi vuoden 2015 vaaleissa. Hän syntyi läheisessä kaupungissa Trou-du-Nord, ja aloitti myöhemmin yrittäjäuransa Port-de-Paixissa, missä hänestä tuli kauppakamarin puheenjohtaja.

Se, että hänet tapettiin kaukana Port-au-Princessä, sytytti vanhat erimielisyydet vähemmän kehittyneen pohjoisen ja maan pääkaupungin ja talouskeskuksen välillä sekä syvensi eroja maan pienen eliitin ja köyhän enemmistön välillä.

“Se palaa lakkaamatta koko Haitin historiassa”, sanoi Cap-Haïtienissa toimiva historioitsija Emile Eyma Jr. puhuessaan pohjoisten tunteesta. “Vaarallista on, että sekä värikysymys että alueellisuus on aseistettu puhtaasti poliittisista syistä.”

presidentin vaimo Martine Moïse, joka loukkaantui hyökkäyksessä, on ilmoittanut, että hänen perheensä maksaa hautajaiset. Lentokoneet saapuivat normaalisti uniseen lentokentälle koko päivän, ja niiden on määrä saapua perjantaina.

Mutta tämän kaupungin kaduilla viha paloi.

“Aiomme protestoida koko yön”, herra Atole vannoi renkaiden palamisen takana olevalle sillalle. “Aiomme antaa heille vaikean ajan kaupungissa.”

Harold Isaac osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *