Netanyahu epäonnistuu muodostamaan uuden Israelin hallituksen, joka pidentää umpikujaa

JERUSALEM – Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ei pystynyt muodostamaan uutta hallitusta keskiyön keskiyön määräaikaan mennessä, mikä vaarantaisi hänen poliittisen tulevaisuutensa, kun hän on oikeudenkäynnissä korruptiosyytteistä ja pidentää poliittinen umpikuja se on useless pahentunut neljän vaalin jälkeen kahdessa vuodessa.

Israelin presidentti Reuven Rivlin voi nyt antaa kilpailevalle, eklektiselle Netanyahu-vastapuolien leirille mahdollisuuden muodostaa hallitus, joka voi syrjäyttää Netanyahun vallasta 12 peräkkäisen vuoden aikana.

Netanyahun oikeistolainen Likud-puolue on ylivoimaisesti suurin Israelin murtuneella poliittisella näyttämöllä, sillä se on voittanut 30 paikkaa yleiset vaalit maaliskuussa. Siitä huolimatta hän ei pystynyt kokoamaan tarpeeksi koalitiokumppaneita antaakseen vähintään 61-paikkaisen enemmistön 120-jäsenisessä parlamentissa.

Hänen toivonsa oikeanpuoleisesta ja uskonnollisesta koalitiosta lopulta jäi vajaaksi, koska hänen äärioikeiston liittolaiset kieltäytyivät liittymästä hallitukseen, jota pieni islamistinen arabipuolue. Arabipuolue Raam oli valmis tukemaan Netanyahun hallintoa vastineeksi Israelin arabivähemmistölle maksettavista eduista.

Herra Netanyahu myös epäonnistui viimeisen hengenvetoon suostuttelemaan oikeistolainen kilpailija Naftali Bennett liittymään hänen kanssaan vallanjakosopimukseen, joka olisi nähnyt parin vuorotellen pääministerinä.

Herra Bennett oli hylännyt tarjouksen sanomalla, että Netanyahu ei voinut kokoamaan enemmistöä edes tuella.

Kolme minuuttia ennen keskiyötä Likud antoi lyhyen lausunnon, jossa Bennettiä syytettiin Netanyahun mahdollisuuksien rikkomisesta kieltäytymällä sitoutumasta oikeistolaiseen hallitukseen, mikä olisi varmasti johtanut hallituksen muodostamiseen, johon liittyisi uusia parlamentin jäseniä. ”

Herra Rivlin voi nyt pyytää yhtä herra Netanyahun kilpailijaa – joka edustaa erilaista ryhmää puolueita aina siirtokuntien oikeuksista maallisiin vasemmistoihin – yrittämään muurata yhteen hallituskoalitiota, joka lähettäisi pääministerin oppositioon. Tai herra Rivlin voisi pyytää parlamenttia esittämään ehdokkaan.

Hänellä on kolme päivää aikaa tehdä päätös. Hänen toimistonsa ilmoitti aloittavansa prosessin uudelleen keskiviikkona aamulla ottamalla yhteyttä kaikkiin parlamentissa edustettuihin poliittisiin puolueisiin.

Netanyahu pysyisi edelleen vallassa väliaikaisena pääministerinä, kunnes uusi hallitus muodostetaan. Jos kukaan ei voi muodostaa hallitusta, Israel on viidennessä vaaleissa.

Mutta epäonnistumalla rakentaa enemmistöyhdistystä, herra Netanyahu on saattanut menettää parhaat mahdollisuutensa saada jonkinlainen oikeudellinen koskemattomuus rikosoikeudellisista syytteistä. Ladattu lahjonta, petos ja luottamuksen loukkaaminen, hän on kiistänyt väärinkäytökset ja vaatii, että häntä vastaan ​​nostetut tapaukset romahtavat oikeudessa.

Jotkut hänen poliittisista liittolaisistaan ​​olivat sitoutuneet tekemään muutoksia tai edistämään lainsäädäntöä, joka saattaisi keskeyttää hänen oikeudenkäyntinsä, kunnes hän lähtee virastaan. Uusi Netanyahun hallitus olisi voinut myös nimittää sympaattisemman oikeusministerin korvaamaan nykyisen, jonka toimikausi on ensi vuoden alussa.

Epäonnistuminen uuden hallituksen luomisessa voi myös pidentyä poliittinen umpikuja Tämä on jättänyt Israelin ilman valtion budjettia kaksi peräkkäistä vuotta keskellä pandemiaa ja viivästyttänyt nimityksiä useisiin keskeisiin hallinto- ja oikeusvirkoihin.

Suurin Likudia haastava puolue ja vaalien toinen sija on Yesh Atid, keskiryhmä, joka sai 17 paikkaa. Mutta sen johtajalla, entisellä valtiovarainministerillä Yair Lapidilla, ei ole myöskään helppo tie hallituksen muodostamiseen.

Netanyahua vastustava ryhmä koostuu lukuisista muista pienistä puolueista, joilla on ristiriitaiset asialistat. Blokin pienemmät oikeistopuolueet pitävät Lapidia liian vasemmistona hallituksen johtamiseksi.

Sen sijaan keskustelut herra Lapidin ryhmässä ovat keskittyneet mahdollisuuteen herra Lapidin jakaa valtaa toisen ehdokkaan, kuten useless seitsemän paikkaa voittaneen oikeistopuolueen Yaminan johtajan Bennettin kanssa. Tällaisen sopimuksen mukaan herra Bennett saattaa johtaa maata vuoden ajan, ennen kuin hän antaa pääministeri Lapidille.

Herra Lapidin puolue on puolustanut keskiluokan israelilaisten veronmaksajaa ja vaatinut rajojen asettamista Israelin ultranortodoksisen yhteisön – joka monet on vapautettu asepalveluksesta – autonomialle ja tutkivat uskonnollisia tekstejä sen sijaan, että siirtyisivät työvoimaan. Se on tehnyt hänestä vihollisen ultraortodoksisille puolueille, jotka ovat pitäneet Netanyahua kauan vallassa.

Herra Lapid lupauksen vaalikampanjan aikana asettaa egonsa syrjään ja myöntää pääministeriö, jos se tarvitsi Israelin pisimpään toimineen pääministerin Netanyahun istuttamisen.

Enemmistön muodostamiseksi tämän ryhmän tulisi myös luottaa arabipuolueen tukeen, mihin he eivät ole aikaisemmin halunneet. Vaikka he onnistuvatkin muodostamaan hallituksen, jolla on rajallinen tavoite vakauttaa maa pitkän poliittisen kaaoksen jälkeen, monet analyytikot uskovat, että sen heterogeenisuus tekisi siitä lyhytaikaisen.

Herra Bennett etsii myös mahdollisuutta yrittää muodostaa seuraava hallitus. Hän on sanonut, että hänen mieluummin on rakentaa oikeanpuoleinen koalitio, johon kuuluu herra Netanyahun Likud ja uskonnolliset puolueet, mutta jos se ei onnistu, hän pyrkii muodostamaan monipuolisemman “yhtenäisyyden” hallituksen, johon kuuluu Netanyahun vastaisen blokin puolueita.

Jos hallitusta ei ole muodostettu määrätyn ajan kuluessa – 28 päivää muulle lainsäätäjälle kuin Netanyahulle tai enintään viisi viikkoa parlamentin nimeämälle ehdokkaalle – edustajakokous hajoaa itsestään ja israelilaiset palaavat takaisin äänestyslaatikkoon. viides kerta kevään 2019 jälkeen.

Sen lisäksi, että maassa vallitsevat tavalliset jännitteet maallisten ja uskonnollisten, oikeistolaisten ja vasemmistolaisten sekä juutalaisten ja arabien välillä, israelilaiset ovat jakautuneet yhä enemmän Netanyahuun itse. Ideologisen oikeiston edustajat ovat nyt jakautuneet Netanyahun kannattajien ja vastaisten leirien kesken.

Netanyahulla oli useless 52 lainsäätäjän vankka tuki omasta Likudistaan, kahdesta uskollisesta ultrortodoksisesta puolueesta ja äärioikeiston liitosta. Kolme oikeistolaista puoluetta päätti lopulta olla palauttamatta häntä hallitukseen.

Yhteensä 13 puoluetta pääsi parlamenttiin, kaikki paitsi Likud ja Yesh Atid, joissa oli paikkoja yksinumeroisina.

Jokainen muodostettu hallitus on todennäköisesti epävakaa ja riippuvainen suhteettoman voimakkaiden pienten puolueiden vaatimuksista ja mielikuvista.

Tämä viimeisin hallituksen muodostamisen epäonnistuminen on vakava isku herra Netanyahulle. Hän kampanjoi kovasti maaliskuun vaalien puolesta ja oli panostanut omaisuutensa Israelin onnistuneeseen rokotuksiin, mikä oli antanut talouden ja kulttuurielämän avautua uudelleen juuri ajoissa äänestystä varten.

Kommentoijien mukaan hänet on kuitenkin vielä liian aikaista irtisanoa.

Hän ei myöskään pystynyt muodostamaan hallitusta kahden vuoden 2019 vaalin jälkeen. Mutta kun myös hänen kilpailijansa eivät onnistuneet sementoimaan koalitiota, hän pysyi paikallisena pääministerinä. Huhtikuussa 2020 järjestetyt vaalit tuottivat epäonnisen yhtenäisyyden hallituksen romahtanut seitsemän kuukauden poliittisen ja hallinnollisen halvauksen jälkeen.

Jotkut analyytikot sanovat, että Netanyahu, poliittinen selviytyjä, toimii mielellään väliaikaisena pääministerinä ja ajaa vaalien aallon siirtymäkauden hallituksesta toiseen niin kauan kuin hän pysyy virassaan. Ja jos viimeisin imbroglio päättyy viidennessä vaaleissa, hän todennäköisesti ehdolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *