Méxicon pormestari kiinni poliittisessa pudotuksessa junaonnettomuuden jälkeen

Heidän kilpailunsa on ollut pitkään asiantuntijoiden spekulaation kohteena, ja tiistaina kaksi Meksikon kirkkainta poliittista tähteä oli valokeilassa kaikista vääristä syistä.

Mexico Cityn tappavan metrojunaonnettomuuden jälkeen julkinen viha kääntyi tiistaina kaupungin pormestaria Claudia Sheinbaumia ja entistä pormestaria kohti, joka on nyt Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard.

Molemmat nähdään laajalti presidentti Andrés Manuel López Obradorin mahdollisina seuraajina.

“Mitään ei piiloteta”, herra López Obrador sanoi tiistaina aamulla tiedotustilaisuudessa. “Meksikon ihmisten on tiedettävä koko totuus.”

Mutta vaikka presidentti puhui, poliittinen lasku oli ilmeinen hänen tiedotustilaisuudessaan. Sekä rouva Sheinbaum että herra Ebrard joutuivat ankarien kyselyjen kohteeksi toimittajilta: hän epäonnistui mahdollisten vikojen havaitsemisessa, jotka johtivat kuolemaan johtaneeseen kaatumiseen, ja hän valvoi metrolinjan rakentamista, jota kärsivät huonosta hallinnasta ja korruptiosta.

Ainakin julkisesti nämä kaksi poliittista raskaspainosta esittivät yhtenäisen rintaman.

“Olemme yhteisymmärryksessä päästäksemme tämän pohjalle ja työskentelemme yhdessä totuuden löytämiseksi ja sen selvittämiseksi, mikä aiheutti tämän tapahtuman”, sanoi Sheinbaum, joka välttää syyttämästä hallitusten lukuja onnettomuudessa.

Herra Ebrard, kysyi pelkääkö hän lopullista vastuuta traagisesta onnettomuudesta, kiisti väärinkäytökset ja sanoi tekevänsä yhteistyötä tutkimuksessa.

“Jos sinulla ei ole mitään salattavaa, sinulla ei ole mitään pelättävää”, hän sanoi. “Kuten kukaan muu, minäkin olen mitä viranomaiset päättävät, mutta vielä enemmän korkean tason virkamiehenä, jonkuna, joka edisti linjan rakentamista.”

Herra Ebrard oli Mexico Cityn pormestari vuosina 2006-2012, ja metrolinja, joka tunnetaan nimellä Kultainen viiva, oli yksi hänen hallinnonsa merkittävistä hankkeista.

Kaatuminen tapahtui kuukautta ennen lainsäätäjiä, jolloin hallitsevan puolueen, joka tunnetaan nimellä Morena, odotetaan hallitsevan. Herra López Obradorilla on korkea hyväksyntäluokitus koko maassa, mutta vähemmän suosittu Mexico Cityssä.

Sheinbaum ja herra Ebrard ovat molemmat Morenan jäseniä, ja molemmat kilpailevat López Obradorin seuraajana presidenttinä, kun hänen toimikautensa päättyy vuonna 2024.

López Obrador, joka kampanjoi Meksikon infrastruktuurin parantamiseksi, on johtanut kunnianhimoisia julkisen liikenteen hankkeita virkaan astumisensa jälkeen vuonna 2018, mukaan lukien lähes 1000 mailia rautatieta, joka ulottuu Meksikon yli. Hän on pyrkinyt luomaan perinnön useilla merkittävillä hankkeilla ja pian virkaan tulonsa jälkeen lopettanut puoliksi rakennetun lentokentän rakentamisen, jonka kilpaileva puolue oli alkanut rakentaa Mexico Citylle.

Vaikka rakentaminen oli edennyt ja hallitus oli käyttänyt miljardeja dollareita lentokentälle, herra López Obrador romutti sen rakentaakseen toisen lentokentän eri paikkaan ja kuvitteli projektin uudelleen hänen nimessään.

Presidentin räikeät projektit ovat kuitenkin tulleet kiireellisempien tarpeiden kustannuksella, mukaan lukien vesiinfrastruktuuriongelmat maassa, jota yhä enemmän kuiva kuormittavat, ja Mexico Cityn metrojärjestelmä, joka on keskeinen liikennemuoto hajaantuvan pääkaupungin lähes 22 miljoonalle väestölle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *