Mosambik lyö uuden kansallispuiston – ja kartoittaa sen rikkauksia

Kun seisot Chimanimani-vuoristossa, on vaikea sovittaa heidän nykyinen tyyneytensä heidän väkivaltaiseen menneisyyteensä. Alla olevista laaksoista valtavat harmaan kivimuurit nousevat tiheän lehtipuumetsän yläpuolelle. Eri rakojen välissä on muinaisia ​​kalliomaalauksia, jotka myöhäisellä kivikaudella tekivät san-ihmiset, jotka tunnetaan myös nimellä Bushmen; he kuvaavat tanssivia miehiä ja naisia ​​sekä metsästysjuhlia jahtaavia elefantteja. Krokotiilista löytyy jopa niin valtava maalaus, että se voi ikuisesti estää sinut joen rannalta.

Kun nouset korkeammalle, kohti Binga-vuorta, Mosambikin korkeinta huipua, metsät tasoittuvat vuoristoisten nurmialueiden alueiksi. Villi, eristetty, ajan myötä kadonnut paikka, jossa elävät rikkaat paikalliset perinteet, jossa ihmiset puhuvat edelleen esi-isistä ja pyhistä rituaaleista. Eräs paikallinen opas kertoi minulle kerran pyhästä vuoresta, Nhamabombesta, jonne sateentekijät menevät edelleen tekemään sateita.

Ei ole päivittäin, että maa, jossa menneisyydessä on paljon sotaa ja ympäristötuhoa, saavuttaa kunnianhimoisen suojelutavoitteen. Mutta juuri niin tapahtui viime vuonna Mosambikissa, kun maa muutti ympäristökoodinsa muutettuaan virallisesti Chimanimanin uudeksi kansallispuistoksi.

Mosambik on nähnyt osuutensa sydänsurusta, eikä Chimanimani ole poikkeus. Sen jälkeen kun maa saavutti itsenäisyyden portugalilaisista siirtolaisista vuonna 1975, se joutui sisällissotaan. Peräti miljoona mosambikalaista kuoli. Samoin teki lukemattomia määriä villieläimiä, joita metsästettiin lihansa vuoksi tai joiden osia vaihdettiin aseisiin.

Chimanimani-vuorista tuli etulinja, ja heidän vuoristoseuduistaan ​​tuli sissisotilaiden kauttakulku sekä Rodoksen bushisodan aikana, joka kesti vuodesta 1964 vuoteen 1979, että Mosambikin sisällissodassa, joka kesti vuodesta 1977 vuoteen 1992.

Sijaitsee Zimbabwen rajalla noin 90 mailia lounaaseen Gorongosa, Mosambikin tunnetuin kansallispuisto, Chimanimanin kansallispuisto merkitsee viimeisintä voittoa ympäristön renessanssissa maalle, jossa useless 30 vuotta sitten armeijat rahoittivat vielä sotia salametsästetyn villieläinten verellä.

Mosambikin kansallispuistoviranomainen, luonnonsuojelualueiden kansallinen hallinto, työskentelee eri puolilla maata yksityisten kumppaneiden kanssa vahvistaakseen villieläinten määrää ja palauttaakseen ekosysteemin toiminnan. Tunnetuimmat projektit ovat Gorongosan kansallispuistossa.

Osittain maan konfliktihistorian takia Mosambikin biologista monimuotoisuutta on tutkittu huonosti, ja biologisia tutkimusretkiä on ollut vähän. Näin ollen ensimmäinen askel oli käynnistää kaksi biologista monimuotoisuutta koskevaa tutkimusta Chimanimanissa, jota johti Gorongosan EO Wilsonin biologisen monimuotoisuuden laboratorion johtaja Dr. Piotr Naskrecki. BIOFUND, luonnonsuojelulle omistettu voittoa tavoittelematon järjestö ja Fauna & Flora Worldwide, kansainvälinen villieläinten suojeluorganisaatio. Retkikuntaan osallistui tutkijoita seitsemästä maasta, mukaan lukien useat Mosambikista.

Gorongosalla kenttätutkimukseni valmistuneena jatko-opiskelijana osallistuin nisäkäsasiantuntijana vuosittaisiin biologisen monimuotoisuuden tutkimuksiin. Valmistuttuani tohtoriksi Vuonna 2018 vaihdoin valokuva-journalismin uraan. Kävin kahdessa viimeisessä biologista monimuotoisuutta koskevassa tutkimuksessani vuosina 2018 ja 2019 – ensin Chimanimanin puskurivyöhykkeellä, sitten Chimanimanin sydämessä – valokuvaajana.

Nämä tutkimukset ovat kuin biologiset aarteenetsinnät. Tutkijat, joilla jokaisella on erilainen erikoisuus, päästetään irti maisemasta paljastamaan mahdollisimman monta lajia.

Nisäkäslääkärit asettivat kameranerot suurille nisäkkäille, kuten antiloopille, elävät ansat pienille nisäkkäille, kuten jyrsijöille, ja sumuverkot lepakoille. Ornitologit aseistavat ensisijaisesti kiikareita, korviaan ja hämmästyttävän muistin lintulauluille. Päivällä entomologit pyyhkivät perhosverkkonsa nurmella ja yöllä seisovat usein hyönteisten pilvien ympäröimässä valossa poimimalla heidät hiuksistaan ​​ja odottaen jotain mielenkiintoista laskeutua.

Herpetologit tai matelija- ja sammakkoeläinten asiantuntijat ampuvat kuminauhoja tainnuttamaan väliaikaisesti liskoja, sukeltavat polvien korkeuteen veteen sammakoiden jälkeen ja välttävät yleensä myrkkykäärmeiden puremista kaukana lääketieteellisestä hoidosta.

Sitä vastoin kasvitieteilijöillä on rauhallinen tehtävä: on jotain rentouttavaa ja melkein tyylikästä kävellä vuorenrinteellä, tarkastaa kauniita kukkia ja painaa joitain paperia jälkipolville.

Biologisen monimuotoisuuden tutkimukset eivät ole heikkohermoisille, ja ne herättävät enemmän kuin vähän epäilystä ajatuksesta, että tutkijat ovat kaikki tylsää nörttiä laboratoriotakkeissa.

Vuosien mittaan minua on purrut tarantula, useita lepakoita, hiiri, lukemattomat hyönteiset ja jopa (epämiellyttävä) käärme. Kerran takaisin New Jerseyssä kyselyn jälkeen lääkäri huuhteli korvani, kun valitin hiljaista kuuloa. Ulkona kaatoi kymmeniä pieniä, vahan haudattuja hyönteisiä eri muotoisina ja kokoisina. (Asiantuntijat käyttävät usein tulppia korvissaan seisomalla hyönteisten valossa juuri tästä syystä.)

Tässä tahdin muutoksessa on jotain, jonka olen aina pitänyt erittäin houkuttelevana. Viileissä Chimanimani-aamuissa tutkijat, joiden ei tarvinnut olla ylös ennen aamunkoittoa jahtamaan lajejaan, olisivat olleet, siemaillen pikakahvia muovimukeista ja katsellen pilvien varjoa jättiläiselle kalliokupolille.

Chimanimani, jolla on monipuolinen joukko harvinaisia ​​ja endeemisiä lintulajeja, on lintuharrastajien paratiisi. Rio Nyahedzi -leirillä, joka oli noin 4000 jalkaa merenpinnan yläpuolella, tutkimuksen ornitologit löysivät bokmakierien, linnun, joka nähtiin viimeksi Mosambikissa 1970-luvulla. (Nyahedzi on lähellä Binga-vuorea, joka sijaitsee suoraan Mosambikin ja Zimbabwen rajalla.)

Kun puisto saa enemmän huomiota, se houkuttelee myös retkeilijöitä ja kalliokiipeilijöitä. Jotkut puiston kauneimmista vesiputouksista ovat 15 mailin päässä lähimmästä tiestä, ja voit patikoida päiviä näkemättä toista ihmistä. Puisto värisee yksinäisyydestä, seikkailusta ja löytöistä.

Kahden tutkimuksen lopussa Chimanimanin tutkijat olivat löytäneet yli 1400 lajia: 475 kasvia, 43 nisäkästä, 260 lintua, 67 sammakkoeläintä ja matelijaa ja vähintään 582 hyönteislajia. Jotkut ovat tieteessä uusia.

“Se oli hämmästyttävän tuottava kuin nopea tutkimus”, sanoi Rob Harris Fauna & Flora Internationalin Mosambik-ohjelmasta korostaen, että löydöt tapahtuivat suhteellisen lyhyessä ajassa.

Tutkimusten paljastama uskomaton monimuotoisuus on useless osa tiedossa olevaa. Kokonaisuutena Chimanimanin vuoristossa tiedetään olevan pelkästään lähes 1000 kasvilajia. Seitsemänkymmentäkuusi kasvi- ja eläinlajia on endeemisiä Chimanimanin vuorille, mikä tarkoittaa, että niitä ei ole missään muualla maan päällä.

Kuten kaikki villit paikat, Chimanimanin tulevaisuus on kaikkea muuta kuin varma. Ilmastonmuutos uhkaa erityisesti endeemisiä lajeja; rajoitetun kantamansa vuoksi heillä ei ole muuta paikkaa, kun olosuhteet eivät sovellu. Ihmisväestön kasvu vaarantaa edelleen puiston reunat. “Metsäkadot puiston ulkopuolella ja puskurivyöhykkeellä olivat hälyttäviä”, kertoi ornitologi Zak Pohlen.

Mutta kun pohdin näitä kyselyjä ja Mosambikissa vietettyäni aikaa, en voi olla tuntematta toiveita. Minua innostaa joka päivä nuorten Mosambikin luonnonsuojelijoiden intohimo suojella maansa katoavaa erämaata. Ja ennen kaikkea olen innoittamana heidän optimismistaan.

Yksi näiden tutkimusten tavoitteista on kouluttaa nuoria mosambikkalaisia ​​ottamaan johtotehtävät suojelussa. Esimerkiksi Mosambikin nisäkäslääkäri Ana Gledis da Conceição vei useita vuosia auttamaan minua nisäkkäiden tutkimuksessa; vuoteen 2019 mennessä hän johti nisäkäsjoukkueita yhdessä Eswatinin yliopiston maisteriopiskelijan Mnqobi Mamban kanssa.

Neiti da Conceição sanoo olevansa juuri siellä, missä hänen pitäisi olla – nuori tutkija, joka taistelee biologisen monimuotoisuuden säilyttämisen puolesta. “Haluan kutsua kaltaisiani nuoria omaksumaan tämän asian meidän kaikkien hyväksi”, hän sanoi.

“Kaikesta huolimatta”, hän lisäsi, “Mosambikilla on paljon panosta suojelun tulevaisuuteen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *