Kovat viholliset, Iran ja Saudi-Arabia tutkivat salaa jännitteiden purkamista

BEIRUT, Libanon – Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hylkäsi neljä vuotta sitten huippu-tv-haastattelussa ajatuksen, että hänen valtakuntansa voisi jotenkin löytää majoituksen arkkiarkistinsa Iranin kanssa.

“Kuinka kommunikoimme?” hän kysyi. “Keskinäiset näkökohdat, joista voimme sopia tämän järjestelmän kanssa, ovat melkein olemattomat.”

Nyt prinssi Mohammed löytää nämä kohdat aloittaessaan diplomaattiset pyrkimykset purkaa jännitteitä kahden alueellisen vallan välillä, jotka ovat tukeneet konflikteja ympäri Lähi-itää.

Viime kuussa Saudi-Arabian tiedustelupäällikkö aloitti salaiset neuvottelut Iranin korkean turvallisuusvirkailijan kanssa Bagdadissa keskustellakseen useista riita-alueista, mukaan lukien Jemenin sota ja Iranin tukemat miliisit Irakissa, Irakin ja Iranin virkamiehet sanoivat.

Ja viime viikolla tehdyssä tv haastattelussa prinssi Mohammed heitti valtakunnan näkemyksen Iranista uudessa valossa sanoen, että hänen maansa vastusti “tiettyjä kielteisiä käyttäytymismalleja”, mutta toivoi “rakentavansa hyvät ja myönteiset suhteet Iraniin, mikä hyödyttäisi kaikkia osapuolia . ”

Vaikka konkreettisia merkkejä uudesta yhteisymmärryksestä Saudi-Arabian ja Iranin välillä ei ole vielä paljastunut ja se voi viedä kauan, jos sellaisia ​​tapahtuu, jopa vastustajien välinen mielialan jäähtyminen saattaa kaikua maissa, joissa heidän kilpailunsa ruokkivat poliittisia riitoja ja aseellisia konflikteja , mukaan lukien Libanon, Syyria, Irak ja Jemen.

“Neuvottelujen ja rakentavien näkymien avulla alueen kaksi merkittävää maata ja islamimaailma voivat laittaa erimielisyytensä taakse ja siirtyä uuteen yhteistyön ja suvaitsevaisuuden vaiheeseen vakauden ja rauhan tuomiseksi alueelle”, Iranin ulkoministeriön tiedottaja Saeed Khatibzadeh, sanoi torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa vastauksena prinssi Mohammedin huomautuksiin.

Bagdadin keskustelut alkoivat Lähi-idän suhteiden laajemman uudistamisen taustalla, kun alue sopeutuu tyyli- ja politiikkamuutoksiin presidentti Trumpista presidentti Bideniin. Muutokset näyttävät saavan Saudi-Arabian paremmin alueelliselle diplomatialle.

Vaikka herra Trump liittoutui läheisesti Persianlahden kansakuntien, kuten Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, kanssa ja jatkoi “maksimaalisen painostuksen” politiikkaa, jonka tarkoituksena oli purkaa Iranin myönnytyksiä, herra Biden on viilentänyt Yhdysvaltojen suhteita Saudi-Arabiaan ja jatkanut uudelleen diplomatia, jonka tarkoituksena on palauttaa kansainvälinen sopimus Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi.

Herra Biden ankarasti arvosteli Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta presidentinvaalikampanjan aikana ja lupasi arvioida uudelleen Yhdysvaltojen suhteet valtakuntaan. Kun hän oli virassa, hän määräsi vapauttamaan älykkyysarviointi Prinssi Mohammed löysi todennäköisesti toisinajattelevan Saudi-Arabian kirjailijan Jamal Khashoggin tappamisen, vaikka hänkin kieltäytyi seuraamuksista prinssi suoraan.

Viime kuussa Valkoinen talo sanoi keskeyttää hyökkäysaseiden myynti Saudi-Arabiaan pyrkiessään vetämään Yhdysvaltojen tuki Saudi-Arabian katastrofaaliselle sodalle Jemenissä.

Saudi-Arabia näyttää muuttaneen käyttäytymistään vastaamaan uutta sävyä.

Uuden hallinnon tullessa Saudi-Arabia vapautti joukon korkean profiilin vankeja ja lopetti sen neljä vuotta kestäneen saarron, jonka se ja muut arabimaat olivat asettaneet Qatarille, joka on toinen läheinen Yhdysvaltojen kumppani, jolla on myös siteet Iraniin.

Viime viikolla Saudi-Arabian kuningas kutsui Qatarin emiirin vierailulle Saudi-Arabiaan, mikä on voimakas sovinnon ele.

Iran ja Saudi-Arabia eivät kuitenkaan ole julkisesti tunnustaneet neuvotteluja. Saudi-Arabian viranomaiset ovat jopa julkisesti kieltäneet ne. Irakin ja Iranin viranomaiset vahvistivat heidän olemassaolonsa yksityisesti.

Analyytikoiden mukaan viimeaikaiset muutokset Yhdysvaltojen hallinnossa, Washingtonin keskipitkän aikavälin vähentämisen lisäksi Saudi-Arabiassa kyseenalaistaa Amerikan sitoutumisen puolustuksekseen ovat heikentäneet Saudi-Arabian kättä pakottaen sen suhtautumaan vähemmän sotkuiseen suhtautumiseen Iraniin.

“Amerikka vetäytyy Lähi-idästä, kutsuu joukkoja ja keskittyy Aasiaan, ja Saudi-Arabian ja Iranin voimatasapaino helpottaa poistumista”, sanoi Iranin poliittinen analyytikko Ali Qholizadeh. “Iran käyttää tätä strategista mahdollisuutta.”

Saudi-Arabia ja Iran ovat pitkään kilpailleet vaikutusvallasta ympäri Lähi-itää, ja valtakunta syyttää Irania siitä, että se käyttää valtakirjoja sotien taisteluun ja arabivaltioiden heikentämiseen ja alueen epävakauttamiseen. Iran näkee Saudi-Arabian keskeisenä toimijana Yhdysvaltojen ja Israelin pyrkimyksissä hallita aluetta ja destabiloida Iran.

Irakin pääministerin Mustafa al-Kadhimin isännöimissä Bagdadin keskusteluissa 9. huhtikuuta alettiin käsitellä joitain näistä asioista. Irakin ja Iranin virkamiesten mukaan keskustelut koskivat Iranin tukemien miliisien toimintaa Irakissa ja sotaa Jemenissä, jossa Saudi-Arabian johtama arabivaltioliitto taistelee sotaa Iranin tukemia houtheja vastaan.

The Monetary Timesin ensimmäisen kerran raportoimissa neuvotteluissa kokoontuivat Saudi-Arabian ja Iranin vanhemmat turvallisuusvirkailijat kahden irakilaisen virkamiehen, Iranin virkamiehen ja Iranin hallituksen neuvonantajan mukaan, jotka puhuivat nimettömänä, koska heillä ei ollut valtuuksia antaa tietoja uutismedia.

Iranin hallituksen neuvonantajan mukaan neuvotteluihin osallistuivat Saudi-Arabian tiedustelupäällikkö Khalid al-Homeidan ja Iranin korkeimman kansallisen turvallisuusneuvoston apulaissihteeri Saeed Iravani.

Virkamiesten mukaan maat olivat sopineet pitävänsä uusia neuvotteluja Bagdadissa toukokuussa, mahdollisesti suurlähettiläiden välillä.

Saudi-Arabian hallitus pyysi kommentoimaan lausuntoaan, jonka mukaan se “pyrkii edistämään rauhaa ja vakautta alueella” edellyttäen, että Iran “osoittaa hyvää tahtoa” ja “lopettaa pahan toiminnan”.

Kumpikin osapuoli esittää todennäköisesti suuria toistensa pyyntöjä.

Iranin virkamiehet ja analyytikot sanoivat, että Iran haluaa ratkaista Jemenin konfliktin varmistaen, että houtheilla on vallanjako rooli hallituksessa. Iran haluaa myös, että Saudi-Arabia vetäytyy painostuskampanjastaan ​​Iranin valtakirjojen poistamiseksi Irakista ja Syyriasta, lopettaa Iranin vastaisten pakotteiden lobbaamisen ja ei normalisoi suhteita Israeliin, kuten monet muut arabimaat ovat tehneet.

Saudi-arabit haluavat löytää tavan lopettaa Jemenin sota ja hillitä Iranin tukemien miliisien provokaatiot Irakissa, jotka ovat hyökänneet Saudi-Arabian kohteisiin ja laukanneet droneja Irakista tulevaa valtakuntaa vastaan. Sajad Jiyad, bagdadilainen kollega Century Basis -säätiössä, riippumaton tutkimusryhmä.

Lopulta osapuolet voisivat keskustella diplomaattisten suhteiden palauttamisesta, joka päättyi vuonna 2016 sen jälkeen, kun Saudi-Arabia teloitti merkittävän šiiamiehen papin ja iranilaiset protestoivat kahden Saudi-Arabian diplomaattisen edustuston hyökkäyksen Iranissa.

Yasmine Farouk, vieraileva tutkija Carnegien kansainvälisen rauhanrahastossa, joka tutkii Saudi-Arabiaa, sanoi odottavansa, että ensisijaisena tavoitteena on saavuttaa jonkinlainen alueellinen turvallisuusjärjestely, kuten molemmilla mailla oli aiemmin.

“Heidän olisi tehtävä se ennen kuin he pääsisivät siihen pisteeseen, että he puhuisivat vaikutusvallan jakamisesta ympäri aluetta”, hän sanoi.

Pelkkä päätös puhua suoraan Iranin kanssa merkitsi muutosta Saudi-Arabian politiikassa, hän sanoi, koska saudit olivat aiemmin kieltäytyneet keskustelemasta Jemenistä Iranin kanssa, koska he pitivät Iranin osallistumista siellä laittomana.

“Nyt heistä on tulossa realistisempia ja kypsempiä, ja he kokevat, että keskustelu iranilaisten kanssa on hyödyllisempää kuin useless sanoa, että heidän on lähdettävä Jemenistä”, hän sanoi.

Prinssi Mohammed omaksui kovan linjan Iraniin sen jälkeen, kun hänen isänsä, kuningas Salman, nousi Saudi-Arabian valtaistuimelle vuonna 2015 ja siirsi valtavan voiman suosikki pojalleen.

“Olemme Iranin hallinnon ensisijainen kohde”, prinssi Mohammed sanoi televisio-haastattelussa vuonna 2017 väittäen, että Iranin vallankumouksellinen ideologia teki neuvottelut johtajien kanssa mahdottomaksi. “Emme odota taistelun olevan Saudi-Arabiassa. Sen sijaan työskentelemme niin, että taistelu käydään heidän puolestaan ​​Iranissa. “

Hänen äänensä oli selvästi erilainen viime viikolla. Vaikka hän ei tunnustanut neuvotteluja Iranin kanssa, hän kuvaili sitä “naapurivaltioksi”, jonka Saudi-Arabia halusi “menestyä ja kasvaa”.

“Meillä on Saudi-Arabian intressejä Iranissa, ja heillä on Iranin intressejä Saudi-Arabiassa, joiden on tarkoitus johtaa vaurauteen ja kasvuun alueella ja koko maailmassa”, hän sanoi tiistaina Saudi-Arabian valtion televisiossa lähettämässä haastattelussa.

Ben Hubbard raportoi Beirutista Libanonista; Farnaz Fassihi New Yorkista; ja Jane Arraf Ammanista, Jordania. Falih Hassan osallistui Bagdadin raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *