Pakolainen, joka taisteli Saksan kovaa oikeutta vastaan

GELSENKIRCHEN, Saksa – Maan suurin levikki -lehti kutsui häntä “skandaalin turvapaikanhakijaksi” ja syytti häntä (väärin) maahantulosta laittomasti. Ihmiset hakkeroivat hänen sosiaalisen median tilinsä ja lähettivät hänen sijaintinsa ja henkilökohtaiset tietonsa. Äärimmäisen oikeistolainen poliittinen johtaja julisti hänet väkivaltaisen mielenosoituksen “johtajaksi”, kun taas toinen ehdotti jopa hänen kaltaisiaan olevan hyvä syy palauttaa kuolemanrangaistus Saksassa.

Alassa Mfouapon on tuskin ensimmäinen pakolainen, josta on tullut sensationaalista rehua tabloideille tai kätevä syntipukki äärioikeistolaisille, maahanmuuton vastaisille poliitikoille. Viiden vuoden kuluessa siitä, kun suuri pakolaisaalto saapui Saksaan, tällaisista kuvista on tullut yleisiä.

Mutta 31-vuotias Kamerunista on ensimmäinen, joka vie heidät oikeuteen näiden kuvausten vuoksi – ja voittaa.

Prosessin aikana hän on noussut ideologiseksi salamankeskusteluksi Saksan pakolaispolitiikasta käytävässä keskustelussa, matkansa korostaen eroa maan pakolaiskuvan ja todellisuuden välillä monille täällä turvapaikanhakijoille.

“Tavoitteena on luoda levottomuutta pakolaisten ja väestön välillä Saksassa”, herra Mfouapon sanoi äärioikeistosta ja oikeistolaisesta tiedotusvälineistä äskettäisessä haastattelussa kotonaan Gelsenkirchenissä, Essenin ulkopuolella sijaitsevassa kaupungissa Länsi-Saksassa. “He yrittävät näyttää kuinka rikolliset pakolaiset ovat. Ja tätä he alkoivat tehdä minulle. Päätin, että jos annan tämän vihan pysyä, se ottaa hyvin pian vastaan ​​muita pakolaisia. “

Verkkohäiriö tapahtui, kun herra Mfouapon (lausutaan mm-FWA-pon) yritti käsitellä vaikeaa, vuosien pituista matkaa, joka oli tuonut hänet ensin Saksaan.

Hän syntyi Koutin kylässä Länsi-Kamerunissa, mutta kasvoi enimmäkseen asuessaan setänsä kanssa maan suurimmassa kaupungissa Doualassa, jossa hän opiskeli liiketoimintaa ja markkinointia kaupungin École Supérieure de Gestionissa. Hänen isänsä työskenteli virkamiehenä säilyttäen paikalliset kulttuurit ja perinteet, roolin, jonka hänen odotettiin siirtyvän isänsä kuoltua, mutta hylänneen.

Hän ja hänen silloinen vaimonsa Fleur, lähti Kamerunista poikavauvan Darelin kanssa vuonna 2014 välttääkseen uskonnollista vainoa: Hänen päätöksensä mennä naimisiin uskontonsa ulkopuolella (hän ​​on muslimi, hän on kristitty) toi ongelmia ja uhkauksia pariskunnalle, ja paikallinen poliisi kieltäytyi puuttumasta asiaan.

Perhe meni ensin Algeriaan ja sitten Libyaan, missä Mfouapon heitettiin vankilaan rajan ylittyessä. Hänen vaimonsa ja poikansa, jo kaksi vuotta vanhat, jatkoivat toivoen pääsevän Eurooppaan. Hän teki, mutta vasta kun hän lopulta pääsi itse Italiaan, herra Mfouapon sai tietää, että hänen poikansa oli hukkunut ylityksen aikana heidän veneensä kaatumisen jälkeen.

Kertoessaan kokemuksen herra Mfouapon keskeytti. “Jos olet järkyttynyt, voimme rikkoa vähän”, hän sanoi.

Taistellessaan Italian bysanttilaisen turvapaikkajärjestelmän kanssa hän päätti päästä Saksaan ja hänet lähetettiin Ellwangenin pakolaisleirille, jossa hän aloitti epävirallisen työn kääntäjänä (hän ​​puhuu ranskaa, englantia, italiaa ja arabiaa). Siellä hän tajusi, että hän oli työskennellyt väärän kuvan saaneen suhtautumisestaan ​​turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin. “Se oli kuin:” Jos pääsen Saksaan, ongelmani ratkaistaan ​​”, hän sanoi. “Se ei ole kuin miltä se näyttää.”

Ellwangenissa huhtikuussa 2018 alkoivat herra Mfouaponin ongelmat saksalaisen tiedotusvälineiden ja äärioikeiston kanssa. Kun 23-vuotias togolainen mies karkotettiin leiriltä, ​​herra Mfouapon liittyi noin 150 leirin asukkaaseen, jotka protestoivat muutosta, ja pyysi hallitusta antamaan miehen pysyä ja kyseenalaistaa turvapaikkapäätöksensä.

Mielenosoituksen edessä, jossa jotkut osallistujat pyrkivät estämään fyysisesti karkotuksen, poliisi aluksi perääntyi. Mutta satoja upseereita palasi muutaman päivän kuluttua ennen aamunkoittoa ottamaan togolaisen miehen pidätykseen herättämällä herra Mfouaponin ja muut sängytään ja kiinnittämällä ranteet nippusiteillä. Herra Mfouapon päästettiin myöhemmin takaisin leiriin.

Oikeanpuoleisen median liioittelemalla tavalla Ellwangenin tapahtumat herättivät mielenosoittajia kansallista suuttumusta. Jotkut uutisraportit kuvasivat laitonta kohtausta, joka on menettänyt hallinnan ja väkivaltaisia ​​hyökkäyksiä poliisia vastaan. Saksan korkeimmat virkamiehet tarttuivat mielenosoitukseen todisteena siitä, että maan pitäisi tiukentaa huomattavasti turvapaikkapolitiikkaansa.

“Koko Saksa kuuli nämä vaarallisten, väkivaltaisten pakolaisten väitteet, jotka kokoontuivat yhteen ja aikovat jotenkin käydä valtavan taistelun poliisia vastaan”, sanoi Baden-Württembergin pakolaisneuvoston johtaja Seán McGinley. “Jälkikäteen monet näistä asioista osoittautuivat hölynpölyksi, mutta kuten usein tapahtuu, ensimmäinen vaikutelma oli se, mikä jumiutui yleiseen mielipiteeseen.”

Herra Mfouapon ja jotkut muut leirin asukkaat ilmestyivät lehdistötilaisuudessa keskustellakseen poliisireidistä ja leirin olosuhteista. Se oli harvinainen hetki, jolloin pakolaisten äänet löysivät resonanssia ja julkista huomiota. Mutta se herätti myös tabloidi Bildin valvonnan ja äärioikeistolaisten poliitikkojen, kuten Alternate Saksalle -puolueen (AfD) johtajan Alice Weidelin, huuton, joka ehdotti virheellisesti, että herra Mfouapon oli väkivallan johtaja.

Niin sanotun Dublinin säännön mukaan Euroopan unioniin tulevien on haettava turvapaikkaa ensimmäisessä maassa, johon he saapuvat. Joten kun herra Mfouapon karkotettiin myöhemmin kuussa, hänet lähetettiin Italiaan ja kerrottiin, ettei hän voinut palata Saksaan kuuden kuukauden ajan.

Tarinoita herra Mfouaponista eivät lukeneet useless äärioikeiston peikot: Lakimies kuuli tapauksestaan ​​ja otti yhteyttä, ja Saksan vasemmistopoliittisen aktivistit aloittivat vetoomuksen hänen auttamiseksi. Hän päätti torjua tuomioistuimessa väärinkohtelua ja muita pakolaisiaan.

Herra Mfouaponin kunnianloukkaukset Weideliä ja Bildiä vastaan ​​toivat jonkin verran helpotusta, ellei täydellinen voitto. Viime vuoden lopulla tuomioistuin päätti, että rouva Weidel ei voinut enää kutsua Mfouaponia johtajaksi. Ja Bild käskettiin lopettamaan toistamasta joitain sen herättävimpiä väitteitä hänestä (vaikka monet vanhemmat artikkelit ovat edelleen verkossa).

Helmikuussa vastauksena herra Mfouaponin hakemukseen a Saksan tuomioistuin antoi päätöksen että poliisin Ellwangen-raidan käsittelyn osa oli laitonta. Tuomioistuin ei ratkaissut täysin hänen puolestaan ​​- se sanoi esimerkiksi, että hänen vuoden 2018 karkotuksensa Italiaan oli laillista ja että Ellwangenin kaltaisissa pakolaispalveluissa olevat ihmiset eivät voi odottaa samoja yksityisyyden suojaa kuin tavalliset kansalaiset. Mutta hänen tapauksensa on kannustanut a uudelleentarkastelu Ellwangenin tapahtuman hoito Saksan tiedotusvälineet, kiinnittäen enemmän huomiota mukana olevien pakolaisten ääniin.

Hra Mfouaponin kaltaiset tapaukset ovat edelleen harvinaisia, koska harvat pakolaiset haluavat vastustaa valtiota peläten, että heistä tulee kohteita, aivan kuten herra Mfouaponilla on.

Herra Mfouapon palasi Saksaan vuonna 2019. Hän ja hänen vaimonsa erosivat, eivätkä pystyneet siirtymään poikansa menetyksen ohi. Hän on lisännyt saksaa muihin kielitaitoihinsa ja hakenut eräiden vetoomukseensa osallistuneiden aktivistien avulla viime vuonna mediatuotannon koulutusohjelmaa ja aloittanut sen.

Hän on myös perustanut pakolaisasiainjärjestön jatkamaan tietoisuuden lisäämistä näistä asioista. Hänen kokemuksistaan ​​puhuminen on tärkeää hänelle henkilökohtaisesti, mutta se on myös tapa selviytyä kokemastaan ​​traumasta ja menetyksestä.

“Kaikki nämä tapahtumat elämässäni, kaikki nämä asiat, jotka tapahtuivat ennen – jos haluat käsitellä niitä, ainoa tapa voit tehdä sen on yrittää edetä”, hän sanoi. “Sanoa:” Taistelen ihmisten puolesta, jotka eivät ole vielä tässä tilanteessa, jotta mitä tapahtuu, ei tapahdu kenellekään muulle. “

Hänen mielestään Saksan on tarkasteltava uudelleen turvapaikkapolitiikkaansa ja vaatii muutoksia Dublinin sääntöön. Kotimaassaan ja monissa muissa olosuhteissa huononeen, herra Mfouapon sanoi, maahanmuuttoasiat useless lisääntyvät tulevina vuosina – ja Saksan kaltaisten hallitusten on oltava valmiita parempiin ratkaisuihin.

“He yrittävät lopettaa sen eivätkä yritä ratkaista sitä”, hän sanoi. “Ja yrität pysäyttää jotain jo räjähtävää – et voi.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *