‘Nyt olemme yhdistyneet’: Myanmarin etniset erot pehmenevät vallankaappauksen jälkeen

Myanmarin armeijan disinformaatio oli raaka mutta tehokas.

Armeijan propagandistit väittivät etnisen ryhmän nimeltä Rohingya poltti omat kylänsä ja halusi suota buddhalaisen enemmistön Myanmarin islamilaisilla laumoilla. Rohingyat pyörittivät korkeita tarinoita, armeijan mukaan vuonna 2017, sotilaista, jotka tekivät joukkoraiskauksen ja murhan.

Totuus – että joukot tekivät kansanmurhaoperaatioita Myanmarin etnisiä vähemmistöjä vastaan ​​- oli ehkä liian järkyttävä, jotta jotkut maan Bamarin etnisen enemmistön jäsenet voisivat miettiä.

Mutta Myanmarin armeijana tarttui valtaan tänä vuonna ja tappoi yli 750 siviiliä, ala-asteen opettaja Daw Sandar Myo huomasi, että rohingyoiden ja muiden vähemmistöjen kärsimät vuosikymmenet olivat loppujen lopuksi todellisia.

“Vallankaappauksen jälkeen näin sotilaiden ja poliisin tappavan ja kiduttavan ihmisiä kaupungeissa”, hän sanoi. “Sitten aloin tuntea empatiaa rohingyaa ja etnisiä ihmisiä kohtaan, jotka ovat kärsineet meitä pahemmin monien vuosien ajan.”

Bamarin enemmistön näkyvin vastustuskyky 1. helmikuuta tapahtuvalle putchille on tullut muodossa joukkomielenosoituksia, kansalaistottelemattomuus, työntekijän lakot ja jopa alustava alku aseellinen taistelu.

Mutta toinen muutos on hiljaa käynnissä: kansan etnisen monimuotoisuuden kasvava hyväksyntä, mikä puuttui erityisesti aikaisemman poliittisen siirtymävaiheen aikana. Kun armeijan väkivalta on jälleen paljastunut, jotkut tunnustavat, että demokratia ei voi kukoistaa kunnioittamatta vuosikymmenien vainoa kärsineitä etnisiä vähemmistöjä.

Yli kolmasosa Myanmarin väestöstä koostuu etnisistä vähemmistöistä, jotka asuvat suurella rajalla, jossa maan luonnonvarat ovat keskittyneet. Heidän kapinansa Myanmarin armeijaa vastaan, joka on hallinnut maata suurimman osan viimeisistä kuuden vuosikymmenen ajalta, kuuluvat maailman kestävimpiin kansalaiskonflikteihin.

Nämä etniset vähemmistöt tarjoavat tärkeitä oivalluksia taistelussa Tatmadaw, koska armeija tunnetaan. Ja he sanovat tietävänsä paremmin kuin Bamar, kuinka epävakaa voi olla Myanmar, kun sen asevoimat toimivat mielenosoittajana eikä ihmisten suojelijana.

“Myanmarilla ei koskaan ollut todellista demokratiaa, koska etnisille ihmisille ei ollut toivoa”, Lieut sanoi. Eversti Mai Aik Kyaw, Ta’angin kansallisen vapautusarmeijan, yhden Myanmarin autonomian puolesta kamppailevien etnisten kapinallisten, tiedottaja. “Jos verrataan sitä siihen, mitä etniset ihmiset ovat kärsineet 70 vuoden ajan, se, mitä Bamar-ihmiset kärsivät juuri nyt, ei ole mitään.”

Armeijan voiman tarttuessa Myanmar pyrkii kohti täysimittaista sisällissotaa, Yhdistyneet Kansakunnat on varoittanut. Maa voi jopa hajota, se sanoi.

“Myanmar seisoo valtion epäonnistumisen, valtion romahduksen partaalla”, Kansainvälisen kriisiryhmän Myanmarin vanhempi neuvonantaja Richard Horsey kertoi Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvostolle tässä kuussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Mutta herra Horsey lisäsi, että Myanmarin vallankaappauksen jälkeinen eksistentiaalinen kriisi on katalysoinut kansallista etnisyyden laskemista, mikä voi johtaa osallistavampaan, yhtenäisempään maahan.

“Kaiken tämän kauhun keskellä armeijan vastarinnan muutosluonne on tunnustettava ja suosiota”, hän sanoi. “Uusi poliittisen toiminnan sukupolvi on syntynyt, joka on ylittänyt vanhat erimielisyydet ja vanhat ennakkoluulot ja antaa suurta toivoa tulevaisuuden Myanmarille, joka omaksuu monimuotoisuutensa ja on rauhassa sen kanssa.”

Aiemmin tässä kuussa perustettiin varjo siviilihallitus vastustamaan sotilasjunttaa, joka on vanginnut suurimman osan maan valitsemista johtajista, mukaan lukien Daw Aung San Suu Kyi.

Ensimmäistä kertaa maan historiassa kansallisen yhtenäisyyden hallitus, kuten varjoviranomaista kutsutaan, on avoimesti kannattanut federalismia keskitetyn viranomaisen sijasta. Perustuslailla, joka vahvistaa federalismin, voitaisiin auttaa etnisiä vähemmistöjä vapauttamaan Bamarin ylivalta, joka on hallinnut politiikkaa Myanmarissa maan perustamisesta 1948 lähtien.

Varjohallituksen kabinetissa on myös enemmän etnisiä vähemmistöjä kuin Kansallisen demokratialiigan, Aung San Suu Kyin puolueen muodostamassa kabinetissa.

Kansallinen demokratialiiga on ainoa kansallisesti suosittu poliittinen voima Myanmarissa, mutta sillä on viimeaikainen historia etnisten vähemmistöjen vainon tukemisesta. Vaikka puolue voitti maanvyörymän uudelleenvalinta marraskuussa yli miljoona etnisten vähemmistöjen jäsentä oli vapaana äänestyksen aikana.

Viiden vuoden aikana vallanjaossa Tatmadawin kanssa NLD: n siviilijohtajat puolustivat armeijan jatkuvia julmuuksia etnisiä vähemmistöjä vastaan. Vuosikymmeniä sitten Aung San Suu Kyille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto väkivallattomasta kamppailusta demokratian puolesta. Silti hän kutsui vuoden 2017 pakotetuksi maastamuutto Kolme neljäsosaa miljoonasta rohingyasta on “raivausoperaatioiden” sivutuote terrorismin kapinaa vastaan. Rohingyat olivat itse asiassa hyvin dokumentoidun etnisen puhdistuskampanjan uhreja.

Mutta armeijan vallan tarttuminen on johtanut sielujen etsimiseen.

“Veri, joka on vuodatettu vallankaappauksen jälkeen, on saanut aikaan merenkulun muutoksen federalismia ja osallisuutta koskevissa julkisissa näkemyksissä”, kertoi poliittinen analyytikko ja entinen poliittinen vanki U Khin Zaw Win, joka on pitkään pyrkinyt etnisten ryhmien oikeuksiin. Myanmarissa.

“Vaikka NLD on edelleen suosittu, maa on siirtynyt eteenpäin” vallankaappauksen jälkeen, hän lisäsi. “Kyse ei ole enää NLD: n palauttamisesta.”

Toistaiseksi uusi yhtenäisyyden hallitus on useless muutama kuin salattujen sovellusten lähettämä politiikkalauseke. Sillä ei ole armeijaa eikä kansainvälistä tunnustusta.

Jos se onnistuu, se tarvitsee tukea hyvin etnisiltä vähemmistöiltä, ​​joita on vainottu niin kauan.

Varjohallituksen jäsenet ovat jo etsineet pyhäkköä Myanmarin raja-alueilta, joilla etniset kapinalliset hallitsevat aluetta. Nuoret aktivistit käyvät aseita koulutuksessa näillä raja-alueilla muodostaakseen aseellinen vastarinta Tatmadawiin. Viimeaikaiset räjähdykset kaupunkien valtionvirastoissa ja sotilastoimintaan liittyvissä yrityksissä ilmoittavat aikomuksestaan.

Voimien yhdistäminen etnisten vähemmistöjen kanssa edellyttää muita taktisia näkökohtia. Vallankaappauksen ajankohtana monet Myanmarin pelottavimmista jalkaväkidivisioonista siirrettiin syrjäisistä tukikohdista kaupunkeihin. Siitä lähtien turvallisuusjoukot ovat tappoi kymmeniä lapsia yhdellä laukauksella. Demokratiaa kannattavat henkilöt ovat osoittautuneet kuolleiksi, joillakin on kidutuksen merkkejä.

Kun Tatmadaw on kiinnostunut kaupungeista, etniset aseelliset ryhmät ovat käynnistäneet omat koordinoidut hyökkäyksensä rajamailla. Etnisten aseellisten järjestöjen ja paikallisten asukkaiden mukaan monet Tatmadaw-sotilaista tapettiin viimeaikaisissa taisteluissa, kun kapinalliset ylittivät heidän etuvartionsa.

Toivon, että kun etniset miliisit ajavat rajaseuduilla ja aseellinen vastarinta nousee kaupungeissa, Tatmadaw joutuu taistelemaan useilla rintamilla.

“Jos etniset aseelliset järjestöt taistelevat yhdessä Myanmarin armeijaa vastaan, sillä on parempia tuloksia maalle”, sanoi eversti Mai Aik Kyaw Ta’angin kansallisen vapautusarmeijan joukosta.

Mutta yhtenäisyys on ohikiitävää etnisten aseellisten ryhmien keskuudessa, joista osa on varannut yhtä paljon tulivoimaa toisilleen kuin Tatmadawille. Monilla tärkeimmillä etnisillä ryhmillä, kuten Shanilla ja Karenilla, on useampi kuin yksi aseistettu järjestö, joka pyrkii edustamaan heitä. Näiden rajamaiden hallinta tarkoittaa pääsyä tuottoisiin kaivoksiin, metsiin ja laitonta huumeiden tuotantolaitosta varten.

Myanmar on risteyskulttuuri, joka on puristettu Intian ja Kiinan välillä. Jopa Bamarin puhtauden käsite on kiistetty. Neiti Aung San Suu Kyi on osa Karenia. Muilla Bamarilla on intialaisia ​​tai kiinalaisia ​​syntyperiä. Brittiläiset, jotka asuttivat niin sanotun Burman, kutsuivat maata “rodun epävakauden alueeksi” Thant Myint-U: n, historian ja Burman piilotettujen historioiden kirjoittajan mukaan.

“Myanmar ei ole koskaan ollut siististi pakattujen rotujen ja etnisten ryhmien paikka”, hän sanoi. “Hajautetumpi hallintojärjestelmä voi auttaa Bamarin vähemmistöyhteisöjen poliittisen vallan lopettamisessa. Mutta yhtä tärkeää on radikaali ohjelma kaikenlaisen syrjinnän lopettamiseksi ja maan uudelleenkuvittelu paikaksi, joka on aina asunut monille ihmisille. “

Tällä viikolla Karenin kansallisen vapautusarmeijan sotilaat ylittivät Tatmadaw-etuvartalon joen yli Thaimaasta. Karen-joukot vangitsivat toisen tukikohdan Myanmarin itäosassa viime kuussa aiheuttaen armeijan ensimmäiset ilmaiskut Karen-kyliä vastaan ​​20 vuodessa. Tatmadawin kostotoimet etnisten vähemmistöjen asuttamilla alueilla ovat tappaneet kymmeniä.

Taistelujen lisääntyessä kymmenet tuhannet ovat siirtyneet maanlaajuisesti etenkin Karenin alueelle ja pohjoiseen, missä Kachinin itsenäisyysarmeija hyökkää Tatmadawia vastaan.

Karenin kansallinen liitto on ensimmäistä kertaa saanut lahjoituksia Bamar-ihmisiltä Tatmadawin siviiliuhreille, kertoi ryhmän tiedottaja Padoh Noticed Man Man. “Nyt olemme yhdistyneet Bamar-ihmisten kanssa, ja uskon vakaasti, että voitamme, kun taistelemme yhdessä Tatmadawia vastaan”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *