Saksan korkein oikeus luovuttaa nuorille voiton ilmastonmuutoksen torjunnassa

Berliini – Saksan korkein oikeus määräsi hallituksen laajentumaan vuoden 2019 laki Tarkoituksena oli vähentää maan hiilipäästöt lähes nollaan vuoteen 2050 mennessä. Torstaina päätettiin, että lainsäädäntö ei mennyt riittävän pitkälle tulevien sukupolvien suojelun varmistamiseksi.

Maan liittovaltion perustuslakituomioistuimen päätös tuli nuhteeksi liittokansleri Angela Merkelin hallitukselle, joka laati lain, mutta sisälsi useless yksityiskohtaiset tavoitteet päästöjen vähentämiseksi vuoteen 2030 mennessä.

“Valittajat, joista jotkut ovat vielä hyvin nuoria, ovat riitauttaneet määräyksiä vapauksiinsa”, tuomiossa käskettiin hallitusta tarkistamaan lakia ensi vuoden loppuun mennessä selvittääkseen ja täsmentääkseen tavoitteet, jotka saavuttavat vuoden 2030 jälkeen. “Perusvapauden säilyttämiseksi lainsäätäjän olisi pitänyt antaa säännöksiä tämän taakan lieventämiseksi.”

Oikeudenkäynnissä tutkittavan lain tarkoituksena oli saavuttaa Saksan hiilidioksidipäästötavoitteet Pariisin sopimus, 189 maan sopimus, jonka tarkoituksena on estää maailman lämpötilan nousu. Saksan lakiin sisältyi joukko toimenpiteitä, kuten 60 miljardin dollarin menopaketti, maksujärjestelmä hiilidioksidipäästöistä ja veroista lentämisen kallistamiseksi.

Mutta laissa säädettiin useless siitä, kuinka vähennykset tulisi saavuttaa seuraavan vuosikymmenen aikana. Päätökset siitä, miten ja kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä vähennetään vuosina 2031–2050, jätettiin avoimiksi, ja ne päätetään vuonna 2025.

Ilmastoaktivistit olivat kannekirjelmässään väittäneet, että jättämällä laatimatta pitkän aikavälin strategia, jolla olisi selkeät tavoitteet päästövähennyksille, kun Saksa pyrkii olemaan hiilineutraali, hallitus potkaisi kannua tehokkaasti tiellä ja vaarantaa vapauden tuleville sukupolville, joiden olisi elettävä seurausten kanssa.

Nuoret ilmastiaktivistit, joista yhdeksän oli kiistänyt lain, suhtautuivat myönteisesti päätökseen olla huolissaan siitä, että riittämättömän tiukan lainsäädännön antamatta jättäminen vaarantaa heidän henkensä aikuisiässä. Yhdeksän asian nostaneiden nuorten ikä vaihteli 15–24-vuotiaiden välillä.

Muut aktivistit juhlivat myös tuomioistuimen tulevaisuuden painopistettä vesiputkena ilmastonmuutoksen torjunnassa.

“Huomisen vapautta ja perusoikeuksia ei saa polttaa nykyisillä päästöillämme – velvollisuus varmistaa tämä suojelu tieteelliseen ilmastonsuojelulakiin”, sanoi Christw Bals, Germanwatch-ympäristöryhmän toimitusjohtaja.

“Tämä päätös on keskeinen lähtökohta kaikille vireillä oleville ilmastokanteille ympäri maailmaa”, hän sanoi.

Fridays for Future -järjestön jäsenet juhlivat päätöstä “valtavana voittona ilmastoliikkeelle”. Useat nuoret, jotka olivat saattaneet asian oikeuteen, olivat kyseisen ryhmän jäseniä.

Yksi heistä, 24-vuotias Luisa Neubauer, ilmaisi tyytyväisyytensä tuomioistuimen tunnustukseen, jonka mukaan “ilmasto-oikeudenmukaisuus on perusoikeus”. Hän lisäsi Twitterissä antamassaan kommentissa, että “tämän päivän toimettomuus ei saa vahingoittaa vapautta ja oikeuksia tulevaisuudessa.”

Päätöksellä voi olla poliittisia vaikutuksia ennen 26. syyskuuta pidettäviä vaaleja, jotka valitsevat uuden parlamentin ja seuraajan Merkelille, joka jättää politiikan 16 vuoden jälkeen Saksan liittokanslerina.

Neljän toimikautensa aikana Merkel yritti korostaa ilmastonmuutoksen torjunnan merkitystä, mutta hänen hallitustensa politiikka ei usein vastannut aktivistien vaatimuksia.

Vuoden 2019 laki oli kiistelyn tulos Merkelin konservatiivisten kristillisdemokraattien ja heidän hallituksen kumppaniensa, vasemmiston keskusta-sosialidemokraattien välillä.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz, joka on sosialidemokraattinen ehdokas liittokansleriksi, syytti konservatiivien jalkojen vetämistä tuomioistuimen päätöksestä. Hän pyysi valtiovarainministeri Peter Altmaieria sisään vaihto Twitterissä riittävän pitkälle menemisestä alkuperäisessä lainsäädännössä.

“Muistan, että sinä ja puolueenne estitte ensinnäkin sen, mitä perustuslakituomioistuin nyt vaatii”, herra Scholz sanoi. “Mutta voimme korjata sen. Oletko kanssamme? “

Mutta se oli vihreät, oppositiopuolue, joka voisi hyötyä päätöksestä eniten, kun otetaan huomioon sen suosio nuorten keskuudessa. Puolueen tuki on räjähtänyt viime aikoina, ja kyselyt osoittavat sen olevan niska-niska kilpailussa johtajuudesta konservatiivien rinnalla.

Vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock piti päätöstä “historiallisena päätöksenä” ja pyysi lain nopeaa uudistamista.

“Ilmastonsuoja suojelee vapauttamme sekä lastemme ja lastenlastemme vapautta”, hän kirjoitti Twitterissä. “Tulevat vuodet ovat ratkaisevia seuraavalle toiminnalle.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *