Venäjän vakoojayksikkö tutki linkkejä Bulgarian räjähdyksiin

SOFIA, Bulgaria – Bulgarian syyttäjänvirasto ilmoitti keskiviikkona tutkivansa mahdollista yhteyttä räjähdysten sarjaan ympäri maata sijaitsevissa ampumatarvikevarastoissa ja Venäjän armeijan tiedustelupalvelujen eliittiyksikön, joka tunnetaan nimellä yksikkö 29155.

Nämä neljä räjähdystä olivat osa sarjaa räjähdyksiä, jotka ovat tapahtuneet viimeisten 10 vuoden aikana, kertoi pääsihteerin tiedottaja Siika Mileva. Ainakin kaksi tapahtui kerrallaan, kun yksikön jäsenet matkustivat usein Bulgariaan ja takaisin Bulgariasta, ja vaurioituneiden tavaroiden joukossa oli Emilian Gebrev, merkittävä bulgarialainen asevalmistaja, jonka virkamiehet sanovat, että saman venäläisen yksikön jäsenet myrkyttivät vuonna 2015 yhdessä poikansa ja yrityksensa johtavan johtajan.

Ilmoitus ilmestyi hieman yli viikon kuluttua siitä, kun Tšekin tasavallan viranomaiset syyttivät kahta samanlaista räjähdykset ampumatarvikevarastoissa kyseisessä maassa vuonna 2014 sabotaasiin ja salamurhaan erikoistuneen yksikön 29155 operaattoreille. Nämä varastot sisälsivät myös herra Gebrevin yrityksen Emcon omistamia ampumatarvikkeita.

“Voidaan tehdä kohtuullinen oletus linkistä Bulgarian alueella tapahtuneiden räjähdysten, kolmen Bulgarian kansalaisen myrkytysyritysten ja ulkomaiden alueella tehtyjen vakavien rikosten välillä”, Mileva sanoi.

Jos räjähdykset olivat yksikön 29155 työtä, ne lisäisivät jo hälyttävään ryhmään kuuluvien toimintojen luetteloon. Yksikön jäsenet olivat Venäjän entisen vakoojan nimitetyn vuoden 2018 myrkytyksen takana Sergei V.Skripal Britanniassa ja vallankaappausyritys Montenegrossa kaksi vuotta aiemmin. Viime vuonna The New York Instances paljasti CIA: n arvioinnin että ryhmä on saattanut suorittaa peitetyksi palkkioiden maksamiseksi Afganistanin militanteille hyökkäyksistä amerikkalaisia ​​ja koalitiojoukkoja vastaan.

Länsimaiden tiedustelupalvelujen mukaan kaikkien näiden operaatioiden tavoitteena on horjuttaa Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, mikä on samanlainen kuin muiden venäläisten tiedustelupalvelujen yksiköiden, jotka puuttuvat vaaleihin ja hakkeroivat valtion tietokonejärjestelmiin.

Viimeaikaiset paljastukset ampumatarvikevarastojen räjähdyksistä viittaavat täsmällisempään tavoitteeseen: Ukrainan pyrkimykset raivata aseita ja ampumatarvikkeita raiteiltaan aikana, jolloin maa rakensi epätoivoisesti sotilaitaan taistelemaan Venäjän tukemien separatistien kanssa maan itäosassa.

Mileva kertoi, että jotkut räjäytetyistä tarvikkeista oli tarkoitettu Ukrainalle, mikä osoitti, että Bulgaria oli todennäköisesti tärkeä toimittaja maalle sodan alkamisen jälkeen vuonna 2014.

Nämä räjähdykset tapahtuivat vuonna 2015 VMZ Sopot -nimisen suuren bulgarialaisen asevalmistajan omistamissa varastoissa, vaikka kilpailevan valmistajan omistava herra Gebrev oli varannut osan varastoistaan ​​sinne Mileva.

Mileva kertoi, että Bulgarian viranomaiset tutkivat myös vuoden 2011 räjähdystä Gebrevin yrityksen omistamassa ampumatarvikevarastossa, joka tuhosi matrieleja, jotka oli tarkoitettu vietäviksi Georgian tasavaltaan, maahan, jonka kanssa Venäjä oli käynyt sotaa kolme vuotta aiemmin. Viime vuoden räjähdys toisen bulgarialaisen asevalmistajan Arsenalin omistamassa ampumatarvikevarastossa on myös tutkinnan kohteena, hän sanoi. Kukaan ei loukkaantunut missään räjähdyksessä, hän sanoi.

Emco ilmoitti lausunnossaan, ettei se ollut aikonut viedä aseita Georgiaan ennen vuoden 2011 räjähdystä, ja kielsi yhteydet VMZ Sopotin varikon räjähdykseen.

Mutta viime viikolla The Timesille lähetetyssä sähköpostiviestissä Herra Gebrev myönsi ampumatarvikkeiden ja sotatarvikkeiden myyminen valtuutetuille ukrainalaisille yrityksille loppuvuodesta 2014. Vaikka herra Gebrev vaatii toimittavansa useless pienen määrän sotatarvikkeita, se olisi tarjonnut pelastuslinjan Ukrainalle aikana, jolloin harvat länsimaat toimittavat aseita.

On pitkään epäilty, että Bulgariassa tapahtuneet räjähdykset, ainakin vuodelta 2015, olivat sabotaasitoimia. Miksi syyttäjät päättävät käynnistää tutkimuksensa uudelleen, on epäselvää.

Toisin kuin Tšekin viranomaiset, jotka paljastivat uusia yksityiskohtia siellä tapahtuneista räjähdyksistä ja karkottivat kymmeniä venäläisiä diplomaatteja vastauksena, Mileva toimitti useless vähän uusia todisteita eikä osoittanut mitään vastauksen saamisesta.

Pääkaupungin Sofian hallintorakennuksessa toukokuussa 2015 syttynyt tulipalo tuhosi näihin kahteen räjähdykseen liittyvän todistuksen, rouva Mileva kertoi.

Bulgaria tutkii räjähdyksiä Venäjän ja lännen vastakkainasettelun lisääntyessä. Venäläiset joukot massasivat viikkojen ajan Ukrainan rajalla, vaikka he ovat viime viikolla vetäytyneet jonkin verran. Tässä kuussa Yhdysvallat ilmoitti karkottavansa 10 venäläistä diplomaattia ja asettavan sanktiot rangaistukseksi hallituksen tietokoneiden valtavasta rikkomuksesta, jonka Valkoinen talo syytti Venäjän ulkomaisesta tiedustelupalvelusta.

Bulgaria on Euroopan unionin jäsenestä huolimatta ylläpitänyt pitkään ystävällisiä suhteita Venäjään, joka on kriittinen energiantoimittaja. Mutta viime aikoina on saatu näyttöä siitä, että Bulgarian virkamiehet ovat kyllästyneet olemaan isäntänä Venäjän tiedusteluoperaatioille.

Tammikuussa 2020 Bulgarian viranomaiset ilmoittivat rikosoikeudellisista syytteistä kolmelle yksikön 29155 upseerille Gebrevin, hänen poikansa ja Emcon vanhemman johtajan myrkytyksestä. Kolme sairastui huhtikuussa 2015, alle kaksi viikkoa Bulgarian ampumatarvikevaraston räjähdysten jälkeen. Tutkimuksessa todettiin, että heitä sairastettiin Novichok-hermolääkkeitä muistuttavalla aineella, jonka Ison-Britannian viranomaisten mukaan yksikön 29155 upseerit käyttivät herra Skripalia ja hänen tyttärensä Isossa-Britanniassa.

Viime kuussa, kun Bulgarian virkamiehet ilmoittivat pidätyksestä kuusi henkilöä, joiden heidän mukaansa oli mukana Venäjän turvallisuuspalvelujen johtamassa vakoilurenkaassa, maan pääministeri Boiko Borisov puhui toimittajille ja käski Kremliä pudottamaan sen.

“Lopeta vakoilu Bulgariassa”, herra Borisov sanoi.

Boryana Dzhambazova raportoi Sofiasta ja Michael Schwirtz New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *