Etelä-Afrikan presidentti ilmestyy ennen korruptiotutkijoita

JOHANNESBURG – Kolme vuotta sitten, Etelä-Afrikkaa järkyttäneiden korruptioskandaalien keskellä, presidentti Cyril Ramaphosa otti vallan lupauksilla juurruttaa juuret ja palauttaa yleisön luottamus hallituspuolueeseen, Afrikan kansalliskongressiin.

Mutta viime vuoden aikana näitä ponnisteluja on uhannut hänen edeltäjänsä, Jacob Zuman, räikeä uhmakkuus. ryösti oksastetta tutkivaa komissiota hänen toimikautensa aikana, kieltäytyi tulemasta maan ylin tuomioistuin ja ajoi hyökkäyksiä tuomareihinsa.

Herra Ramaphosa esiintyi keskiviikkona korruptiotutkijoiden edessä kertomaan puolueensa skandaaleista ja pyrki vahvistamaan näkemystään korruptiovapaasta ANC: stä. Hänen esiintymisensä lähetti viestin pettyneelle kansalle: Kukaan Etelä-Afrikassa – edes istuva presidentti – ei ole lain yläpuolella.

“Kun olin vahvistamassa, että ilmestyisin, sattui puhumaan yhden kollegani kanssa, joka on myös valtionpäämies”, herra Ramaphosa sanoi avauspuheenvuorossaan. “Hänen reaktionsa oli:” Ah, kuinka voit tehdä sen valtionpäämiehenä? ” Sanoin: “Näin demokratiamme toimii.” “

Kolmen viime vuoden aikana televisioiduissa kuulemistilaisuuksissa komissio on paljastanut herra Zuman ympärillä olevan korruptioverkon, josta tuli endeemistä hänen yhdeksän hallitusvuotensa aikana. Hänen johdollaan korkeatasoiset ANC-virkamiehet jakoivat kannattavia hallitussopimuksia vastineeksi lahjuksista, joista tuli yksi Etelä-Afrikan historian surullisimmista luvuista apartheidin päättymisen jälkeen vuonna 1994. Korruptio valutti noin 33 miljardia dollaria valtion kassa hallituksen arvion mukaan herra Zuman toimikaudella.

Herra Ramaphosan keskiviikkotodistus on ensimmäinen neljän päivän aikana, kun kuulustelut ovat Etelä-Afrikan valtion vangitsemiskomissiossa, joka on tutkimus endeemisestä siirteestä tuona aikana. Hänet kutsuttiin vastaamaan kysymyksiin sekä roolissaan ANC: n nykyisenä johtajana että herra Zuman entisenä varajäsenenä.

Osana laajaa tutkimusta paneeli tutkii, oliko nykyinen presidentti suoraan osallisena korruptiossa edellisessä tehtävässään valvomalla ANC: n usein pätevöimättömien uskollisten lähettämistä keskeisiin hallituksen tehtäviin. Nämä nimitykset komission todistuksen mukaan edistivät valtion tyhjentämistä ja johtivat takaoven sopimuksiin, jotka kuluttivat julkisia varoja.

Hänen todistuksensa tulee, kun tutkimus valmistautuu toimittamaan loppuraporttinsa kesäkuussa, ja kun herra Zuma – tutkinnan keskus – on vakaasti vastustanut kutsuja ilmestyä tutkijoiden eteen.

Viime kuukausina entinen presidentti uhmasi oikeuden määräyksen ilmestyä komission eteen ja kehottaa komissiota johtava tutkija hakemaan kahden vuoden vankeustuomiota tuomioistuimen halveksimisesta. Kun maan korkein oikeus käsitteli tapausta viime kuussa, Mr. Zuma kieltäytyi jälleen ilmestymästä – liike, jonka monet pitivät avoimena haasteena maan demokraattisille instituutioille.

Herra Zuma kiistää kaikki syytökset häntä vastaan, on syyttänyt korruptiotutkimuksen johtajaa, varapääjohtaja Raymond Zondoa henkilökohtaisen vendettan säilyttämisestä ja hyökännyt itse tutkimukseen.

“Olemme nähneet parin viime kuukauden aikana hyökkäyksen, jota johti Jacob Zuma perustuslailliseen järjestelmään”, sanoi eteläafrikkalaisen voittoa tavoittelemattoman järjestön Democracy Works Foundationin puheenjohtaja William Gumede. “Tämä on todellakin hetki maassamme, jossa meidän on päätettävä, kannatammeko joko perustuslaillista demokratiaa vai hylkäämme sen kokonaan.”

Jyrkät kontrastit herra Zuman ja herra Ramaphosan halun olla tekemisissä komission kanssa heijastavat ANC: n, Nelson Mandelan kerran juhlittua vapautusliikettä, joka on hallinnut maata apartheidin päättymisen jälkeen vuonna 1994.

Viime vuosina puolue on jakautunut syvästi herra Zumalle uskollisten – ja hänen näkemyksensä lain yläpuolella olevasta vapautuspuolueesta – ja niiden välillä, jotka tukevat herra Ramaphosan pyrkimyksiä muuttaa sitä.

”Molemmat edustavat puolueen kahta erilaista kasvoa, demokraattista ja epädemokraattista. Molemmat taistelevat ANC: n sielun puolesta ”, herra Gumede sanoi.

Keskiviikkotodistuksessaan herra Ramaphosa tarjosi ohuesti peitetyn, mutta tuomitsevan tuomion herra Zumalle ja hänen liittolaisilleen, joita myös tutkitaan varttamisen suhteen, mikä herra Ramaphosan, analyytikoiden ja vahtikoiraryhmien mukaan on edelleen ongelma puolueen riveissä.

Monia on rohkaissut herra Zuman äskettäinen uhmakkuus pyrkiessään saamaan virkamiehet vastuuseen. Heihin kuuluu toinen ylimääräinen ANC: n virkamies Ace Magashule, joka on kieltäytynyt eroamasta nykyiseltä virastaan ​​huolimatta häntä vastaan ​​äskettäin nostetuista korruptiosyytteistä. Hän kiistää syytökset.

“ANC: n kanta johtajiin ja jäseniin, jotka ovat olleet osallisina korruptiossa tai muissa rikoksissa: Heidän toimintansa ovat suoraa rikkomusta paitsi tasavallan lakeihin, myös ANC: n perustuslakiin, sen arvoihin ja periaatteisiin”, sanoi herra Ramaphosa, joka istui komission tutkijan edessä suuressa puupaneloidussa auditoriossa. “Tällaisten jäsenten on kohdattava toimintansa oikeudelliset seuraukset.”

Silti herra Ramaphosa juoksi todistuksessaan hieno viiva sen välillä, että tunnusti korruption vallitsevan ANC: ssä ja puolustettiin puoluepolitiikkaa, joka monien mukaan auttoi tasoittamaan tietä tälle siirteelle. Herra Ramaphosa pidättäytyi nimeämästä korruptioskandaaleihin väitetysti osallistuneita ANC-jäseniä.

Mitatut vastaukset olivat välttämättömiä hänen poliittiselle selviytymiselle ANC: ssä, analyytikot sanovat. Mutta he jättivät myös monet eteläafrikkalaiset, jotka tarkkailivat skeptisesti hänen kykyään puolustaa korruptoituneita virkamiehiä oman puolueensa sisällä.

“Eteläafrikkalaiset ovat halunneet nähdä poliittisen tappion niille, jotka väitetään syyllistyneen sopimattomuuteen, emmekä ole vielä nähneet sitä”, sanoi poliittinen analyytikko Ralph Mathekga. “Nyt kyynisyys on alkamassa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *