Kaksi espanjalaista toimittajaa tapetaan Burkina Fasossa

Ainakin kaksi eurooppalaista toimittajaa tapettiin Burkina Fason länsi-afrikkalaisessa maassa sieppauksen jälkeen maanantaina, Espanjan viranomaisten mukaan, mukaan lukien kolmasosa siepattiin ja tapettiin.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez vahvisti tiistaina kahden espanjalaisen toimittajan kuoleman tunnistettu Twitterissä kuten David Beriain ja Roberto Fraile. Molemmat olivat Pohjois-Espanjasta ja työskentelivät salametsästystoimista Burkina Fasossa liittyvän dokumenttielokuvan parissa, Espanjan ulkoministeri Arancha González Laya sanoi aiemmin tiedotustilaisuudessa.

González kunnioitti perheitä ja toimittajia.

“Kuten näiden kahden toimittajan tilanne muistuttaa, ammattisi on suuri riski monilla alueilla ympäri maailmaa”, hän kertoi.

Kaksi toimittajaa kuului 40 hengen ryhmään, joka väijytettiin maanantaina Burkina Fason eteläosassa sijaitsevalla luonnonsuojelualueella lähellä Beninin rajaa, González kertoi. Ryhmässä olevien muiden kohtalo oli epäselvä, mutta Toimittajat ilman rajoja -sihteeri Christophe Deloire sanoi sen kolmas toimittaja oli tapettu.

Hyökkäyksen kohteeksi saunassa oli myös Irlannin kansalainen, Burkina Fason viranomaiset sanoi lausunnossaan. Kolme sotilasta loukkaantui ja neljäs siepattiin, sanottiin.

Viime vuosina Burkina Faso on kohdannut lisääntynyttä aseellisten ryhmien tekemää väkivaltaa, joista monet ovat yhteydessä islamilaiseen valtioon ja Al-Qaidaan islamilaisessa Maghrebissa.

Moottoripyörän hyökkääjät ovat hyökänneet lukemattomiin kyliin ja kyliin pakottaen kyläläisiä kääntymään islamiin ja tappaen heitä joskus myös silloin kun he tekevät. Toiset ovat väijyttäneet sotilaspartioita ja tappaneet asevoimien jäseniä, ja sadat koulut ovat joutuneet sulkemaan väkivallan takia.

Mutta väkivalta on myös tulevat itse armeijasta, joka on tappanut yhä enemmän siviilejä, joskus samankaltaisina kuin islamilaiset kapinalliset tappavat, oikeusryhmien ja analyytikkojen mukaan.

Heinäkuussa ainakin 180 miehen ruumiit uskottiin tappaneen turvallisuusjoukkojen edeltävien kahdeksan kuukauden aikana löydettiin maastaihmisoikeustutkijoiden keräämien todistajien todistusten mukaan.

Tapot tapahtuvat pahenevan turvallisuustilanteen aikana Sahelissa, etenkin Burkina Fason, Malin ja Nigerin raja-alueella, jossa järjestäytynyt poliittinen väkivalta on lisääntynyt vuodesta 2019 lähtien. Aseellisen konfliktin sijainti- ja tapahtumadataprojekti, voittoa tavoittelematon järjestö, joka seuraa poliittista väkivaltaa ja mielenosoituksia.

Viime vuosi oli myös tappavin militanttien islamistisen väkivallan vuoksi alueella Afrikan strategisten tutkimusten keskus, Yhdysvaltain puolustusministeriön tutkimuslaitos. Ajatushautomon mukaan tapettiin noin 4250 ihmistä – 60 prosentin lisäys vuoteen 2019 verrattuna – ja islamilainen valtio Suur-Saharassa liittyi yli puoleen kuolemista.

Burkina Fasossa väkivalta on synnyttänyt nopeasti kasvavan siirtymään joutuneen kriisin, jossa yli miljoona ihmistä on poistunut kodeistaan ​​vuodesta 2019 lähtien. YK: n humanitaaristen asioiden elin. Kolme miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua 20 miljoonan asukkaan maassa.

Useat ulkomaalaiset on myös otettu panttivangeiksi viime vuosina. Vuonna 2016 australialainen pariskunta sieppasi maan pohjoisosassa sinä päivänä aseistetut taistelijat tappoivat kymmeniä ihmisiä pääkaupungissa Ouagadougoussa. Vuonna 2018 kanadalainen nainen ja italialainen mies siepattiin maassa, vapautettiin vasta 15 kuukautta myöhemmin naapurimaassa Malissa. Vuonna 2019 espanjalainen katolinen lähetyssaarnaaja tapettiin ja muutama kuukausi myöhemmin kaksi ranskalaista sotilasta tapettiin raidassa neljän panttivangin – kahden ranskalaisen, yhdysvaltalaisen ja Etelä-Korean kansalaisen – pelastamiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *