Ruotsi, pukeutunut kesään – The New York Occasions

Niin kauan kuin muistan, kotikaupungini Ruotsin metsät, järvet ja vuoret ovat olleet turvapaikkani. Puolet lapsuuteni valokuvista kuvaa minua kourallisella luonnonkukalla tai ämpäri täynnä mustikoita – puhumattakaan kasvot, jotka on peitetty mustikoilla.

Kun olen muuttanut perheeni kanssa 10-vuotiaana ulkomaille ja omaksunut aikuisena yhä nomadisemman elämäntavan – viimeisen vuosikymmenen aikana olen työskennellyt pääasiassa Afrikassa ja Aasiassa, yleensä ilman pysyvää tukikohtaa, olen kehittänyt onnellisen tunteen rauhassa missä useless löydän itseni, melkein olosuhteista riippumatta.

Silti kaikki energiavarat loppuvat lopulta. Kun he tekevät, minä käännyn tänne.

Heti kun laukkuni osuvat lattiaan, vaelluskenkäni syttyvät. Kierrän tavoitteettomasti tuntikausia korin kanssa sienille tai marjoille, jos kausi on oikea. Otan kameran harvoin, ja vaimoni tietää, ettei tarvitse huolehtia siitä riippumatta, kuinka kauan pysyn ulkona.

Viime aikoina – varsinkin viime vuoden aikana syistä, joita ei enää tarvita selittää – olen alkanut tutkia kasvavaa luonnomaailmaa vakavammin, osittain ymmärtääkseni, miksi se lohduttaa minua niin paljon ja osittain siksi, että epäilen olevan paljon muuta olla nähty ja kokenut kuin olin käynyt läpi aiemmin.

Suuri osa siitä, mitä minun piti löytää, syntyi yksinkertaisesti olemalla läsnä, utelias. Asuen metsän laidalla, joskus näin ketun ylittävän tien tai peuron laiduntamassa niityllä. Aloin nyt kiinnittää enemmän huomiota siihen, missä olin nähnyt heidät, viettämällä usein tuntikausia liikkumatta odottamassa.

Sain tietää, että alle puolen mailin päässä etuovestamme oli kettu, ja majava ui joka ilta läheisen järven suosikkikallioni ohitse.

Pian tajusin, että tämä vie minut useless niin pitkälle, otin kuitenkin yhteyttä niihin, jotka jo ovat yhteydessä Ruotsin erämaahan. Monien vuosien ystävä Marcus Eldh, luontokeskusopettaja ja matkanjärjestäjien perustaja VilliRuotsi, vei minut mukaan elämäni kenties maagisimpaan hetkeen: istumaan järven reunalla, metsän ympäröimänä ja Ruotsin kesän puolipimeydessä, kuuntelemalla susien ulvontaa useless muutaman sadan metrin päässä. He tiesivät tietysti, että olimme siellä, mutta päättivät jäädä lähelle, jolloin tämä kuulotapaaminen tapahtui täysin heidän ehdoillaan.

Mutta löytyi myös muita maailmoja.

Ammattimetsäbiologit, samoin kuin innostuneet harrastajat, näyttivät minulle kohtauksia, jotka katsot parhaiten suurennuslasin läpi: pieniä jäkäliä, sammalia ja sieniä, joita silti unohdan, jos en tiedä tarkalleen, mihin kääntää katseeni.

Sebastian Kirppu, yksi Ruotsin johtavista metsien monimuotoisuuden tutkijoista, opetti minulle puiden elinkaareista ja metsien ekosysteemeistä. Ystävyyden hankkiminen saamelaisten, alkuperäiskansojen keskuudessa, jotka asuvat pääasiassa Ruotsin, Norjan, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa, toivat minut kosketuksiin luonnon ymmärryksen kanssa, johon sisältyy syntyperä, yhteydet ja kiivaasti vahva yhteenkuuluvuuden tunne.

Kuten selitin valokuvaessee Ruotsin talvesta, Ymmärsin pian, että asiat eivät olleet kaukana ihanteellisista siinä, mitä olin aiemmin uskonut olevan suurelta osin koskematonta erämaata. Ruotsin metsäteollisuuden laaja-alaisista ja kalliista suhdetoimintakampanjoista huolimatta kävi hyvin selväksi, että olemme vaarassa menettää vanhoja metsiä hakkuiden ja monokulttuuristen viljelmien kautta. Verho vedettiin sivuun, ikään kuin, ja tunteeni syntymääni rakastavasta maasta ovat nyt paljon hämmentyneempiä.

Näyttääkö absurdilta, jos väitän olevani yhtä kiitollinen tästä oivalluksesta kuin minulle on tutustuttu mikroskooppisten sienien kiehtovaan kauneuteen? No minä olen. Tietämättömyys saattaa olla autuaaksi, mutta se ratkaisee eksistentiaaliset uhat harvoin.

On ruotsinkielinen sana – “hemmablind” tai kodinsokea – joka on mielestäni erityisen merkityksellinen tänään, kun otetaan huomioon matalat kykymme matkustaa. Unohdamme usein kodin lähellä olevan. Matkustamme ulkomaille kokemaan eksoottisia tapoja, samalla kun lahjoitamme rahaa kaukaisten syiden tukemiseksi.

Mutta rajojemme ylittämisen ei tarvitse tapahtua lähiympäristön arvostamisen kustannuksella. Missä tahansa koti onkin, se tarjoaa epäilemättä paljon arvostettavaa ja kokemettavaa – sekä runsaasti taistelua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *