Iranin ulkoministeri kertoo vuotaneella teipillä vallankumoukselliset vartijat asettamaan politiikkaa

Vuodetusta ääninauhasta, joka tarjoaa vilauksen Iranin johtajien valtataisteluihin kulissien takana, ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi, että vallankumouksellinen vartijajoukko kutsuu laukauksia, kumosi monet hallituksen päätökset ja ohitti neuvoja.

Eräässä poikkeuksellisessa hetkessä sunnuntaina esiin tulleella nauhalla herra Zarif lähti kunnioittavasta virallisesta linjasta Kenraalimajuri Qassim Suleimani, Yhdysvaltojen tapama tammikuussa 2020 Guardsin eliitin Quds-joukkojen komentaja, Iranin turvallisuuslaitteiston ulkomaille suunnattu käsivarsi.

Kenraali, herra Zarif sanoi, heikensi häntä monissa vaiheissa työskentelemällä Venäjän kanssa sabotoimassa Iranin ja maailmanvaltojen välistä ydinsopimusta ja omaksumalla politiikkaa Syyrian pitkälle sodalle, joka vahingoitti Iranin etuja.

“Islamilaisessa tasavallassa sotilaallinen kenttä hallitsee”, herra Zarif sanoi kolmen tunnin nauhoitetussa keskustelussa, joka oli osa suullista historiaprojektia, joka dokumentoi nykyisen hallinnon työtä. “Olen uhrannut diplomatian sotilaskentälle diplomatiaa palvelevan kentän sijasta.”

Ääni vuotoi kriittisellä hetkellä Iranille, kun maa keskustelee puitteista mahdolliselle paluulle ydinsopimukseen Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa. Välittäjien välisiä keskusteluja on pidetty Genevessä.

On epäselvää, mitä vaikutuksia ilmoituksilla, jos sellaisia ​​on, noihin neuvotteluihin tai herra Zarifin kantaan.

Herra Zarifin ja liittolaisen Saeed Leylaz -nimisen taloustieteilijän keskustelun nauhoittamista ei ollut tarkoitettu julkaistavaksi, koska ulkoministerin voi toistuvasti kuulla sanovan äänestä. Kopio vuodettiin Lontooseen sijoittautuneelle persialaiselle uutiskanavalle Iran Internationalille, joka raportoi ensin nauhoituksesta ja jakoi sen The New York Timesin kanssa.

Siinä herra Zarif vahvistaa sen, mitä monet ovat jo pitkään epäilleet: hänen roolinsa islamilaisen tasavallan edustajana maailman näyttämöllä on tiukasti supistunut. Hänen mukaansa päätökset sanelee korkein johtaja tai usein vallankumouksellinen vartijajoukko.

Iranin ulkoministeriö ei kiistänyt äänityksen aitoutta, mutta kyseenalaisti vuodon motiivit. Ministeriön edustaja Saeed Khatibzadeh kutsui sitä “epäeettiseksi politiikaksi” ja sanoi, että julkaistun äänen osa ei edusta täysin Zarifin kommentteja hänen kunnioituksestaan ​​ja rakkaudestaan ​​kenraali Suleimaniin.

Vuodetuista osista herra Zarif kiittää kenraalia ja sanoo, että he työskentelivät tuottavasti yhdessä Yhdysvaltain Afganistanin ja Irakin hyökkäysten alkuosassa. Hän sanoo myös, että murhalla hänet Irakissa Yhdysvallat antoi Iranille suuren iskun, joka oli vahingollisempi kuin jos se olisi tuhonnut koko kaupungin hyökkäyksessä.

Mutta hän sanoi, että jotkut herra Suleimanin toimet vahingoittivat myös maata, mainitsemalla yhtenä esimerkkinä hänen toimistaan ​​Iranin vuonna 2015 tekemää ydinsopimusta länsimaiden kanssa, Yhdysvaltojen kanssa (Trumpin hallinto luopui myöhemmin).

Herra Zarif sanoi, että Venäjä ei halunnut sopimuksen onnistuvan, ja “painotti kaiken painonsa” esteiden luomisen taakse, koska Iran ei ollut Moskovan edun mukaista normalisoida suhteita länteen. Tätä varten herra Zarif sanoi, että kenraali Suleimani matkusti Venäjälle “purkamaan saavutuksemme” eli ydinsopimuksen.

Herra Zarif riitautti kenraali Suleimanin muilla rintamilla kritisoiden häntä siitä, että hän antoi venäläisten sotilaslentokoneiden lentää Iranin yli pommittaa Syyriaa, sekä sotatarvikkeiden ja henkilöstön siirtämisestä Syyriaan valtion omistamassa Iran Air -lentoyhtiössä ilman hallituksen tietä ja sijoittamista Iranin maavoimat Syyriaan.

Sunnuntai-iltaan mennessä herra Zarifin kriitikot vaativat hänen eroamistaan ​​sanoen, että hän oli uhannut Iranin kansallista turvallisuutta paljastamalla maan sisäpolitiikan maailmalle. Jopa hänen kannattajansa ilmaisivat huolensa siitä, että kommentit voivat vaikuttaa kesäkuun lopun presidentinvaaleihin ja vahingoittaa uudistusryhmän ehdokkaita, joihin herra Zarif liittyy, vahvistamalla äänestäjien apatiaa ja ajatusta siitä, että valitut virkamiehet eivät ole oikeastaan ​​vastuussa.

Vuoto seuraa useita turvallisuusrikkomuksia Iranin tiedustelu- ja hallituspiireissä, jotka ovat osallisina kahdessa salamurhassa ja kahdessa räjähdyksessä Natanzin ydinlaitoksessa. Entinen varapresidentti Mohammad Ali Abtahi sanoi, että herra Zarifin äänen julkaiseminen merkitsi ”Iranin ydinasiakirjojen varastamista”.

Jotkut analyytikot sanoivat, että ääni heikentäisi Iranin diplomaattien auktoriteettia neuvottelujen arkaluonteisessa ikkunassa.

“Tämä sitoo neuvottelijoiden kädet”, sanoi Sina Azodi, Atlantin neuvoston ulkomaiset stipendiaatit. “Se edustaa Zarifia sellaisena, joka ei ole luotettava kotimaassa, ja kaiken kaikkiaan kuvaa kuvan siitä, että Iranin ulkopolitiikkaa sanelevat armeijan teatteripolitiikat ja Zarif ei ole kukaan.”

Herra Zarif tunnusti nauhalla, että neuvotteluissa häntä sitovat paitsi korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein ohjeet myös vartijoiden vaatimukset. Hän sanoi, että herra Khamenei oli äskettäin “nuhtellut” häntä voimakkaasti virheen luopumisesta, kun hän sanoi Iranin olevan halukas tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa koreografin vaiheet kohti paluuta sopimukseen.

“Ulkoministeriömme rakenne on enimmäkseen turvallisuuslähtöinen”, herra Zarif sanoi.

Herra Zarif sanoi olevansa pimeässä hallituksen toimissa – toisinaan hänen hämmennyksensä.

Yönä, jolloin Iran päätti kostaa Yhdysvaltoja kenraali Suleimanin tappamisesta, kaksi Quds-joukkojen komentajaa menivät tapaamaan Irakin pääministeriä Adel Abdul Mahdia ilmoittamaan hänelle, että Iran ampuu noin 45 minuutissa ohjuksia sotilastukikohta, johon Yhdysvaltain joukot sijoittuivat, herra Zarif sanoi. Amerikkalaiset tiesivät lakosta ennen kuin hän tiesi.

Entinen ulkoministeri John Kerry ilmoitti hänelle, että Israel oli hyökännyt Iranin etuja Syyriassa ainakin 200 kertaa hänen hämmästyksekseen, Zarif sanoi.

Hän viittasi myös vartijoiden peittämiseen Ukrainan suihkukoneen kaataminen Iranissa tapettiin 176 aluksella aamulla sen jälkeen, kun Iran hyökkäsi lentotukikohtaan.

Vartijat tiesivät heti, että heidän ohjusten osuivat koneeseen, mutta myönsivät sen vasta kolme päivää myöhemmin.

Pian koneen kaatumisen jälkeen herra Zarif osallistui pieneen kansallisen turvallisuusneuvoston kokoukseen kahden ylemmän armeijan komentajan kanssa ja sanoi, että maailma vaati selitystä. Hänen mukaansa komentajat hyökkäsivät häntä vastaan ​​ja käskivät häntä lähettämään twiitin, jossa sanottiin, että uutiset eivät pitäneet paikkansa.

“Sanoin:” Jos ohjus osui siihen, kerro meille, jotta voimme nähdä, kuinka voimme ratkaista sen “, herra Zarif muisteli. “Jumala on todistajani, tapa, jolla he suhtautuvat minuun, on kuin olisin kieltänyt Jumalan olemassaolon.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *