Aseelliset ryhmät astuvat Venezuelaan laittomuuden kasvaessa

GUARERO, Venezuela – He tuovat juomavettä kuivien pensaikkojen asukkaille, opettavat maatalouden työpajoja ja tarjoavat lääkärintarkastuksia. He sovittelevat maakiistoja, hieno karjahuhuja, sovittelevat avioerot, tutkivat rikoksia ja rankaisevat varkaita.

He eivät ole poliiseja, virkamiehiä tai Venezuelan hallituksen jäseniä, joka on useless kadonnut tästä köyhtyneestä maan osasta.

Päinvastoin: Ne kuuluvat Latinalaisen Amerikan tunnetuimpiin kapinallisryhmiin, jota Yhdysvallat ja Euroopan unioni pitävät terroristina pommitusten ja sieppausten tekemisestä vuosikymmenien väkivallan aikana.

Venezuelan taloudellinen romahdus on niin syvällisesti perännyt maan, että kapinalliset ovat uppoutuneet laajoille alueilleen tarttumalla kansakunnan ponnisteluihin perustaa omat minivaltiot.

Ja kaukana pelosta tai vaatimasta viranomaisten pelastamista, monet asukkaat täällä Venezuelan rajaseuduilla – nälkäiset, paikallisten huumejengien metsästämät ja pitkään valittaneet hallituksen hylkäämiksi – ovat tyytyväisiä terroristiryhmään tällaisen suojelun puolesta ja peruspalveluja, joita valtio ei pysty tarjoamaan.

Kapinalliset “ovat ne, jotka toivat vakautta tänne”, sanoi Ober Hernández, alkuperäiskansojen johtaja Guajiran niemimaalla Kolumbian vieressä. “He toivat rauhan.”

Latinalaisen Amerikan suurimman jäljellä olevan kapinallisryhmän ELN nimellä tunnetusta kansallisen vapautusarmeijan marxilaiset sissit alkoivat siirtyä Venezuelan niemimaan alueelle viime vuonna Kolumbiasta, jossa he ovat olleet sodassa hallituksen kanssa yli 50 vuoden ajan.

Venezuelan autoritaarinen johtaja Nicolás Maduro on pitkään kieltänyt kolumbialaisten kapinallisten läsnäolon maaperällään. Joidenkin arvioiden mukaan sissien taistelijat rajan yli toimivat nyt yli puolella Venezuelan alueesta Kolumbian armeijan, oikeuksien aktivistien, turvallisuusanalyytikkojen ja kymmenien haastattelujen mukaan kärsineissä Venezuelan osavaltioissa.

Kapinallisten ulottuvuus Venezuelaan tuli vielä selvemmäksi viime kuussa, kun hallitus aloitti vuosikymmenien suurimman sotilasoperaation syrjäyttääkseen toisen Kolumbian kapinallisryhmän – Kolumbian vallankumouksellisten asevoimien tai FARCin – toisinajattelijaryhmän syrjäisestä Apuren osavaltiosta. , jossa sissit asettivat väijytyksiä ja improvisoituja miinoja.

Caracasin pääkaupungissa herra Maduro pitää edelleen tiukasti kiinni tärkeimmistä vallan vipuista, ja hänen armeijansa pystyy edelleen reagoimaan voimalla hänen hallintaansa kohdistuviin uhkiin. Mutta suuressa osassa maata Venezuelan valtio ja sen auktoriteetti kutistuvat rajusti, minkä ansiosta kaiken tyyppiset aseelliset ryhmät ja rikollisjärjestöt voivat ottaa vallan, usein tuhoisilla seurauksilla.

Matkustimme Venezuelan Guajiran niemimaalle maaliskuussa alkuperäiskansojen johtajien kutsusta dokumentoimaan vetäytyvän valtion ja laittomuuden täyttävän aukon.

Venezuelan raju taloudellinen romahdus – seurauksena vuosien hallinnon huonosta hallinnasta, jota seurasivat lamauttavat amerikkalaiset pakotteet Maduron hallitusta vastaan ​​- aloitti sodan niemimaalla rikollisryhmien välillä valvomaan salakuljetusreittejä Kolumbiaan, asukkaat sanoivat. Kahden vuoden ajan väkivallan kärsimys kohdistui alkuperäiskansojen Wayuu-ihmisiin, jotka ovat jo pitkään harjoittaneet kahta maata.

Ristituleen tarttuneet Wayuun perheet kertoivat pakenevansa kodeistaan ​​yöllä ja huutavan juoksevia lapsia, jättäen jälkeensä kaikki omaisuutensa, karjansa ja sukulaistensa tuoreet haudat.

Sadat heistä pakenivat pensaikon yli Kolumbiaan. Jäljelle jääneet sanoivat elävänsä kauhussa, erosivat siitä, että Venezuelan hallitus ei tarjonnut heille mitään suojaa.

Sitten he sanoivat, että ELN: n kapinalliset, joilla oli aseita ja kolumbialaisia ​​aksentteja, alkoivat näkyä viime vuonna tarjoten Wayuulle apua. Järjestäytyneenä ja hyvin aseistettuna ELN syrjäytti nopeasti paikalliset jengit, jotka terrorisoivat kyliä. Sissit määräsivät ankarat rangaistukset ryöstöistä ja karjan kahinasta, välittivät maataistelut, juoksivat juomavettä, tarjosivat perusterveydenhoitotarvikkeita ja tutkivat murhia tavalla, jota valtio ei koskaan tehnyt, asukkaat sanoivat.

Se ei tuskin ollut hyväntekeväisyysyritys. Vastineeksi vakauden lisäämisestä ELN otti salakuljetus- ja huumekaupan reitit alueelle, aivan kuten osittain Kolumbiassa. He alkoivat verottaa myös kauppiaita ja karjanhoitajia.

Kuten muualla Latinalaisessa Amerikassa, Venezuelassa oli laittomia aseellisia ryhmiä kauan ennen nykyistä talouskriisiä. Kolumbialaiset sissit ovat käyttäneet Venezuelan maaseutua paratiisina jo vuosikymmenien ajan, ja laiminlyötyjen Caracasin shantytownien alueella on pitkään ollut järjestäytynyttä rikollisuutta.

Mutta harvoin rikollisjärjestöt ovat harjoittaneet tällaista alueellista ja taloudellista valvontaa – ja hallitusta niin vähän – kuin nyt, tehokas esimerkki kansakunnan hajoamisesta herra Maduron hallinnon aikana.

“Venezuela käy uniajossa aseellisten ryhmittymien pirstoutumista”, sanoi Latinalaisen Amerikan turvallisuusanalyytikko Andrei Serbin Pont. “Alueen hallinnan palauttaminen on valtava haaste kaikille, jotka ovat Venezuelassa vallalla tulevina vuosikymmeninä.”

Kun öljyvarallisuus oli huuhdeltu, Venezuela oli vuosikymmenien ajan rakentanut vahvan valtion, joka ulottui kaikkein kauimpiin kyliin koulujen, poliisiasemien ja teiden kautta.

Mutta Venezuelan öljyn vientitulot ovat laskeneet lähes 90 prosenttia vuoden 2014 talouskriisin alkamisen jälkeen, totesi Caracasissa toimiva taloustieteilijä Pilar Navarro. Julkiset palkat ovat laskeneet. Valtion virkamiehet ovat yhä useammin käyttäneet varttamista ja kiristystä. Turvallisuusvirkailijat ryhtyivät myymään aseita ja tietoja rikollisryhmille ja veloittamaan heiltä suojaa poliisien haastattelujen mukaan, ja hallitus alkoi vetäytyä maan suurista karhuista.

Maan eteläosassa julmat aseelliset ryhmät, jotka tunnetaan syndikaateina laitonta kaivostoimintaa hallitsevat laitokset hallitsevat sähkön ja polttoaineen saantia ja toimittavat samalla lääketieteellisiä laitteita hallitsemiensa kaupunkien klinikoille.

ELN ja muut kapinalliset pitävät Venezuelan 1400 mailin rajaa Kolumbian kanssa pitkin. Useless vuosikymmen sitten Guajiran niemimaalla sijaitsevassa Paraguaipoan kaupungissa oli useita pankkeja, posti ja tuomioistuin. Kaikki ovat sittemmin suljettu. Sairaalassa ei ole peruslääkkeitä. Virta sammuu päivien ajan. Vesiputket ovat olleet kuivia vuosia.

Paraguaipoan kautta rajalle kulkevalla valtioiden välisellä tiellä on kahdeksalla eri valtion turvallisuusvirastolla tarkastuspisteitä – mukaan lukien valtion poliisi, kansallinen poliisi, tiedustelupalvelu, kansallinen vartija ja armeija. Mutta he käyttävät virkaa kiristääkseen kauppiaita ja maahanmuuttajia, jotka yrittävät paeta Venezuelasta, useless syventäen hallituksen epäluottamusta.

Useless muutaman askeleen päässä tiestä valtion läsnäolo haihtuu. ELN ja muut aseistetut ryhmät hallitsevat lukemattomia likahiihtoja, jotka käärivät kohti huokoista rajaa – ja niiden läpi kulkevaa salakuljetusta.

“Meidän on rinnakkain olemassa olevien kanssa; tämä on todellisuus ”, sanoi Guajiran paikallinen liikenneviranomainen Fermín Ipuana. “Täällä ei ole luottamusta hallitukseen. Se useless kiristää. Ihmiset etsivät apua muualta. “

Kolumbiaan suuntautuva bensiinikauppa, joka oli tukenut Guajiran niukkaa taloutta, kun Venezuelan polttoainetta oli runsaasti ja tuettu, on vähentynyt, kun Venezuelan jalostamot ovat pysähtyneet. Wayuu-yhteisöt, jotka ansaitsivat vuosikymmenien ajan elantonsa tavaroiden salakuljetuksella rajan yli, alkoivat nälkää.

Polttoaine valuu nyt vastakkaiseen suuntaan – Kolumbiasta – rauhoittamaan Venezuelan kroonista polttoainepulaa, vaikka Venezuelalla on suurin todistetut öljyvarat maailmassa.

“Täällä ei ole mitään, useless hidas kuolema”, sanoi Isabel Jusayu, Wayuu-kudoja Guareron kaupungissa.

Turistit, jotka ostivat hänen kudotut kukkarot ja riippumatot, ovat kadonneet pandemian myötä. Hänen perheensä selviää nyt pyöräilemällä Kolumbiaan myymään puhdistettua metalliromua joka viikko. Mutta rouva Jusayu on ollut kotimaahansa harhautuneen luodin takia, joka loukkaantui häntä viime jengisodan aikana.

Kun Guarerossa puhkesi väkivalta vuonna 2018, poliisit ja sotilaat seisoivat suurelta osin rinnalla, kun rikolliset taistelivat julmasti salakuljetusreittejä asukkaiden ja paikallisten oikeuksien puolustajien mukaan.

Pistoolimiehet terrorisoivat naapurustoja useless muutaman askeleen päässä armeijan kasarmista, ruiskuttamalla taloja luoteilla, he sanoivat. Ammunta tuli Guarerossa niin yleiseksi, että lemmikkipapukaijat alkoivat jäljitellä konekiväärien tulta. Asukkaiden mukaan heidän lapsensa olivat traumaattisia.

Kun väkivalta kiertyi, kokonaisista Wayuu-klaaneista tuli tavoitteita. Magaly Baez kertoi, että 10 hänen sukulaisensa surmattiin ja että hänen koko kylänsä, joka sijaitsi tärkeimmällä bensiinikaupalla, purettiin. Suurin osa asukkaista pakeni Kolumbiaan.

“Kärsimme nälkää, nöyryytystä”, sanoi neiti Baez, “kuuntelemme koko päivän lasten huutamista:” Mami, milloin syömme? “”

Asukkaat puhuivat verilöylyistä, pakotetuista ulkonaliikkumiskieltoista ja joukkohaudoista, jotka toivat Venezuelan syrjäiseen nurkkaan sellaista kauhua, jota Kolumbia koki vuosikymmeniä kestäneen sisällissodan aikana.

“Niin kauan kuin pysyit hengissä, olet hiljaa”, sanoi neiti Baez.

Jotkut ihmiset uskaltivat ilmoittaa murhista, mutta se ei johtanut syytteisiin, asukkaat sanoivat. Rikokset jäivät rankaisematta – kunnes ELN astui auttamaan viime vuonna, sanoi Wayar Guareron johtaja Hernández. Hänen kertomuksensa vahvistivat haastattelut kymmenien muiden alkuperäiskansojen asukkaiden kanssa.

Kun ELN otti hallinnan, taistelut rauhoittuivat viime vuonna, ja pakolaiset alkoivat valua takaisin. Katuelämä jatkui aiemmin autioissa kaupungeissa, ja nuoret miehet palasivat lauttaliikenteeseen Kolumbiasta polkupyörillä ja moottoripyörillä myydäkseen Venezuelaa.

Guarerossa, kun lämpö jäähtyy auringonlaskun aikaan, lapset kokoontuvat jälleen jalkapallokentälle, jossa Junior Uriana, 17-vuotias, ammuttiin kuoliaaksi vuonna 2018.

Hänen tätinsä Zenaida Montiel hautasi hänet takapihalleen yksinkertaiseen hautaan viikkoa aikaisemmin murhatun poikansa José Miguelin viereen. Neiti Montiel sanoi, ettei hän edelleenkään tiennyt, miksi he kuolivat. Hän oli liian peloissaan menemään poliisiin tai pyytämään apua, hän sanoi.

Nyt asiat ovat muuttuneet, hän sanoi.

“Uusi laki on nyt täällä”, hän sanoi. “Minusta tuntuu turvallisemmalta.”

Raportoinnin antoi María Iguarán Guarerosta; Isayen Herrera Caracasista, Venezuela; ja Sheyla Urdaneta Maracaibosta Venezuelasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *