Ampuma-ase puhkeaa Mogadishussa Somalian poliittisesta vihasta kääntyessään väkivaltaiseksi

NAIROBI, Kenia – Somalian pääkaupungissa Mogadishussa räjähti sunnuntaina tulipalo, kun presidentille uskolliset turvallisuusjoukot törmäsivät yksiköihin, jotka näyttivät asenneen kilpailijoidensa puolelle, peläten, että Somalian kiehuva poliittinen kriisi leviää väkivaltaan.

Taistelut, jotka ovat olleet vuosien pahimpia Somalian pääkaupungissa, seurasivat kuukausia jännittyneitä neuvotteluja presidentti Mohamed Abdullahi Mohamedin ja vastustajien välillä, jotka syyttävät häntä perustuslain vastaisesta valtakaappauksesta.

Neuvottelut romahtivat sen jälkeen, kun Mohamed ei järjestänyt presidentin- ja parlamenttivaaleja helmikuuhun mennessä suunnitellusti, ja sitten kaksi kuukautta myöhemmin allekirjoitti lain jatkamalla toimikauttaan kahdella vuodella. Hänen tekonsa ovat saaneet kritiikkiä Yhdysvalloista ja muista länsimaalaisista liittolaisista.

Toimet lopettivat käytännössä Yhdistyneiden Kansakuntien välittämät neuvottelut, joita Yhdysvallat tuki ja lisäsivät polttoainetta jo palavaan poliittiseen tilanteeseen.

Ammunta alkoi sunnuntai-iltapäivällä sen jälkeen, kun oppositioon liittyneet sotilaat ottivat kantoja useissa strategisissa paikoissa Mogadishussa ammuten tulta hallitusmielisistä voimista. Analyytikoiden mukaan repeytymiseen vaikuttivat voimakkaat klaanijakaumat, jotka ovat usein olleet Somalian kauhistumisen keskipisteessä sen jälkeen, kun sen keskushallinto romahti vuonna 1991.

Kilpailevien ryhmittymien käydessä tulta myöhään sunnuntai-iltaan, huolestuneet länsimaalaiset virkamiehet pyysivät lopettamaan taistelut, joiden pelättiin saattavan kääntyä laajempaan yhteenottoon, joka voi purkaa vuosien vaatimattoman mutta tasaisen edistyksen Somalian muuttamiseksi toimivaksi valtioksi.

Euroopan unionin Somalian-suurlähettiläs Nicolas Berlanga, valitti Twitterissä “maksimaaliseen pidättyvyyteen” kaikilta puolilta. “Väkivaltaa ei voida hyväksyä”, hän sanoi. “Vastuuhenkilöt ovat vastuussa.”

Taistelut herättivät myös vaarallisten halkeamien mahdollisuutta klaanilinjoilla Somalian armeijan sisällä, ja huoli siitä, että voimakkaat ulkomailla koulutetut yksiköt, mukaan lukien amerikkalaisten eliitin rahoittama eliittijoukkojen joukkue, voivat imeytyä.

Videot lähetetty verkossa Somalian toimittajat ja uutiset Sunnuntai-iltana kuvattiin pitkiä ampuma-aseita noin kilometri 4, merkittävä risteys kaupungissa. Osa taisteluista tapahtui Villa Somalian lähellä, koska presidentin palatsi tiedetään.

Mogadishun kansainvälisen lentokentän ympärillä erittäin suojatulla alueella asuvat ulkomaalaiset sanoivat vetäytyneensä bunkkereihin välttääkseen iskujen ampumisen.

Suurimmat yhteenotot tapahtuivat Somalian entisen presidentin Hassan Sheikh Mohamudin ja suuren oppositiopuolueen johtajan Abdirahman Abdishakur Warsamen kodeissa. Lausunnoissa molemmat miehet syyttivät hyökkäyksiä presidentti Mohamediin, joka tunnetaan yleisesti lempinimellä “Formaajo”.

Somalian sisäisen turvallisuuden ministeri Hassan Hundubey Jimale evätty että hallitus oli hyökännyt entisen presidentin kotiin ja syyttänyt määrittelemättömiä ulkomaita yhteentörmäyksistä.

Herra Jimale ei antanut mitään tietoa siitä, kuinka monta ihmistä oli kuollut tai loukkaantunut.

Kriitikot sanoivat, että herra Mohamed teki korkean panoksen tarjouksen pysyäkseen vallassa.

“Vaikuttaa siltä, ​​että Formaajo on päättänyt viimeisen itsemurhaiskunsa hyökkäämällä jokaiseen kaupungin oppositiohahmoon”, sanoi kerran Mohamedin alaisuudessa työskennellyt entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Hussein Sheikh Ali.

Amerikkalaisten virkamiesten mukaan he ovat varoittaneet yksityisesti herra Mohamedia, joka oli kerran Yhdysvaltain kansalainen, käyttämästä Danabia, joka on amerikkalaisten kouluttama, noin 900 sotilasta käsittävä kommandovoima, vastustajien vastustamiseen. Mutta he tunnustivat, että herra Mohamedilla on muita vaihtoehtoja, mukaan lukien turkkilaisten kouluttamien joukkojen arvioitu olevan vähintään 2600 miestä.

Eritreassa koulutettujen joukkojen joukko, jonka autoritaarinen johtaja Isaias Afwerki on herra Mohamedin keskeinen liittolainen, on palannut viime viikkoina Somaliaan.

New Yorkin osavaltion entisen virkamiehen, jolla on koti Buffalossa, vaalit vuonna 2017 herättivät toiveita, että hän voisi asettaa maan vähemmän korruptoituneelle ja huonosti toimivalle radalle. Mutta pettymys alkoi herra Mohamedin hallituksena vaiennettiin kriitikot, karkotettu YK: n ylin virkamies ja viime vuonna vetäytyi suunnitelluissa vaaleissa.

Oppositio on kieltäytynyt tunnustamasta Mohamedin auktoriteettia, koska hänen neljän vuoden toimikautensa päättyi 8. helmikuuta ilman suunniteltuja presidentti- ja parlamenttivaaleja.

Molempien osapuolten väliset keskustelut kaikkien vaalien ehdoista ovat umpikujassa syksyn jälkeen. Vastustajat syyttivät herra Mohamedia ja hänen voimakasta vakoojapäällikköään Fahad Yasinia järjestelmän yrittämisestä väärentää järjestelmää täyttämällä alueelliset vaalilautakunnat kannattajiinsa.

Herra Mohamed väitti vihollistensa yrittävän välttää vaaleja, ja nyt hän sanoo tarvitsevansa kaksi vuotta yleisten äänioikeuksien suunnitelmien esittämiseksi Somaliassa. Nykyisessä järjestelmässä presidentti valitaan epäsuoralla klaanipohjaisella äänestyksellä.

Mohamed muutti toimikautensa pidentämistä kahdella vuodella 14. huhtikuuta, mikä jotkut analyytikot kutsutaan “perustuslailliseksi vallankaappaukseksi”, ja siitä vastasi Yhdysvaltojen ja muiden länsimaisten liittolaisten kovaa kritiikkiä.

Mogadishussa muutto sai jotkut oppositiojohtajat vetäytymään klaanin linnoituksiin.

Sunnuntaina taisteluihin joutuneiden joukossa oli Sadek John, entinen Mogadishun poliisipäällikkö, joka erotettiin huhtikuun puolivälissä vastustettuaan Mohamedia, Somalian poliisiviranomaisen mukaan, joka puhui nimettömänä, koska hänellä ei ollut valtuuksia puhua lehdistölle.

Declan Walsh ilmoitti Nairobista Keniassa ja Hussein Mohamed Mogadishusta Somaliassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *