Biden julistaa armenialaisten joukkotapot kansanmurhaksi

Turkin yleisö näkee sen todisteena Yhdysvaltojen kaksinaismoraalista, ja Turkin länsivastaiset joukot käyttävät sitä raivostuttamiseen, hän sanoi.

Sekä oppositio- että hallitusmieliset johtajat hyökkäsivät odotettuun nimeämiseen.

“Tämä on sopimaton, epäoikeudenmukainen kanta”, sanoi suurimman oppositiopuolueen, republikaanisen kansanpuolueen johtaja Kemal Kilicdaroglu.

Ultranationalistisen isänmaallisen puolueen johtaja Dogu Perincek kyseenalaisti avoimessa kirjeessään herra Bidenille hänen valtuutuksensa antaa tällainen julistus. “Kuten tiedetään, juutalaisia ​​vastaan ​​tehty kansanmurha ratkaistiin valtuutetussa tuomioistuimessa”, hän kirjoitti, “mutta vuoden 1915 tapahtumista ei ole tuomiota.”

Armenialaisten murhat tapahtuivat ensimmäisen maailmansodan lopussa nykyaikaisen Turkin edeltäjän Ottomaanien valtakunnan romahtamisen aikana. Huolestuneena siitä, että kristitty armenialainen väestö yhtyy ottomaanien turkkilaisten ensisijaiseen viholliseen, Venäjään, virkamiehet määräsi joukkokarkotuksia monien historioitsijoiden mielestä 1900-luvun ensimmäiseksi kansanmurhaksi: Lähes 1,5 miljoonaa armenialaista tapettiin, jotkut sotilaiden ja joukkojen joukkomurhissa poliisi, toiset pakkosiirtolaisuudessa Syyrian autiomaan, joka sai heidät nälkään.

Turkki on myöntänyt, että tuolloin tapahtui laajaa julmuuksia, mutta sen johtajat ovat kiistattomasti kiistäneet, että murhat olivat kansanmurha.

Herra Bidenin ilmoitusta edeltäneinä päivinä armenialaiset ja ihmisoikeusaktivistit Turkissa ilmaisivat varovaisuutta osittain vuosien poliittisen kiihtymisen takia.

“Henkilökohtaisesti se ei saa minua innostumaan”, sanoi Istanbulin armeijan ja turkin viikkolehden Agosin päätoimittaja Yetvart Danzikyan ja viittasi presidentti Ronald Reaganin vuonna 1981 holokaustista antamaan lausuntoon, jossa mainittiin ”Armenialaisten kansanmurha” ohimennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *