Tietokonemerkkipula on herättänyt autoteollisuutta

Autojen kokoonpanolinjat ovat hiljaa ympäri maailmaa, työntekijät ovat tyhjäkäynnillä ja jälleenmyyjien pysäköintialueet näyttävät paljailta.

Pula puolijohteista, pienistä mutta kriittisistä siruista, joita käytetään kalibroimaan autojen polttoaineen ruiskutusta, käyttämään infotainment-järjestelmiä tai tarjoamaan aivot vakionopeudensäätöön, on aiheuttanut järkytystä autoteollisuuden läpi.

Normal Motorsin tehdas Kansas Cityssä suljettiin helmikuussa pelimerkkien puutteen vuoksi, eikä sitä ole vieläkään avattu uudelleen. Mercedes-Benz on alkanut varastoida sirujaan kalliille malleille ja sulkee väliaikaisesti tehtaita, jotka tuottavat edullisempia C-luokan sedaneja. Porsche varoitti jälleenmyyjiä Yhdysvalloissa tässä kuussa, että asiakkaiden on ehkä odotettava ylimääräisiä 12 viikkoa saadakseen autonsa, koska heiltä puuttuu siru, jota käytetään rengaspaineen seurantaan.

Ranskalainen autovalmistaja Peugeot, osa vasta perustettua Stellantis automaking imperiumi, on mennyt niin pitkälle, että korvaa vanhanaikaiset analogiset nopeusmittarit digitaalisille yksiköille joissakin malleissa.

Häiriö ei voinut tulla pahempaan aikaan. Autojen kysyntä on palautunut voimakkaasti pandemian laskusta, ja kuluttajat ovat valmiita käyttämään kuluneen vuoden aikana säästämiään rahaa ja haluavat välttää lentokoneita matkalla. Puolijohteiden tarjonta vie autonvalmistajilta mahdollisuuden korvata menetetty myynti.

“Meillä on jo vahva kysyntätilanne, jota puolijohdekysymykset pidättävät enemmän kuin mikään muu”, Daimlerin toimitusjohtaja Ola Källenius sanoi haastattelussa.

Jotkut autovalmistajat, kuten Renault, ovat alkaneet luokitella sirujaan ja varanneet ne kalliimpiin malleihin, jotka tuovat enemmän voittoa. “Yritämme löytää älykäs tapa priorisoida korkeammalla marginaalilla varustetut autot”, Renaultin varatoimitusjohtaja Clotilde Delbos kertoi analyytikoille torstaina.

Jotkut ostajat saattavat olla onnekkaita viemään uuden auton kotiin, mutta sillä ei ehkä ole vaihtoehtoja, jotka käyttävät erikoistuneita pelimerkkejä. Porsche on kertonut yhdysvaltalaisille jälleenmyyjille, että se ei useiden kuukausien ajan pysty toimittamaan Macan-maastoautoon huippuluokan istuimia, joita voidaan säätää 18 eri tavalla, suosittu päivitys. Tarvittavat pelimerkit eivät ole käytettävissä.

Yksi iso syy, miksi autovalmistajat eivät löydä tarpeeksi siruja, on se, että puolijohdevalmistajat ovat asettaneet etusijalle älypuhelinten, videopelikonsolien ja muiden valmistajien valmistajat viihde-elektroniikka, jotka ovat yleensä kannattavampia asiakkaita.

Nykyaikaisessa autossa voi olla helposti yli 3000 pelimerkkiä. Mutta autojen osuus sirujen kysynnästä on pieni. Taiwan Semiconductor Manufacturing Firm, tai TSMC, on yksi harvoista erilaisten sirujen valmistajista, jotka ovat välttämättömiä autoteollisuudelle, mutta vuonna 2020 autovalmistajat tuottivat useless Three prosenttia yrityksen myynnistä saksalaisen konsulttiyrityksen Roland Bergerin mukaan.

TSMC: n tärkeimmät asiakkaat ovat älypuhelinten valmistajia, joiden osuus myynnistä oli puolet. Älypuhelimet ylittävät auton huomattavasti. Vuonna 2019, ennen kuin pandemia häiritsi maailmantaloutta, autotehtaat karsivat 93 miljoonaa ajoneuvoa verrattuna älypuhelinten 1,Four miljardin yksikön tuotantoon.

Kaiken kaikkiaan sirupula ja muut toimitusketjun urat rajoittivat tuotantoa 1,Three miljoonalla ajoneuvolla vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana IHS Markitin konsulttiyrityksen mukaan.

Ongelma on tullut huolestuttavaksi Washingtonin ja muiden pääkaupunkien poliittisille johtajille.

Saksan talousministeri Peter Altmaier vetosi äskettäin kollegaansa Taiwaniin, joka on puolijohdevalmistajien maailmanlaajuinen keskus, ja kysyi niin monella sanalla, voisiko Taiwanin ministeri auttaa vapauttamaan muutamia siruja, joita saksalaiset autonvalmistajat tarvitsivat kiireesti.

Sirupulasta “on tullut vakava ongelma valmistajille, etenkin autoteollisuudelle” Saksan taloustutkimuslaitokset varoitti tässä kuussa yhteisessä raportissa.

Kriisi on paljastanut paitsi autoteollisuuden riippuvuuden muutamista toimittajista, myös sen, kuinka haavoittuvainen se on häiriöille. Toimitusketjun johtajat järkyttyivät viime kuussa, kun aikaisin aamulla tulipalo kaatoi tuotannon omistamallaan tehtaalla Renesas Electronics Hitachinakassa Japanissa Tokion pohjoispuolella. Renesas on keskeinen sirujen toimittaja, jota käytetään jarrujen toiminnan seurantaan, ohjaustehostuksen ohjaamiseen, laukaisuturvatyynyihin ja moniin muihin tehtäviin.

Myös säällä on ollut merkitystä. Myrskyt Teksasissa aiemmin vuonna pakotti väliaikaisesti sulkemaan kolme puolijohdetehdasta. Ja Taiwan on keskellä vakava kuivuus, IHS Markitin analyytikot varoittivat tuoreessa raportissa. Hakkeen valmistus vaatii suuria määriä erittäin puhdasta vettä.

Jopa ilman pandemiaa ja toimitusketjun häiriöitä autoteollisuus on levottomana. Yhdysvalloissa myynti on ollut periaatteessa tasaista 2000-luvun alusta lähtien. Voittomarginaalit ovat pienet. Jotkut suuret autovalmistajat eivät välttämättä selviydy siirtymästä sähköautoihin.

“Jos olisin sirunvalmistaja, en alkaisi investoida uuteen tehtaaseen, ellei saisi vapaita rahaa hallitukselta”, kertoi ManMohan S. Sodhi, joka opettaa toimitusketjun hallintaa Cityn kauppakorkeakoulussa, Lontoon yliopisto.

Ilmaista rahaa voi olla matkalla. Valkoinen talo piti huippukokouksen sirupulasta tässä kuussa, ja se on ehdottanut 50 miljardin dollarin myöntämistä infrastruktuurirahastoille, jotta voidaan kääntää sirujen valmistuksen osuuden lasku Yhdysvaltojen rannoilla. Mutta uusia sirutehtaita ei voida rakentaa tarpeeksi nopeasti välittömän pulan ratkaisemiseksi.

Ja ellei valtionavustus suostuttele heitä toisin, puolijohdevalmistajat ja muut toimittajat todennäköisesti rakentavat uusia tehtaita Kiinaan tai sen lähelle, joka on suurin automarkkinat ja kasvaa toisin kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa tasaisesti.

Ei ole lainkaan selvää, kuinka kauan sirun nälänhätä voi kestää. Sodhi sanoi epäilevänsä sirujen valmistajia liioittelevan hallitusten myöntämien tukien puutetta ja että kriisi voi olla ohi kuukaudessa.

Autoteollisuuden konsultit Roland Bergerillä ovat pessimistisempiä sanoen, että pula voi kestää koko vuoden.

Torstaina rouva Delbos sanoi, että “näkyvyys heikkenee” määritettäessä sirukriisin päättymistä, “koska uutiset muuttuvat päivittäin”.

Sillä välin autovalmistajat improvisoivat yrittäen minimoida vahingot. Daimlerin Mercedes-yksikkö jakaa niukat sirut hinnoittelevimpiin malleihinsa, kuten EQS-sähköinen luksussedan, jonka yhtiö julkisti tässä kuussa ja jonka odotetaan alkavan noin 100 000 dollarista.

Triagia sai Daimlerin sulkemaan väliaikaisesti tehtaat Saksassa, jotka tuottavat edullisempia C-luokan sedaneja. Suurin osa tehtaiden 18 500 työntekijästä on päällekkäin huhtikuun loppuun asti, vaikka he saavat edelleen valtion tukemaa “lyhyt työ” -palkkaa.

Samalla linjalla Volkswagen on vähentänyt tuotantoa Saksan tehtailla, jotka valmistavat sedaneja ja muita polttomalleja, ja Meksikossa, jossa yhtiö valmistaa Tiguan-maastoautoja Yhdysvaltain markkinoille. Mutta Saksan Zwickaussa sijaitseva tehdas, joka tuottaa ID.3-sedaneja ja ID.4-maastoautoja, jotka ovat Volkswagenin eturintamassa hallitsemaan sähköautojen kehittyviä markkinoita, ei ole vaikuttanut yhtiön mukaan.

Normal Motors, jonka on jouduttu keskeyttämään tuotanto väliaikaisesti puoli tusinalla tehtaalla vuoden alusta lähtien, on joissakin tapauksissa tuottanut autoja ilman sähkökomponentteja ja pysäköinyt niitä, kunnes osia on saatavilla. Ford-moottori sanoi keskiviikkona pitävänsä useat Yhdysvaltain tehtaat tyhjäkäynnillä odotettua kauemmin sirupulan vuoksi.

Autoteollisuutta ovat halvaantuneet toimitusketjun häiriöt aikaisemmin. Herra Källenius muisteli jakson, jossa hurrikaani iski Puerto Ricoon ja lopetti tuotannon tehtaalla, joka oli hänen yllätyksekseen ja melkein kaikkien muidenkin ainoa lähde pinnoitteelle, joka oli välttämätöntä eräille autoelektroniikoille.

Autoissa on kymmeniätuhansia osia ja niin monia toimittajien, alihankkijoiden ja alihankkijoiden kerroksia, että jopa autonvalmistajilla on vaikeuksia seurata kaikkien komponenttien alkuperää.

Teollisuuden taloustiede on sellainen, että useless toimittajat, joiden volyymi on suurin, selviävät. Pienemmät toimittajat kuolevat yleensä pois, koska ne eivät pysty tuottamaan osia tai materiaaleja yhtä halvalla kuin suuret toimijat, jolloin teollisuus riippuu esimerkiksi yhdestä tai kahdesta korkeapaineisten polttoainelinjojen tai tietyn erikoistuneen muovin valmistajasta.

Nykyinen puolijohdepula ei välttämättä ole viimeinen. Autoteollisuuden puolijohteiden tarpeen odotetaan räjähtävän tulevina vuosina autonomisten ajo-ominaisuuksien ja sähköajoneuvojen kasvavan suosion vuoksi, jotka ovat enemmän riippuvaisia ​​ohjelmistoista kuin polttomoottoreista.

Herra Källenius sanoi kuitenkin, että kehittyneimmät pelimerkit eivät olleet niitä, jotka tällä hetkellä aiheuttavat hänelle päänsärkyä. “Meiltä puuttuu yksinkertaisimmat pelimerkit, jotka maksavat ehkä useless senttejä tai dollareita”, hän sanoi. “Se estää meitä rakentamasta tuotetta, joka maksaa 75 000 dollaria.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *