Mao Zedongista Xi Jinpingiin

Australian kirje on Australian toimistomme viikoittainen uutiskirje. Kirjaudu saada se sähköpostitse. Tämän viikon numeron on kirjoittanut Jane Perlez, joka varttui Australiassa ja kuvasi Kiinaa The New York Occasions -lehdessä vuosina 2012–2019.

Hänen ensimmäinen vierailunsa maahan oli vuonna 1966 yliopiston opiskelijana, ja hän kuvasi vuosikymmenien kokemuksiaan uuden kirjan esseessä, “Pekingin toimisto” joka kertoo Kiinan kehityksestä 25 australialaisen ulkomaisen kirjeenvaihtajan silmin.

Tässä on ote hänen esseestään “Isä ja poika”.

Xiaolu oli erilainen kuin muu ns. Prinsseliluokka – Kiinan kommunistisen puolueen (KKP) etuoikeutettujen perustajien pojat ja tyttäret. Xiaolu oli rento, lähestyttävä, halukas puhumaan ulkopuolisten kanssa ja jopa hieman rehellinen siitä, mitä tapahtui puolueen ylemmissä kerroksissa vastikään asennetun Xi Jinpingin alla. Tapasimme italialaisessa ravintolassa, jossa hän tilasi saman spagettiruokan ja sen jälkeen jäätelöä joka kerta. Hänen englannin kielensä oli kelvollinen – hän oli palvellut armeijan atašeena Kiinan suurlähetystössä Britanniassa monta vuotta aiemmin.

Hän oli silloin korkea johtaja Anbangissa, vakuutusryhmittymässä, joka oli noussut hyvin nopeasti ja monipuolistunut. Government voi olla liian vahva sana. Näytti siltä, ​​että hän oli enemmän ovenavaaja, kaveri, jolla oli yhteyksiä, mutta ei kaveri, jolla oli liiketoimintakykyä. Hän vältti Pekingin liikeluokan räätälöidyt puvut, peitetyt hiukset ja kiillotetut kengät. Hän kääntyi lounaalle rennossa paidassa, harmaalla leikkauksella ja muodikkaalla kankaalla olkalaukussa.

Ensimmäisillä lounaillamme Xiaolu oli suhteellisen varovainen, mutta aistin, että hänellä oli varauksia Xiin. Lapsena he olivat asuneet samassa eliittiyhdistyksessä, Zhongnanhaissa, joka sijaitsee Taivaallisen rauhan aukion laidalla. Heidän isänsä olivat molemmat näkyvästi Maon alla olevien suurten miesten panteonissa.

Xiaolu ehdotti, että Xin ensimmäinen merkittävä aloite, laaja korruptiokampanja puolueiden virkamiesten keskuudessa, oli itse asiassa poliittinen puhdistus. Virkamiehet olivat kauhistuneet tekemään päätöksiä. Byrokraatit pelkäsivät toisiaan. Hän esitti myös kielteisiä kommentteja asiakirjasta 9. Julkaistu pian Xi: n valtaan tulon jälkeen, siinä lueteltiin länsimaiset ajatukset – perustuslaillinen demokratia, yleiset ihmisoikeudet – jotka puolue määritteli Kiinassa kelpaamattomiksi. Asiakirja 9 oli Xi: n varhainen merkki siitä, että liberaalit olivat myrskyisässä jaksossa. Se osoitti Xin päättäväisyyden panna täytäntöön autoritaarista hallintoa. Xiaolu tuntui syvästi pettyneeltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *