Biden sanoa armenialaiset kärsivät kansanmurhasta. Tässä on miksi sillä on merkitystä.

Presidentti Biden on vaarassa vihastua Turkkiin ilmoitetaan virallisesti ilmoittavan lauantaina että Yhdysvallat pitää turkkilaisten tekemää 1,5 miljoonan armenialaisen tappamista yli sata vuotta sitten kansanmurhana – kaikkein hirvittävimpänä rikoksena.

Herra Biden olisi ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka tekisi tällaisen ilmoituksen, murtamalla edeltäjänsä, jotka eivät halunneet vastustaa Turkkia, Naton liittolaista ja strategisesti keskeistä maata, joka kulkee Euroopassa ja Lähi-idässä.

Armenialaiset ja ihmisoikeuksien puolustajat ovat suhtautuneet myönteisesti odotettuun ilmoitukseen, jonka herra Biden oli ilmoittanut ehdokkaana viime vuonna. Sillä on valtava symbolinen painoarvo, joka rinnastaa Armenian vastaisen väkivallan natsien miehitetyssä Euroopassa, Kambodžassa ja Ruandassa tehtyjen julmuuksiin.

Termin käyttö on moraalinen isku turkkilaiselle presidentti Tayyip Recep Erdoganille, joka on kansanmurhan kiihkeä kieltäjä. Hän on huipentunut muihin johtajiin, mukaan lukien paavi Franciscukseen, joka kuvaili Armenian murhia tällä tavoin.

Kansanmurha määritellään yleensä tiettyyn rodulliseen, poliittiseen tai kulttuuriryhmään kuuluvien ihmisten tahalliseen tappamiseen tarkoituksena tuhota kyseinen ryhmä.

Termiä ei ollut olemassa ennen vuotta 1944, jolloin puolalainen juutalainen asianajaja Raphael Lemkin yhdisti kreikkalaisen rodun tai heimon sanan “geno” latinankielisestä sanasta “tappaminen”. Herra Lemkin sanoi, että natsien tekemät armenialaisten tapot ja holokaustit muokkaavat hänen ajatteluaan.

Termi sisällytettiin 1948 Yhdistyneiden Kansakuntien sopimukseen, joka teki kansanmurhan kansainvälisen oikeuden mukainen rikos.

Vaikka useissa nykyisissä konflikteissa partisaanit ovat usein käyttäneet termiä vastustajien häpäisemiseksi ja leimaamiseksi, kansanmurhaa koskevat syytteet ovat harvinaisia. Erityistuomioistuimet perustettiin syyttämään rikoksia, mukaan lukien vuosina 1975–1979 tehty kansanmurha Kambodža, vuoden 1994 kansanmurha vuonna Ruanda, ja julmuudet, mukaan lukien kansanmurha entinen Jugoslavia.

Kansainvälisellä rikostuomioistuimella, joka perustettiin vuonna 2002 osittain syytteeseen tällaisista rikoksista, on useless yksi vireillä oleva kansanmurhatapaus – Omar Hassan Ahmad al-Bashir, Sudanin entinen presidentti, jota etsitään kahdesta määräyksestä Darfurin alueella vuosina 2003-2008 tehtyihin rikoksiin, joihin kuuluu kansanmurha. Tuomioistuin ei voi asettaa syytteeseen rikoksia, jotka on tehty ennen sen syntymistä.

Kansainvälinen tuomioistuin, Yhdistyneiden Kansakuntien korkein oikeus, päätettiin tammikuussa 2020 että Myanmarin on ryhdyttävä toimiin suojellakseen rohingya-muslimeja, jotka on tapettu ja karkotettu kodeistaan ​​maan syyttäjien kutsumana kansanmurhakampanjana. Tuomio, jolla ei ole täytäntöönpanovaltaa, johtui muslimimaiden puolesta nostetusta oikeudenkäynnistä, joka halusi tuomioistuimen tuomitsevan Myanmarin kansanmurhaa koskevan sopimuksen rikkomisesta.

Armenialaisiin kohdistuva väkivalta alkoi nykyaikaisen Turkin edeltäjän Ottomaanien imperiumin hajotessa. Siihen kuului alue, joka on nykyään Armenia, sisämaavaltio, jota ympäröivät Turkki, Georgia, Azerbaidžan ja Iran.

Vuodesta 1915 alkaen ottomaanit pyrkivät liittoutumaan Saksan kanssa ensimmäisessä maailmansodassa estämään armenialaisia ​​tekemästä yhteistyötä Venäjän kanssa ja tilanneet joukkokarkotuksia. Jopa 1,5 miljoonaa etnistä armenialaista kuoli nälkään, ottomaaniturkkilaisten sotilaiden ja poliisin murhiin ja pakotti maastamuuttoa etelään nykyiseen Syyriaan ja muualle Lähi-itään.

Noin 500000 armenialaista selviytyi, ja monet lopulta hajaantuivat Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja muualle, josta tuli yksi maailman kauimpana olevista diasporoista.

Monet historioitsijat pitävät nyt armenialaisten kuolemia 1900-luvun ensimmäisenä kansanmurhana. Monille armenialaisille se on arpi, joka on kulkeutunut sukupolvien läpi ja joka edelleen herättää voimakkaita tunteita, pahentuna Turkin vaatimuksesta, että kansanmurha on fiktiota.

Turkin hallitus on myöntänyt, että julmuuksia tehtiin tuona aikana, mutta se on väittänyt, että myös suuri määrä turkkilaisia ​​tapettiin ja että Armenian uhrien luvut ovat villin liioiteltuja. Turkkilaisten johtajien peräkkäin on tuominnut kansanmurhan valheeksi, jonka tarkoituksena on heikentää heidän kertomustaan ​​modernin Turkin luomisesta.

Turkin kansanmurhan kieltäminen on juurtunut Turkin yhteiskuntaan. Kirjoittajat, jotka ovat uskaltaneet käyttää termiä, ovat on asetettu syytteeseen 301 §: n nojalla Turkin rikoslain, joka kieltää “turkkilaisuuden halveksimisen”. Kieltämistä opetetaan varhaisessa iässä, ja koulukirjoissa kansanmurha kutsutaan valheeksi, kuvailemalla tuon ajan armenialaisia ​​pettureina ja julistamalla ottomaanien turkkilaisten toimet “välttämättömiksi toimenpiteiksi” armenialaisen separatismin torjumiseksi.

Jotkut ovat tulleet lähelle. Presidentti Ronald Reagan viittasi tangentiaalisesti ”armenialaisten kansanmurhaan” 22. huhtikuuta 1981 antamassaan lausunnossa natsien kuolemanleirien vapauttamisen muistoksi.

Mutta Yhdysvaltain presidentit ovat yleensä välttäneet kuvaamasta murhia tällä tavoin välttääkseen Turkin vastahyökkäykset, jotka vaarantaisivat sen yhteistyön alueellisissa konflikteissa tai diplomatiassa.

Presidenttiehdokkaana herra Biden ilmoitti aikomuksestaan ​​vuosi sitten puheessa 24. huhtikuuta, Armenian virallinen kansanmurhan muistopäivä. Hän käytti termiä “armenialaisten kansanmurha” ja väitti, että “emme saa koskaan unohtaa tai vaieta tästä kauhistuttavasta ja järjestelmällisestä tuhoamiskampanjasta”. Ja viime vuosina molempien osapuolten viha herra Erdogania kohtaan on lisääntynyt. Vuonna 2019 Talo ja Senaatti hyväksyi päätöslauselmans kutsuen armenialaisia ​​murhia kansanmurhaksi.

Obaman hallinnon varapuheenjohtajana herra Bidenillä ei koskaan ollut helppoa suhdetta itsevaltaiseen johtajaan Erdoganiin joka antoi hänelle jäisen vastaanoton elokuussa 2016. He tapasivat kuukauden Turkissa epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen, jonka Erdogan syytti Yhdysvalloissa maanpaossa elävältä turkkilaiselta papistolta.

Ehkä vielä tärkeämpää on, että Erdoganin läheisyys Venäjän presidentti Vladimir V.Putiniin, Turkin koetukselliset suhteet muihin Naton liittolaisiin ja venäläisten ilma-alusten ohjusten ostaminen ovat ärsyttäneet Bidenin hallintoa ja molempia kongressitaloja. Ja Turkin kasvavat taloudelliset ongelmat herra Erdoganin aikana ovat saattaneet saada hänet vähemmän todennäköisiksi kostotoimiksi amerikkalaisista julistuksista, jotka loukkaavat häntä.

Herra Biden ja Erdogan eivät käyneet mitään asiaankuuluvia keskusteluja herra Bidenin toimikauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, mikä osoittaa, että Valkoinen talo pitää vähemmän tärkeänä herra Erdogania kumppanina.

Ian Bremmer, Eurasia-ryhmän perustaja, poliittinen riskikonsultti, sanoi viime kuussa että hän uskoi herra Bidenin tekevän kansanmurhailmoituksen huolimatta siitä, että hän tiesi, että Yhdysvaltojen ja Turkin suhteiden palauttamisesta tulee silloin “paljon vaikeampaa”.

Herra Erdoganin avustajat ovat osoittaneet, että Bidenin julistus joutuu vihamieliseen reaktioon Turkissa. Ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi tämän viikon turkkilaisessa mediahaastattelussa, että “jos Yhdysvallat haluaa pahentaa siteitä, päätös on heidän.”

Armenian kansallisen instituutin, Washingtonissa sijaitsevan ryhmän, yhteenvedon mukaan vähintään 30 maassa ovat tehneet niin.

Vastaus on monimutkaisempi koskien Yhdistyneitä Kansakuntia, jolla oli keskeinen rooli sopimuksessa, joka teki kansanmurhasta rikoksen, mutta ei ole ottanut kantaa siihen, mitä tapahtui vuonna 1915 – 30 vuotta ennen maailmanlaajuisen elimen perustamista. kansanmurhien ehkäisyn ja suojelun vastuun toimiston verkkosivusto, kuvatessaan kansanmurhan termin alkuperää, ei mainita Armeniaa. Pääsihteeri António Guterres on käsitellyt asiaa.

Hänen kysyttyään torstaina Guterresin näkemyksestä hänen edustajansa Stéphane Dujarric sanoi: “Meillä ei pääsääntöisesti ole kommentteja tapahtumista, jotka tapahtuivat ennen YK: n perustamista” kansanmurha, Dujarric sanoi: asianmukainen oikeuselin päättää YK: n osalta. “

Lara Jakes osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *