Jack Ma näyttää, miksi Kiinan Tycoonit pitävät hiljaa

Kiinan koskaan tunnetuin liikemies Jack Ma välttää huomiota. Ystävät sanovat, että hän maalaa ja harrastaa tai chiä. Joskus hän jakaa piirustuksia Masayoshi Sonin, japanilaisen SoftBank-ryhmittymän miljardöörijohtajan kanssa.

Laajempi maailma näytti herra Ma: lta ensimmäistä kertaa viime viikolla kuukausien aikana virtuaalinen hallituksen kokous Venäjän maantieteellisen seuran jäsen. Kun presidentti Vladimir V.Putin ja muut keskustelivat arktisista asioista ja leopardien suojelusta, herra Ma voitiin nähdä lepäävän päänsä toisella kädellä näyttämällä syvästi tylsistyneeltä.

Herra Ma – karismaattinen yrittäjä, joka näytti ensimmäisen kerran kaksi vuosikymmentä sitten, kuinka Kiina ravistaisi maailmaa Web-aikakaudella; jonka kasvot koristavat ihailevien yrityskirjojen hyllyjä; joka ei koskaan tavannut joukkoa, hän ei voinut häikäistä – se on jyrkkä muutos.

Kommunistisen puolueen ylimmän johtajan Xi Jinpingin johdolla Kiina on rankaissut ja häpäissyt joukon magnaaja, jotka keräsivät valtavaa varallisuutta ja vaikutusvaltaa, mutta joiden nähtiin ylittävän rajoja. Herra Ma ja hänen online-imperiuminsa kruununjalokivet, verkkokaupan titaani Alibaba ja fintech-jättiläinen Ant-ryhmä, ovat Pekingin tähän mennessä suurimmat kohteet, kun virkamiehet alkavat säätää maan voimakasta Web-teollisuutta kuin koskaan ennen.

Amerikkalaiset ja eurooppalaiset virkamiehet ovat vuosien ajan pyrkineet hillitsemään Web-behemotheja. Mutta on vaikea kuvitella, että länsimaiset sääntelyviranomaiset saisivat aikaan niin merkittävän muutoksen omaisuuksissa kuin herra Ma on kohdannut. Xi on vakuuttanut laajaa valvontaa Kiinan yksityissektorissa ja vaatinut sitoutumista puolueeseen ja voittojen ylittävää sosiaalista vakautta.

Xiao Jianhua, aikoinaan luotettu taloudellinen luutnantti monille Kiinan eliiteille, oli nappasi ylellisestä Hong Kong -hotellista vuonna 2017. Te Jianming, öljy-magnatti, joka etsivät yhteyksiä Washingtonista, pidätettiin, samoin kuin Wu Xiaohui, jonka vakuutusyhtiö osti Waldorf Astoria -hotellin Manhattanilta. Herra Wu myöhemmin meni vankilaan. Lai Xiaomin, rahoitusyhtiön entinen puheenjohtaja, oli teloitettu Tämä vuosi.

“Yleinen rauta-sääntö on, että puolueen ulkopuolella ei saa olla yksittäisiä valtakeskuksia”, sanoi Richard McGregor, Lowy-instituutin vanhempi stipendiaatti ja kirjoittaja “Puolue: Kiinan kommunististen hallitsijoiden salainen maailma”.

Pekingin teknologian tukahduttaminen on jo aaltoilemassa Alibaban ulkopuolella sijaitsevissa kokoushuoneissa.

Ant-konsernin toimitusjohtaja Simon Hu erosi maaliskuussa. Muutamaa päivää myöhemmin, Colin Huang vetäytyi puheenjohtajasta hänen perustamastaan ​​mobiilibasaarista Pinduoduosta julkistettu muutaman vuoden kuluessa. Pinduoduo ilmoitti eroavansa samana päivänä kuin se sanoi houkutteli 788 miljoonaa ostajaa edellisten 12 kuukauden aikana – suurempi määrä kuin Alibaba.

Tuossa kuussa pidetyssä poliittisessa kokouksessa Pony Ma, sosiaalisen median jättiläisen Tencentin perustaja, ehdotettu tiukemmat säännöt Web-yrityksille – tai kuten virallinen sanomalehti “innovatiiviset sääntely- ja hallintomenetelmät”.

Viime viikko, Kiinan kilpailuviranomainen kutsuttiin 34 parasta Web-yritystä puhumaan uusista reilun kilpailun säännöistä. Muutamassa tunnissa he keskustelivat liiketoiminnan muutoksista ja sitoutuivat julkisesti pysymään linjassa.

“Nämä uudet säädökset vaativat Web-alustoja tarkastelemaan innovaatioitaan jatkossa, ja tulos on mahdollisesti vähemmän innovaatioita”, kertoi Gordon Orr, joka ei ole hallituksen jäsen Meituanissa.

Silti Alibaballa ja muilla internet-titaaneilla on asema Kiinassa, joka voisi suojella heitä raskaimpien käsien hoidolta. Virkamiehet ovat ylistäneet titaanien taloudellista panosta, vaikka ne tiukentavat valvontaa. Herra Xi haluaa Kiinan talouden ohjaamaan enemmän omilla innovaatioillaan kuin epävakailla ulkomaisilla voimilla.

Se tarkoittaa, että saattaa olla liian aikaista julistaa Jack Ma laskettavaksi.

“Hänen yrityksensä on paljon tärkeämpi Kiinan talouden menestymiselle ja toiminnalle kuin kukaan muu yrittäjä”, McGregor sanoi. “Hallitus haluaa edelleen hyötyä hänen yrityksestään – mutta heidän ehdoin. Hallitus ei kansallistaa Alibabaa. Se ei takavarikoi sen omaisuutta. Se yksinkertaisesti kaventaa kenttää, jolla se toimii. “

Alibaba kieltäytyi kommentoimasta.

Herra Ma ei ole uusiutuva tekemisissä Kiinan viranomaisten kanssa.

Hän työskenteli lyhyesti ja onnettomasti valtion johtamassa mainostoimistossa ennen Alibaban perustamista vuonna 1999. Tuolloin Kiina oli vielä tottumassa ajatukseen voimakkaista yksityisyrittäjistä, ja herra Ma osoittautui taitavaksi viehättävissä valtion virkamiehissä.

“Alibaballa on ehdottomasti mahdollisuus kasvaa maailmanluokan yhtiöksi”, Wang Guoping, silloinen kommunistisen puolueen sihteeri idän Hangzhoun kaupungissa, jossa Alibaba sijaitsee, sanoi 2000-luvulla. “Mitä maailmanluokan yritys tarvitsee eniten, on sielu, komentaja, maailmanluokan liikemies. Jack Ma, uskon, täyttää tämän standardin. “

Herra Ma näki aikaisin, mitä menestys voi tuoda mukanaan Kiinassa, kertoi Piberi Erisman, Alibaban varhainen johtaja.

“Yrityksessä oli useless yksi henkilö, joka kiinnitti huomiomme, että jonain päivänä meillä saattaa olla ongelmia olla niin suuria, että joutuisimme painostumaan liian suuresta markkinavoimasta”, herra Erisman sanoi. “Ja se oli Jack.”

Herra Ma välitti huolensa henkilöstökokouksessa 2000-luvun puolivälissä, herra Erisman sanoi. Tuolloin hän lisäsi, että useimmat Alibaban työntekijät “yrittivät useless ajatella:” Kuinka aiomme ansaita rahaa? “

Vuonna 2011 herra Ma sai maistaa, kuinka hänen tavoitteensa saattavat hieroa osakkeenomistajia ja sääntelyviranomaisia ​​väärällä tavalla. Hän otti hiljaa vastaan ​​Alibaban maksupalvelun, Alipayn, hiljaa yksi Alibaban suurimmista sijoittajista, Yahoo. Herra Ma sanoi, että siirto oli ollut välttämätöntä Kiinan uusien määräysten nojalla. Alipaysta tuli myöhemmin Ant-ryhmä.

Alipay-siirto rohkaisi häntä ”, sanoi Duncan Clark, joka tunsi herra Ma: n vuodesta 1999 ja on BDA China, konsulttiyrityksen puheenjohtaja. “Hän tavallaan pääsi siitä.”

Kun Alibaba kasvoi, herra Ma alkoi seurustella presidenttien ja elokuvan tähtien, mutta myös laajempien kiinalaisten yrittäjien ryhmien kanssa. Tämä “kaikukammio” on saattanut vääristää herra Ma: n ajatuksia itsestään ja hänen asemastaan ​​hallituksessa, herra Clark sanoi.

Muuten hän olisi voinut nähdä kirjeen seinällä, varsinkin kun herra Xi on työntänyt yksityisiä yrityksiä työskennellä tiiviimmin valtion kanssa.

Kun herra Ma erosi Alibaban puheenjohtajasta vuonna 2019, kommentti virallisessa kommunistisen puolueen sanomalehdessä julisti: “Ei ole niin kutsuttua Jack Ma -aikaa – useless Jack Ma osana tätä aikakautta.”

Kiinan johtajat tarvitsevat yksityistä sektoria taloudellisen kasvun ylläpitämiseksi. Mutta he eivät myöskään halua yrittäjien heikentävän puolueen määräävää asemaa yhteiskunnassa.

Viime lokakuussa, kuten Ant oli valmistautuu julkisen kaupan aloittamiseen, Ma puhui Shanghain konferenssissa ja kritisoi Kiinan rahoitusvalvontaviranomaisia. Hänellä oli kauan nähnyt Ant keinona häiritä maan suuria valtion hoitamia pankkeja. Mutta tuskin olisi voinut olla vähemmän sopiva hetki painottaa asiaa. Virkamiehet pysäyttivät Antin osakelistauksen pian sen jälkeen.

Kiinassa “on vaikea sanoa, ettei keisarilla ole vaatteita nykyään”, sanoi Hongkongin tiede- ja teknologiayliopiston politologi Kellee S. Tsai.

Herra Ma on suurelta osin kadonnut myös hänen yrityksistään. Tammikuussa hän ilmestyi sisäiseen chat-ryhmään vastaamaan yrityskysymykseen sellaisen henkilön mukaan, joka näki viestin, mutta jolla ei ollut lupaa puhua julkisesti. Työntekijät jakoivat myöhemmin Ma: n viestin rauhoittavien kollegoiden rauhoittamiseksi.

Äskettäin Shanghain tutkimusryhmä Hurun raportti arvioitu että herra Ma ei ollut ensimmäistä kertaa kolmen vuoden aikana yksi Kiinan kolmesta rikkaimmasta ihmisestä. Maan uusi numero 1 oli Zhong Shanshan, sekä pullotetun vesijätin että lääkeyrityksen hillitty päällikkö.

Kun hänen vesiyrityksensä julkistettiin viime vuonna, herra Zhong oli niin vähän tunnettu siitä Kiinan uutiset hänen äkillisestä varallisuudestaan ​​piti selittää lukijoille, kuinka lausua hämärä kiinalainen merkki hänen nimessään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *