Trudeaun ilmastotilanne vaikeutuu kaasupäästöjen lisääntyessä

OTTAWA – Kanadan pääministeri Justin Trudeau saapuu presidentti Bidenin torstaina pidettävälle ilmastohuippukokoukselle, jolla on ylimääräinen maine soturina ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Mutta Kanadan talouden yksi puoli vaikeuttaa hänen ennätystään: maa vaatimus öljyhiekan tuotannon lisäämisestä.

Trudeaun vaalien välillä vuosina 2015 ja 2019 Kanadan kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat 1 prosenttia, huolimatta muiden rikkaiden maiden laskusta samalla ajanjaksolla hallituksen tietojen mukaan julkaistiin viime viikolla. Itse asiassa, Kanada on ainoa seitsemän maan ryhmä, jonka päästöt ovat kasvaneet Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen kuusi vuotta sitten.

Kanadan viranomaiset vaativat, että Trudeaun politiikat tarvitsevat useless enemmän aikaa toimiakseen. Mutta ympäristönsuojelijat vastustavat sitä, että Kanada ei voi vähentää päästöjä vähentämättä hiekan öljyntuotantoa.

Öljyhiekka on yksi maailman suurimmista öljyvaroista, mikä on myös saastuttavimpia, kun otetaan huomioon sen talteenottoon tarvittava energiamäärä. Mutta on epätodennäköistä, että herra Trudeau lopettaa tuotannon siellä.

Öljyhiekka on olennainen osa läntisen Alberta-provinssin taloutta. Jos herra Trudeau tai joku muu kanadalainen poliitikko julisti ne vanhentuneiksi, poliittinen vastareaktio olisi ylivoimainen.

Kanadalaisen öljytuottajien yhdistyksen edustaja, joka edustaa öljy-yhtiöitä, ei vastannut välittömästi kommentointipyyntöön.

“Ainakin kansainvälisellä näyttämöllä on yhteys Kanadan ilmaston maineen ja kentällä tapahtuvan toiminnan todellisuuden välillä”, kertoi Catherine Abreu, Local weather Motion Community Canadan, noin 100 työvoiman, alkuperäiskansojen, ympäristöasioiden, koalition jäsen. ja uskonnolliset ryhmät. “Meidän on todellakin lopetettava itsemme myynti, joka ehkä lohduttava, mutta vaarallinen valhe, että öljyhiekoille on tilaa tulevaisuudessa.”

Harvat kiistat Herra Trudeaun sitoutuminen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Kanada nosti hiilidioksidin hintansa – jonka maakuntien on hyväksyttävä tai jotka liittovaltion hallitus on määrännyt – 40 Kanadan dollariin tonnia tässä kuussa, ja sen on tarkoitus nousta 170 dollariin vuosikymmenen loppuun mennessä. Hallitus on myös edistynyt puhtaiden polttoaineiden standardien sekä metaanivuotojen, voimakkaan ilmastonmuutoskaasun ja muiden toimenpiteiden rajoittamisessa.

Maanantaina Kanada ilmoitti, että päästövähennykset ovat 36 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Herra Trudeaun toimet erosivat voimakkaasti Yhdysvaltoihin presidentti Donald J. Trumpin johdolla, joka hylkäsi ilmastonmuutoksen ja päinvastaiseksi Amerikan politiikka sen torjumiseksi.

Nyt Herra Biden on tehnyt ilmastosta keskeisen kysymyksen hänen hallintoonsa. Huippukokouksessa hänen odotetaan ilmoittavan, että Yhdysvallat vähentää kasvihuonekaasupäästöjään noin puoleen vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon.

Herra Trudeaun odotetaan ilmoittavan uuden vähennystavoitteen samalle ajanjaksolle, mutta harvat asiantuntijat odottavat hänen vastaavansa Herra Bidenin leikata.

Aika voi jättää Kanadan sitovaksi, Dale Beuginin, puolueettoman tutkimusryhmän, Canadian Institute for Local weather Selections -tutkimuksen ja analyysin varapääjohtaja.

Trudeaun viime vuoden lopulla ilmoitettua lupausta nostaa hiilivero 170 Kanadan dollariin pidetään jo kunnianhimoisena, herra Beugin sanoi.

“Jos ne kasvavat suuremmiksi”, herra Beugin kysyi, “mitä muuta he tekevät?” Kuitenkin Kanadan on ehkä harkittava lisätoimenpiteiden toteuttamista, hän sanoi, koska Kanadan hiilivero yhdistettynä muihin olemassa oleviin politiikkoihin riittää “useless tuskin” Kanadalle saavuttaakseen nykyisen tavoitteensa.

Jos Kanada on liian kaukana Yhdysvalloista päästöjen vähentämisessä, se voi kohdata seurauksia, mukaan lukien Yhdysvaltojen hiilitariffien käyttöönotto rajan ylittäville kanadalaisille tavaroille, sanoi Jake Schmidt ympäristönsuojeluryhmästä Pure Assets Protection Council.

“Maailmalle on ilmeistä, kuka todella suhtautuu ilmastonmuutokseen ja kuka toteuttaa puolitoimenpiteitä”, hän lisäsi.

Kanadan ympäristöministeri Jonathan Wilkinson kieltäytyi paljastamasta maan uutta tavoitetta ennen huippukokousta. Mutta hän varoitti tuomitsemasta maita useless niiden tavoitteiden perusteella, jotka ne esittävät tällä viikolla.

Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on paljon paremmat mahdollisuudet ehdottaa realistisesti suuria leikkauksia lähitulevaisuudessa, kun taas Yhdysvallat rohkaisi maailmaa jättämään huomiotta ilmastonmuutoksen viime vuosina, mutta Kanada kyntöi eteenpäin.

“Yhdysvalloilla on ehkä joitain asioita, jotka se voi oppia kokemuksistamme”, hän sanoi.

Herra Bidenin ilmastostrategia, herra Wilkinson väitti, hyötyy joistakin matalasti riippuvista hedelmistä: suuri määrä sähköä, jota edelleen tuotetaan polttamalla hiiltä ja muita fossiilisia polttoaineita. Uusiutuvan energian hintojen lasku vähentää jo hiilen käyttöä ja vähentää Yhdysvaltojen päästöjä.

“Yhdysvalloilla on joissakin suhteissa melko suuri pyrstötuuli suhteessa lisääntyvään kivihiilen poistumiseen”, hän sanoi.

Kanada sitä vastoin kauan sitten siivosi suurelta osin kyseistä alaa. Tänään noin 82 prosenttia sen sähköstä tulee lähteistä, jotka eivät aiheuta hiiltä, joista suurin on vesivoimapatot. Vuonna 2019 Kanadan sähköntuotannon päästöt laski ensimmäistä kertaa öljyhiekkapäästöjen alle.

Mutta mikä kivihiilivoima on Yhdysvaltojen päästöprofiiliin, jotkut sanovat öljyhiekan olevan Kanadan.

Herra Wilkinson on tunnustanut, että Kanadan on tehtävä merkittäviä leikkauksia öljyhiekkapäästöihin, vaikka ei ole täysin selvää, miten se voidaan tehdä säilyttäen tai jopa lisäämällä öljynvientiä, lähinnä Yhdysvaltoihin. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen on myös puututtava päästöihin omasta öljy- ja kaasuteollisuudestaan, joka on paljon suurempi kuin Kanadan.

Öljyhiekan tuottajat korostavat säännöllisesti pyrkimyksiään vähentää päästöjä tynnyriä kohti. Alberta-yliopiston energia- ja ympäristöekonomisti Andrew Leach sanoi, että öljyhiekan viimeaikaiset päästöparannukset ovat tulleet pääasiassa hankkeista, jotka olivat suuria hiilidioksidipäästöjä, mutta eivät suurimpia toimintoja.

Vaikka öljyhiekkapäästöjä tynnyriltä on tapahtunut jonkin verran, tuotannon tasainen kasvu on enemmän kuin hävinnyt nämä voitot.

Yhdessäkään hankkeessa ei ole tähän mennessä käytetty vetyä korvaamaan valtavat määrät maakaasua, jota käytetään öljypitoisen bitumin erottamiseen kivestä ja hiekasta ja sen käsittelyyn. Ja voimakkaasti edistetty tekniikka siepata hiilidioksidi ja varastoida se maan alle käytetään useless yhdessä laitoksessa, joka muuttaa bitumin raakaöljyksi.

“Meillä on edelleen valtava haaste”, sanoi professori Leach. “Näet ihmisten melkein julistavan voittoa ennen kuin ensimmäinen taistelu on käynyt.”

Tämän viikon budjetissa herra Trudeaun hallitus varasi 2 miljardia Kanadan dollaria tarjotakseen Kanadan teollisuudelle verohyvitystä hiilidioksidin talteenottoon, mutta sen yksityiskohdat on vielä selvitettävä.

Tarjous on kuukausi sen jälkeen, kun Alberta-konservatiivien pääministeri Jason Kenney pyysi Trudeaun hallitusta toimittamaan 30 miljardia Kanadan dollaria hiilidioksidin talteenoton kehittämiseen tekniikoita.

Vaikka tämän suuruusaste voi olla suosittu Alberta, jossa herra Trudeau houkuttelee useless vähän tukea, sitä voidaan pitää öljyteollisuuden tukena ja vieraantua muualla maassa äänestäjiä, jotka tukevat liberaaleja, hiiliveroja ja muita ilmastotoimenpiteitä.

Monet Kanadan ympäristönsuojelijat sanovat, että Trudeaun hallituksen tulisi energiateollisuuden tukemisen sijaan myöntää avoimesti, että öljyhiekka on laskeva teollisuus, ja alkaa keskittyä tämän laskun hallintaan ja investoida tuhansien työntekijöiden uusiin työmahdollisuuksiin.

“Kanadan öljykaasusektori tuottaa joitain maailman likaisimpia ja kalleimpia fossiilisia polttoaineita”, sanoi Abreu Kanadan ilmastotoimiverkostosta. “On todella epärealistista, että tämän maan hallitukset kertovat jatkuvasti kansalaisille, että voimme odottaa alan jatkavan loputtomiin.”

Christopher Flavelle raportoitu Washingtonista. Brad Plumer osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *