Etelä-Korean tuomioistuin on Japanin puolella sodan aikaisen seksuaalisen orjuuden tapauksessa

SEOUL – Etelä-Korean tuomari päätti keskiviikkona, että korealaiset naiset, jotka Japani pakotti seksuaaliseen orjuuteen toisen maailmansodan aikana, eivät voi hakea korvausta Japanin hallitukselta Etelä-Korean tuomioistuimessa, päätös, joka suututti eloonjääneitä ja oli ristiriidassa aikaisemman tammikuun päätöksen kanssa .

vuonna aikaisempi tuomio, tuomari määräsi Japanin hallituksen maksamaan 100 miljoonaa voittoa (89 400 dollaria) kukin 12 entiselle korealaiselle seksiorjalle, jotka tunnetaan nimellä “lohduttavat naiset”.

Soulin keskustuomioistuimen kahden eri tuomarin kaksi erilaista päätöstä vaikeuttivat eloonjääneiden vuosikymmenien ponnisteluja saada Japanin hallitus laillisesti vastuuseen sodan aikaisesta seksuaalisesta orjuudesta. Nämä kaksi päätöstä osoittivat myös, että Etelä-Korean oikeuslaitos oli eri mieltä Japanin väitteestä, jonka mukaan kansainvälinen oikeus suojaisi sitä ulkomaisten tuomioistuinten oikeusjutuilta.

Tammikuussa Etelä-Korean tuomari päätti, että Japanin hallitus olisi kuuluttava Korean lainkäyttövaltaan, koska korealaisten seksiorjien kokemus sisälsi “Japanin imperiumin järjestelmällisesti suunnittelemia ja toteuttamia ihmisyyden vastaisia ​​toimia”. Tällaisista teoista Japani ei voi vaatia vapautusta Etelä-Korean oikeusjutuista, jotka perustuvat valtion suvereniteettiin, hän sanoi.

Kyseisessä tapauksessa naisryhmä piti tuomarin päätöstä merkittävänä voittona, mutta Tokio hylkäsi päätöksen. Siinä sanottiin myös, että a Vuoden 2015 sopimus, jota Etelä-Korea ja Japani kutsuivat “lopullisiksi ja peruuttamattomiksi”, ratkaisivat pysyvästi pitkään jatkuneen kiistan naisten mukavuudesta. Aikaisemmin, vuonna vuoden 1993 lausunto, Japani antoi virallisen anteeksipyynnön käytännöstä.

Keskiviikkona toinen eteläkorealainen tuomari, Min Seong-cheol, asettui Japanin puolelle ja heitti erillisen entisten seksiorjien ryhmän nostaman oikeusjutun. Jos tuomioistuimet alkavat tehdä poikkeuksia kansallisen suvereniteetin periaatteesta, “diplomaattisista yhteentörmäyksistä tulee väistämättömiä”, tuomari sanoi päätöksessään. Herra Min mainitsi myös Vuoden 2015 sopimus, jonka nojalla Japani tunnusti vastuun toiminnastaan, pyysi anteeksi naisia ​​uudestaan ​​ja perusti 8,three miljoonan dollarin rahaston auttamaan vanhusten hoitoa eloonjääneille.

Jotkut eloonjääneistä naisista ovat hyväksyneet maksuja vuoden 2015 rahastosta. Toiset hylkäsivät sopimuksen sanoen, että siinä ei määritelty Japanin “laillista” vastuuta tai toimitettu virallisia korvauksia. Keskiviikkona luovutettu oikeusjuttu jätettiin vuonna 2016 20 kantajan toimesta, mukaan lukien 11 entistä seksiorjaa. Useless neljä 11: stä on edelleen elossa, ja ne kaikki ovat 80- tai 90-vuotiaita.

Tammikuun tai keskiviikkopäätökset eivät ole viimeinen sana asiassa. Toisen oikeusjutun kantajat sanoivat hakevansa ylemmän oikeusasteen tuomioistuimen lausuntoa valittamalla keskiviikkopäätöksestä.

“Se menee historiaan häpeällisenä tapauksena, jossa tuomari väisteli velvollisuutensa viimeisenä ihmisoikeuksien linnakkeena”, sanoi Soulin asianajajaryhmä, joka puhuu oikeusjuttujen naisten puolesta. Lee Yong-soo, entinen seksiorja, joka liittyi oikeusjuttuun, syytti tuomaria siitä, että hän kielsi uhreilta “oikeuden hakea tuomiota sotarikoksista ja ihmisyyden vastaisista rikoksista” hänen edustajansa lausunnon mukaan. Neiti Lee vaati myös, että molemmat hallitukset pyysivät Kansainvälistä tuomioistuinta ratkaisemaan asian.

“Mukavat naiset” on eufemismi, jonka Japani omaksui lähes 200 000 nuorelle naiselle – joista monet olivat korealaisia ​​- jotka pakotettiin tai houkutettiin työskentelemään japanilaisten armeijan ylläpitämissä bordeissa ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Amnesty Internationalin mukaan Etelä-Koreasta, Taiwanista, Filippiineiltä, ​​Kiinasta ja Alankomaissa eloonjääneet ovat nostaneet Japanin hallitusta vastaan ​​yhteensä 10 oikeusjuttua Japanin tuomioistuimissa.

Eloonjääneet hävisivät kaikissa näissä tapauksissa ennen kuin he voittivat asian Etelä-Korean tuomioistuimessa tammikuussa.

“Mikä oli selviytyjien merkittävä voitto liian pitkän odotuksen jälkeen, asetetaan jälleen kyseenalaiseksi”, Amnesty Internationalin Itä-Aasian tutkija Arnold Fang sanoi kritisoidessaan keskiviikkojen tuomioistuimen päätöstä. “Yli 70 vuotta on kulunut toisen maailmansodan päättymisestä, emmekä voi kumota sitä, kuinka kiireellistä Japanin hallitukselle on tarpeen lopettaa näiltä eloonjääneiltä heidän oikeutensa täydelliseen korvaukseen ja tarjota tehokas keino heidän elinaikanaan.”

Tokiossa pääministeri Yoshihide Sugan pääministerin pääsihteeri Katsunobu Kato sanoi, että Japanin hallitus aikoo tarkistaa päätöstä yksityiskohtaisesti ennen kuin se kommentoi sitä. Hän lisäsi, että hänen hallituksensa ei voinut vastata siihen, kuvastiko uusi päätös muutosta Etelä-Korean suhtautumisessa asiaan, mutta että “Japanin asenne ei muutu lainkaan”.

Washington on kehottanut Soulia ja Tokiota parantamaan siteitä, jotta liittolaiset voivat työskennellä tiiviimmin Pohjois-Korean ydinuhan ja Kiinan kasvavan sotilaallisen vaikutusvallan torjumiseksi alueella. Vuosien ajan Japani ja Etelä-Korea ovat lukittaneet sarvet lohduttavien naisten ja muiden historiallisten ongelmien takia, jotka johtuvat Japanin siirtomaavallasta Koreassa vuosina 1910–1945.

Tokio vaati, että kaikki sen siirtomaavallasta johtuvat vaatimukset, myös seksuaalisesti orjuutettuja naisia ​​koskevat, oli ratkaistu vuonna 1965 tehdyllä sopimuksella, jolla luotiin diplomaattisuhteet kahden kansakunnan välillä, sekä vuoden 2015 lohdutusnaisten sopimuksella. Vuoden 1965 sopimuksen mukaan Japani antoi Etelä-Korealle 500 miljoonaa dollaria apua ja kohtuuhintaisia ​​lainoja.

Etelä-Korean hallitus ei kommentoinut välittömästi keskiviikkona annettua tuomiota. Mutta ulkoministeri Chung Eui-yong sanoi keskiviikkona Soulissa pidetyssä foorumissa, että vaikka hänen hallituksestaan ​​ei ole luovuttu vuoden 2015 sopimuksesta, uhrien ja heidän vaatimustensa on oltava “keskipisteessä” kaikessa pyrkimyksessä ratkaista asia.

Hisako Ueno osallistui raportointiin Tokiosta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *