Palomiehet taistelevat metsäkatoa Kapkaupungin Pöytävuorella

JOHANNESBURG, Etelä-Afrikka – Kapkaupungin palomiehet taistelivat maanantaina tulipalossa, joka oli tunkeutunut kaupungin kuuluisan Pöytävuoren rinteisiin ja tuhonnut osan Kapkaupungin yliopiston arkistokirjastosta.

Etelä-Afrikan kansallispuistojen virkamiesten mukaan helikopterit kaatoivat vettä alueelle pyrkien hillitsemään sunnuntaina alkaneen tulen, joka todennäköisesti johtui hylätystä nuotiosta. Mutta kun tuuli piristyi voimalla yön yli – sammuttaen liekit – tuli levisi vuoren juurella oleviin alueisiin ja pakotti joitain koteja evakuoimaan maanantaiaamuna.

Länsi-Kapin alueen ympäristöasioista ja kehityssuunnittelusta vastaava ministeri Anton Bredell sanoi lausunnossa“Tuulen nopeuden odotetaan lisääntyvän päivän aikana, mikä voi vaikuttaa ilmatorjuntaan.”

“Helikopterit eivät voi lentää, jos tuuli on liian voimakasta ja näkyvyys liian huono, mutta tilanne arvioidaan täysin”, hän lisäsi. “Tulee olemaan erittäin rankka päivä.”

Tulipalo alkoi sunnuntaina noin kello 9 aamulla Satan’s Peakin rinteillä, joka on yksi Desk Mountainin kansallispuiston karuista kukkuloista, josta on näkymät Kapkaupungin keskustaan. Tuuli puhaltaa tulipalon, joka tuhosi rinteessä sijaitsevan ravintolan ja myllyn ennen kuin muutti alas yliopiston kampukselle, joka on pääosin rakennettu vuoren rinteille.

Useat rakennukset, mukaan lukien koulun kirjasto, jossa on tärkeitä arkistoja ja kirjakokoelmia, olivat pian palaamassa, ja pullot paksuista valkoista savua rullattiin kaupungin yli. Toistaiseksi kuolemantapauksia ei ole ilmoitettu, mutta virkamiesten mukaan viisi palomiehiä on loukkaantunut.

Noin 4000 opiskelijaa evakuoitiin kampuksen asuntosalista sunnuntaina yliopiston tiedottajan mukaan. Yliopisto ilmoitti sunnuntaina keskeyttävänsä toimintansa ainakin tiistaina.

Sosiaalisen median videoissa näytettiin lukuisia opiskelijoita, jotkut puristivat pieniä laukkuja, kiirehtivät asuinrakennuksista, kun tulipalo nielaisi läheisen rinteen. Busisiwe Mtsweni, rahoitusta ja kirjanpitoa opiskeleva opiskelija, oli yliopiston ylemmällä kampuksella noin keskipäivällä, jolloin “kaikki joutuivat paniikkitilaan”, hän sanoi puhelussa.

Vuoren kipinät sytyttivät pienempiä tulipaloja rakennusten kesken, ja savunpalat vaikeuttivat hengittämistä, hän sanoi. Kun rouva Mtsweni ja hänen ystävänsä tekivät viivan asuinpaikkaansa napatakseen tavaransa, he törmäsivät opiskelijaan, joka kärsi astmakohtauksesta ja johti hänet yskimään pois kampuksen savua täynnä olevasta osasta, hän lisäsi . Neiti Mtsweni evakuoitiin myöhemmin kampuksella bussilla ja vietti yön hotellissa.

Sunnuntai-iltaan mennessä yliopiston kirjaston erikoiskokoelmien lukusali oli sytytetty tulen läpi, yliopiston virkamiesten mukaan. Lukuhuoneessa oli osia yliopiston African Research Assortment -kokoelmasta – joka sisältää ennen vuotta 1925 painettuja Afrikkaa ja Etelä-Afrikkaa koskevia teoksia, vaikeasti löydettäviä osia eurooppalaisilla ja afrikkalaisilla kielillä ja muita harvinaisia ​​kirjoja – sekä arvokasta elokuva-arkistoa. Niklas Zimmerille, yliopiston kirjastonhoitajalle.

Vaikka yliopisto oli äskettäin aloittanut valtavan panoksen koulun kokoelmien digitoimiseksi, ohjelmaa johtaneen herra Zimmerin mukaan useless “kiekkojen ohut” osuus erikoiskokoelmakokoelmasta oli siirretty. Yliopiston virkamiehet sanoivat kuitenkin toivovansa, että suurin osa arkistosta – joka sijaitsee kahdessa kellarikerroksessa kirjaston alla ja on suojattu palo-ovijärjestelmällä – on voitu säästää.

Kapkaupungin yliopiston kirjastojen pääjohtaja Ujala Satgoor sanoi lausunnossa“Jotkut arvokkaista kokoelmistamme ovat kadonneet, mutta täydellinen arviointi voidaan tehdä vasta, kun rakennus on julistettu turvalliseksi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *