Hiljainen asekilpailu lämpenee nopeasti kahden Korean välillä

SEOUL – Ylpeys ja mustasukkaisuus ovat saaneet Pohjois- ja Etelä-Korean toimimaan propaganda huutaa otteluita ja kilpailla kuka pystyy rakentamaan korkeamman lipputangon heidän rajallaan. Nyt kun yksi ylimies on vahvistanut heidän kilpailunsa paljon vaarallisempaa puolta: asevarustelua.

Aiemmin tässä kuussa Etelä-Korean unelma oman yliäänitaajuisen hävittäjän rakentamisesta toteutui, kun se esitteli KF-21: n, joka oli kehitetty 7,eight miljardin dollarin kustannuksella. Maa paljasti äskettäin suunnitelmia hankkia kymmeniä uusia amerikkalaisia ​​taisteluhelikoptereita. Kun presidentti Moon Jae-in vieraili puolustusministeriössä Puolustusasioiden kehittämiskeskus Viime vuonna hän sanoi, että Etelä-Korea oli “kehittänyt lyhyen kantaman ballistisen ohjuksen, jolla on yksi maailman suurimmista taistelupääistä”.

Toisin kuin Pohjois-Korea, etelästä puuttuu ydinaseita. Mutta viime vuosina maa on kasvattanut sotilasmenojaan, hankkia amerikkalaisia ​​stealth-suihkukoneita ja rakentamalla yhä tehokkaampia tavanomaisia ​​ohjuksia, jotka pystyvät kohdistamaan Pohjois-Korean ohjustilat ja sota-bunkkerit.

Köyhtynyt pohjoinen on käyttänyt näitä liikkeitä perustellakseen oman arsenaalinsa laajentamista ja on uhannut kaataa lyhyen kantaman ohjuksensa ydinpommilla ja vaikeuttaa niiden sieppaamista. Asiantuntijat varoittavat, että sitä seuraava kahden maan välinen aseiden kilpailu vaarantaa Korean niemimaan rauhan tasapainon.

“Kun molemmat osapuolet toimivat ja reagoivat aseiden rakentamisen kautta kansallisen puolustuksen nimissä, se luo noidankehän, joka lopulta heikentää heidän puolustustaan ​​ja syventää heidän turvallisuus dilemmansa”, sanoi Jang Cheol-wun, Korean kansallisen yhdistämisen instituutti, valtion rahoittama tutkimusryhmä.

Kaksi Koreaa on jo pitkään lukittu ikuiseen asevarusteluun. Mutta Pyongyangin kasvavat ydinkapasiteetit yhdistettynä pelkoon Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisestä Etelä-Koreasta presidentti Donald J. Trumpin johdolla lisäsivät näitä jännitteitä.

Virassa ollessaan herra Moon on kasvattanut Etelä-Korean vuotuisia sotilasmenoja keskimäärin 7 prosenttia verrattuna edeltäjänsä 4,1 prosentin keskiarvoon. Diplomatian jälkeen ei onnistunut poistamaan pohjoisen ydinaseita, Mr. Moonin oli vakuutettava eteläkorealaiset siitä, että heidän maansa ei ollut “istuva ankka”, kertoi Korean sotilasasioiden instituutin tutkija Yoon Suk-joon.

Pian sen jälkeen kun Moon vieraili puolustusviraston virastossa, Etelä-Korean tiedotusvälineet kertoivat, että hänen mainitsemansa ase oli Hyunmoo-4, ohjus testattu viime vuonna. Ohjusasiantuntijoiden mukaan Hyunmoo-Four pystyy lentämään 497 mailia, joka on riittävä kohdistamaan koko Pohjois-Korea. Sen kaksitonninen hyötykuorma – epätavallisen suuri lyhyen kantaman ohjukselle – voi tuhota pohjoisen maanalaiset ohjusalustat.

Se, voisiko se tuhota syvät bunkkerit, joihin pohjoisen johtaja Kim Jong-un vetäytyisi sodan aikana, riippuu siitä, kuinka syvälle heidät on haudattu. Ohjusasiantuntijoiden mukaan Etelä-Korea tarvitsisi kuitenkin todennäköisesti maan läpi tunkeutuvia ydinaseita Yhdysvalloista tällaisten arvostettujen kohteiden tuhoamiseksi.

Pohjois-Korea 25. maaliskuuta laukaisi uuden ballistisen ohjuksen omasta ja sanoi, että ase lensi 372 mailia 2,5 tonnin taistelukärjellä. Koe sai herra Moonin seuraavana päivänä väittämään, että Etelä-Korealla on “maailmanluokan ohjuskapasiteetti, joka riittää puolustamaan itseämme samalla kun noudatamme sitoutumistamme Korean niemimaan vapauttamiseen ydinaseista”.

Washington on yrittänyt estää ohjusten leviämisen Korean niemimaalla vuosikymmenien ajan. Washingtonin ja Soulin välillä vuonna 1979 hyväksytyissä suuntaviivoissa Etelä-Koreaa kiellettiin kehittämästä ballistisia ohjuksia, joiden kantama oli yli 187 mailia ja hyötykuorma yli 1100 puntaa. Pohjois-Korean jälkeen hyökkäsi Etelä-Korean saarelle Vuonna 2010 rakettipatruunalla Etelä-Korea vaati Washingtonia lieventämään rajoituksia voidakseen rakentaa tehokkaampia ohjuksia.

“Vihjimme, että saatamme romuttaa ohjeen ohjeet yksipuolisesti”, sanoi Chun Yung-woo, tuolloin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja. “Kerroimme amerikkalaisille, että jos emme puutu huoleen pohjoisen kasvavasta ydin- ja ohjusuhasta, yhä useammat eteläkorealaiset vaativat rakentamaan ydinpommeja itsellemme.”

Vuonna 2012 Washington suostui antamaan Etelä-Korean käyttää ballistisia ohjuksia etäisyydellä 497 mailia, kunhan se noudattaa 1100 kilon taistelupään rajaa. Se sanoi myös, että Etelä-Korea voi ylittää hyötykuormarajan useita kertoja ohjuksille, joiden kantama on lyhyempi.

Etelä-Korea on sittemmin testattu ohjuksia, joiden kantama kasvaa ja isommat taistelukärjet, mukaan lukien Hyunmoo-2A, Hyunmoo-2B ja Hyunmoo-2C. Kun Pohjois-Korea aloitti sen ensimmäinen mannertenvälinen ballistinen ohjus vuonna 2017, herra Trump nosti hyötykuormarajan kokonaan, mikä tekee tien Hyunmoo-4: lle.

Kymmenen vuotta sitten vallan ottamisen jälkeen herra Kim on yrittänyt rakentaa ICBM: itä, jotka kykenevät saavuttamaan Yhdysvallat. Mutta hän on myös uhannut kaataa ohjetasapainon Etelä-Koreaa vastaan.

Tammikuussa hän ilmoitti, että hänen maansa oli jo rakennettu lyhyen kantaman ydinohjukset Etelä-Koreaan ja lupasi parantaa niitä tekemällä taistelupäät “pienemmiksi, kevyemmiksi ja taktisemmiksi”. Etelä-Korean pelotestrategia on perustunut uskomukseen, että paras mahdollisuus pohjoista vastaan ​​ilman omia ydinaseita on rakentaa perinteinen ohjuspuolustus ja ottaa käyttöön yhä voimakkaampia “bunkkerikoneita” saadakseen herra Kim pelkäämään henkensä.

Kun Pohjois-Korea testasi mannertenvälistä ballistista ohjustaan ​​vuonna 2017, Yhdysvallat ja Etelä-Korea vastasivat käynnistäminen omia ballistisia ohjuksiaan osoittamaan “syvän iskun tarkkuuden” kykyjään. Toimittaja Bob Woodward kirjoitti kirjassaan Rage, että amerikkalainen ohjus matkusti tarkan etäisyyden laukaisupisteen ja paikan välillä, josta Kim katseli ICBM: n laukaisua.

Kim keskeytti kaikki ohjustestit vuonna 2018, joka oli ensimmäinen hänen kahdesta huippukokouksestaan ​​herra Trumpin kanssa. Heidän keskustelujensa jälkeen romahtanut, Pohjois-Korea jatkoi testejä vuonna 2019 ja aloitti sen kolme lyhyen kantaman ballistista ohjusta jotka on suunniteltu vastustamaan liittolaisten imusolunesto-ominaisuuksia.

Pohjois-Korean vanha Scud- ja Rodong-ohjusten laivasto käytti nestemäistä polttoainetta ja puuttui tarkkuudesta. Maan uuden sukupolven ohjuksissa käytetään kiinteitä ponneaineita, mikä tekee niistä nopeamman laukaisun, helpomman kuljettaa ja vaikeampaa kohdistaa. Niillä on myös suurempi tarkkuus ja välttelevä ohjausvoima, joka voi sekoittaa etelän ohjuspuolustusjärjestelmät.

Maaliskuussa testattu uusi kiinteän polttoaineen ballistinen ohjus, Pohjois-Korea, vältteli todennäköisesti liittolaisten tutkaa matalalla liikkumisensa aikana, mikä johti Etelä-Korean armeijan arvioimaan kantamansa 280 maililla, ei pohjoisen väittämällä 372 maililla, sanoi Chang Younger- keun, Korean ilmailu- ja avaruusyliopiston ohjusasiantuntija. Herra Chang sanoi, että ohjus voi myös lisätä kantamaa ja taistelupään painoa, koska sitä käytti “suurin Pohjois-Koreassa kehitetty ja testattu kiinteän polttoaineen rakettimoottori”.

Pohjoisen ICBM: t käyttävät edelleen nestemäistä polttoainetta, jonka lataaminen kestää tunteja ennen laukaisua, mikä tekee niistä alttiita amerikkalaisille ennaltaehkäiseville iskuille. Mutta tammikuussa pitämässään puheessa Kim lupasi rakentaa kiinteän polttoaineen ICBM-moottoreita, mikä on vielä suurempi haaste amerikkalaisille ohjuspuolustuksille. Tällaiset näkymät syventävät joidenkin eteläkorealaisten pelkoa siitä, että Washington ei todennäköisesti puutu asiaan, jos myös se joutuisi mahdolliseen Pohjois-Korean ydinhyökkäykseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *