Irlannin johtaja pyytää anteeksi prinssi Philipin setän tappamista

LONDON – Irlannin tasavallan liikkeen poliittinen johtaja pyysi anteeksi sunnuntaina vanhaa haavaa Britannian kuninkaallisen perheen surun aikana. Louis Mountbattenin salamurha vuonna 1979, prinssi Philipin setä.

Mary Lou McDonald, Sinn Feinin johtaja, joka oli aikoinaan maanalaisen irlantilaisen republikaanien armeijan poliittinen siipi, kertoi Lontoon radioasemalle: “Tietenkin, olen pahoillani siitä, että tapahtui; se on tietysti sydänsärky. “

Neiti McDonald pyysi anteeksipyyntöä päivän kuluttua Kuningatar Elizabeth II hautasi miehensä, Philip, seremoniaan Windsorin linnassa, joka kunnioitti hänen sotilaallista uraansa. Hänen setänsä Lord Mountbatten, toisen maailmansodan aikana vietetty komentaja, joka myöhemmin toimi Intian viimeisenä varakuninkaana ja valvoi sen jakautumista ja siirtymistä itsenäisyyteen, tapettiin sen jälkeen, kun hänen kalastusaluksessaan räjähti pommi Irlannin rannikolla.

IRA: n jäsenten tekemä salamurha oli yksi korkean profiilin hyökkäyksistä aikana Pohjois-Irlannin ongelmatja se, joka iski lähinnä kuninkaallisen perheen sydäntä. Filippiiniin liittyvien siteidensä lisäksi Lord Mountbatten oli ystävällinen kuningattaren kanssa ja mentori pariskunnan vanhimmalle pojalle, prinssi Charlesille.

Puhuessaan Instances Radiolle, McDonald sanoi, että Sinn Fein harjoittaa nyt rauhanomaista politiikkaa. Kun häneltä kysyttiin, antaisiko hän anteeksi Charlesille murhan, hän sanoi, että Ison-Britannian asevoimat olivat tehneet väkivaltaisia ​​toimia Pohjois-Irlannissa, mutta lisäsi, että hän pahoitteli Lord Mountbattenin tappamista.

“Meidän kaikkien tehtävämme on varmistaa, ettei kukaan muu lapsi, kukaan muu perhe, riippumatta siitä, kuka he ovat, kärsii samasta traumasta ja sydänsärkystä, joka oli aivan liian yleistä saaren kaikilla puolilla ja sen ulkopuolella”, McDonald sanoi. “Toistan mielelläni, että viikonloppuna kuningatar hautasi rakkaan aviomiehensä.”

Lord Mountbatten lomaili irlantilaisessa kodissaan, Classiebawnin linnassa, elokuussa 1979, kun IRA sijoitti veneeseensä radio-ohjattavan pommin, joka räjäytti hänet, kun hän oli useita satoja metrejä merellä, ja hummeri valehti perheensä kanssa.

Lord Mountbattenin lisäksi räjähdys tappoi Girl Brabournen, hänen vanhemman tyttärensä Patrician anopin; hänen 14-vuotias pojanpoikansa Nicholas Knatchbull; ja ystävä, Paul Maxwell.

IRA otti nopeasti vastuun hyökkäyksestä ja luonnehti Ison-Britannian asevoimia aiemmin johtanutta Lord Mountbattenia laillisena kohteena aseellisessa taistelussaan Ison-Britannian hallitusta vastaan. Gerry Adams, tuolloin Sinn Feinin ylin virkamies, sanoi tuolloin: “IRA teki hänelle sitä, mitä Mountbatten oli tehnyt koko elämänsä muille ihmisille.”

Herra Adams pehmensi myöhemmin asemaansa luopumatta siitä. Tavattuaan Charlesin kanssa vuonna 2015 hän sanoi, että molemmat miehet olivat ilmaisseet pahoittelunsa verenvuodatuksesta, kun ongelmat lisääntyivät vuoden 1968 jälkeen. Mutta hän toisti väitteensä, joiden mukaan Lord Mountbatten tiesi Irlantiin matkustamisen riskit tuona aikana.

“Seison sen jälkeen, mitä sanoin”, herra Adams sanoi. ”En ole yksi niistä ihmisistä, jotka harjoittavat revisionismia. Onneksi sota on ohi. ”

Sinn Fein on historiallisesti tunnistettu sen yhteyksistä Irlannin republikaanien armeijaan, perintö, jota se ei ole koskaan voinut ravistaa vanhempien irlantilaisten kanssa. Mutta McDonaldin johdolla puolue on vedonnut onnistuneesti nuorempiin kaupunkien äänestäjiin politiikalla, jolla käsitellään Irlannin akuuttia asuntokriisiä.

Sisään vaalit viime vuonna, Sinn Fein sai suunnilleen saman määrän paikkoja parlamentissa kuin Irlannin kaksi perustamispuoluetta, Fianna Fail ja Superb Gael. Koska kumpikaan ei halunnut muodostaa hallitusta Sinn Feinin kanssa – osittain sen IRA: n perinnön vuoksi -, he suostuivat aloittamaan virallisen hallituskoalition ensimmäistä kertaa.

Vanhempi diplomaatti totesi, että Sinn Feinin ele toi sen muuhun Irlantiin, jossa Lord Mountbattenin tappaminen on jo kauan tuomittu.

“Vaikka Sinn Feinin anteeksipyyntö on myöhästynyt, se on tervetullut askel auttaaksemme jättämään menneisyyden taakse ja rakentamaan paremman tulevaisuuden saarelle”, sanoi Irlannin entinen suurlähettiläs Isossa-Britanniassa Bobby McDonagh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *