Prinssi Philip annetaan levätä Somberin 50 minuutin seremoniassa

LONDON – Hänen arkkunsa oli sotilasvihreällä Land Roverilla, jonka hän oli auttanut suunnittelussa, Prinssi Philip lepottiin lauantaina Windsorin linnassa karuissa, huolellisesti koreografisissa hautajaisissa, jotka vangitsivat hänen terävän roolinsa Ison-Britannian kuninkaallisessa perheessä ja tarjosivat juhlallisen välähdyksen sen epävarmasta tulevaisuudesta.

Kuningatar Elizabeth II jätti hyvästit Philip, aviomies, kuollut 9. huhtikuuta, kaksi kuukautta ujo 100-vuotispäivästään, yksinäisyydestä Pyhän Yrjön kappelin sisällä. Hänet peitettiin naamioon ja pidettiin etäisyydellä lapsistaan ​​ja lapsenlapsistaan ​​pandeemisten sosiaalisen etäisyyden vaatimusten vuoksi, jotka rajoittivat läsnäoloa 30 henkilölle.

Hänen pojanpoikansa Prinssi William ja prinssi Harry myös yksi heidän serkustaan ​​erotti heidät kävelemällä Philipin arkun takana. Tämä kuninkaallisen protokollan omituisuus kuvasi veljien välistä kuilua, joka avautui Harryn avioliiton jälkeen entisen amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen kanssa.

Häät pidettiin melkein kolme vuotta sitten samassa goottilaisessa kappelissa samalla kiteisellä lauantaina. Se oli sekä iloinen kontrasti että surullinen muistutus turbulenssista, joka on ympäröinyt Windsorin taloa sen jälkeen kun sen patriarkka haalistui eläkkeelle ja uusi kuninkaallisten sukupolvi tarttui parrasvaloihin.

Harryn ja Williamin välillä oli välkkymistä sulasta, kun veljet kävivät yhdessä hautajaisten jälkeen ja puhuivat hiljaa toisilleen. Mutta tämä oli synkkä tilaisuus, perhe kokoontui surullisena merkitsemään miehen kuolemaa, jonka monet pitivät vakauden tarjoajana ja kurinalaisena nuoremmille kuninkaallisille, kun he kamppailivat selviytyessään velvollisuuden ja julkisuuden paineista.

Jos Harryn ja Meghanin häät olivat uuden aikakauden kuninkaallisen perheen upeita esityksiä, mukana evankeliumikuoro ja afroamerikkalainen saarnaaja, Philipin hautajaiset olivat takaisku monarkian perinteille. Kiitospuhetta ei ollut, huolimatta joistakin raporteista, joiden mukaan prinssi Charles kunnioittaisi isäänsä.

Canterburyn arkkipiispa, kirkkoedustaja Justin Welby ja Windsorin dekaani, oikea kirkkoherra David Conner, lausuivat lukemat eikä perheenjäseniä. Neljän hengen kuoro, jonka pandemian leikkaamat numerot seisoivat erillään kivilattialla, lauloi Philipin valitsemia virsiä, äänensä kaikuen kappelin tyhjään laivaan.

Kuninkaallinen perhe kuunteli äänettömästi, erotettuina perhekupliksi, heidän kasvonsa olivat lempeästi valaistuina. Harry istui yksin, päänsä kumartettuna laulun aikana.

Alle tuntia myöhemmin Philipin arkku laskeutui kuninkaan holviin dekaanin tarkoittamana: “Mene matkallesi tästä maailmasta, oi kristitty sielu” ja Skotlannin kuninkaallisen rykmentin piippuri. Nopea aikataulu oli sopusoinnussa Filippin, joka tunnetaan yhtä kaukaisesta käytöksestään ja taipumuksestaan ​​niskaihin kuin hänen kuningattarensa kestävästä hölynpölystä.

Silti seremoniassa oli runsaasti armeijan uran symboleja, joista Philip, jonka virallinen nimi oli Edinburghin herttua, luopui, kun hänen nuori vaimonsa nousi odottamattomasti valtaistuimelle vuonna 1953 isänsä George VI: n kuoleman jälkeen.

Herttuan arkku oli verhottu hänen henkilökohtaiseen mittasuhteeseensa, ja siinä oli hänen miekkansa ja merivoimansa korkki. Yhdeksällä tyynyllä alttarilla oli sotilaalliset regaliat, mukaan lukien Philipin kuninkaallisten ilmavoimien siivet ja kenttämarssalin sauva, sekä Tanskan hänelle myöntämä Norsunritar ja Kreikan Lunastajan ritarikunta. Ne symboloivat hänen kuninkaallista sukulaisuuttaan Tanskan ja Kreikan prinssinä.

Kun Philip oli haudattu, kuninkaallisten merijalkaväen hyökkääjät soittivat “Viimeisen postin” ja “Toiminta-asemat”, kutsun taisteluasemille, jota soitetaan harvoin hautajaisissa, mutta kuninkaallisen laivaston veteraani voi pyytää sitä. Toisen maailmansodan aikana herttua näki taistelun brittiläisen hävittäjän ja taistelulaivan aluksella.

Mikään ei vallannut päivän armeijan tunnetta kuin mittatilaustyönä tehty Land Rover Defender, joka kuljetti Philipin viimeiselle matkalleen kappeliin. Herttu korjasi ajoneuvon muotoilua 18 vuoden ajan asettumalla avoimelle selkänojalle ja metallineuleille kiinnittääkseen arkunsa. Hän pyysi sotilaallisen vihreää maalausta.

Klo 15.00, kun Land Rover oli ohittanut Windsorin koristeltujen tornien alapuolella ja saapunut kappeliin – tykinkuuvien metronomiselle puomille ja kellojen kuorinnalle – tapahtui kansallinen hiljaisuuden minuutti.

BBC ja muut lähetystoiminnan harjoittajat tarjosivat seremoniaa kunnioittavasti, mutta välttivät sitä teki yli 100 000 valitusta viime viikolla, kun BBC ennusti suosittuja ohjelmia leikittelemään Philipin elämän jokaisen osan. Jotkut vertasivat seinästä seinään -lähestymistapaa Pohjois-Koreaan.

Silti maalle, joka kunnioittaa kuningataraan, hänen miehensä hautajaiset olivat todellinen kansallinen hetki – toistensa mukaan kuningatar äidin kuningatar Elizabethin hautajaiset vuonna 2002, joka houkutteli yli miljoona ihmistä katsomaan hänen korttegansa kulkua Westminsterin luostarista Windsorin linnaan.

“Britannian monarkiasta tuntuu valtava, melkein alitajuntaan liittyvä tunne, jota pääkaupunkiseudun tiedotusvälineet eivät arvosta”, kertoi Vernon Bogdanor, Britannian politiikan ja hallituksen tutkimusprofessori King’s School Londonista. “Se on artikuloimaton, mutta se tulee esiin näinä ratkaisevina hetkinä.”

Philipin hautajaiset eivät kuitenkaan vetäneet väkijoukkoja muihin kuninkaallisiin seremonioihin. Pandemian takia Buckinghamin palatsi kehotti ihmisiä olemaan tulematta Windsoriin, kaupunkiin Lontoon länsipuolella, josta linna on unohdettu. Hiljaisena lauantaina tuntui siltä, ​​että useimmat ihmiset olisivat ottaneet huomioon neuvoa.

Rajoitukset merkitsivät sitä, että Philipin muunnettu Land Rover teki matkan useless muutaman sadan jaardin sijasta 22 mailin päässä Buckinghamin palatsista Windsoriin. Reitin reunustavien väkijoukkojen sijasta kuninkaallisen laivaston, merijalkaväen, ylängön ja Windsorin ritareiden joukot seisoivat tarkkailussa ohi.

Kuningatar Elizabeth, joka täyttää 95 viikolla ensi viikolla, seurasi kulkueita kimaltelevassa munakoisossa Bentley, ei sen kärjessä, mikä olisi ollut tapana suvereenille. Hänen perillisensä Charles johti kulkueita. Hänen sisarensa, prinsessa Anne, seurasi häntä.

Nämä rajoitukset tarkoittivat myös kappelin sisällä olevaa rajoitettua vierasluetteloa. Niiden joukossa, jotka eivät ole läsnä: pääministeri Boris Johnson, joka luovutti paikkansa Downing Streetin mukaan, jotta kuninkaallinen perhe voisi kutsua ylimääräisen vieraan, ja Meghan, joka on raskaana eikä osallistunut lääkärin neuvoon.

Kuningatar kutsui kolme Philipin saksalaista sukulaista, muistutuksen hänen muista kuin brittiläisistä juurista ja merkin historian marssista. Vuonna 1947 toisen maailmansodan varjossa herttuan saksalainen perhe pidettiin poissa avioparin häät.

Kuningattarella oli muita herkkiä pöytäkirjapäätöksiä. Hän päätti, ettei kukaan perheen miesjäsenistä pukeudu seremoniassa sotilaspuvuihin – päätös, joka säästeli Harrya siitä, että hän esiintyi siviilivaatteissa huolimatta palveluksesta Afganistanissa. Osana sopimusta palatsin kanssa, jonka nojalla hän vetäytyi kuninkaallisesta elämästä, Harryiltä otettiin armeijan kunniamerkit.

Brittiläinen tiedotusvälineiden mukaan prinssi Andrew, kuningattaren toinen poika, oli pakottanut asian vaatimalla, että hänellä oli amiraalin univormu, nimike, jonka hänen oli määrä hankkia viime vuonna 60-vuotispäivänään. Hän pyysi tapaamisen lykkäämistä sen jälkeen, kun hänet oli tarttunut skandaaliin hänen ystävyydestään häpeällisen rahoittajan ja seksuaalisen saalistajan Jeffrey Epsteinin kanssa, mikä johti Andrewin karkottamiseen kuninkaallisista tehtävistä.

Skandaali, joka puhkesi haastattelun jälkeen, jonka Andrew antoi BBC: lle aloitti vuonna 2019 kuninkaallisen perheen myrskyisän ajan. Kaksi kuukautta myöhemmin, Harry ja Meghan ilmoittivat suunnitelmistaan ​​vetäytyä virallisista tehtävistä ja lähteä Britanniasta.

He asettuivat Etelä-Kaliforniaan ja palasivat viime kuussa ylimääräiseen haastattelu Oprah Winfreyn kanssa, jossa Meghan sanoi, että kuninkaallisen perheen jäsen tai jäsenet olivat herättäneet huolta pariskunnan syntymättömän ihon väristä.

Kuninkaalliset tarkkailijat ovat syyttäneet osan perheen toimintahäiriöistä sen patriarkan roolin heikkenemisestä. Philip jäi eläkkeelle vuonna 2017, muuttamalla mökille kuningattaren yhden kartanon Sandringhamin tontilla, missä hän maalasi öljyinä ja harrasti harrastuksiaan kuljettaa vaunuja.

Hautajaisissa hiljaisesti nyökkäsi Philipin harrastuksiin: Kun hänen arkunsa kulki Windsorin nelikulmion läpi, se ohitti kiillotetun tummanvihreän vaunun kahden rakastetun poninsa, Balmoral Nevisin ja Notlaw Stormin kanssa.

Stephen Fort osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *