Shirley Williams, irtautunut poliittinen voima Britanniassa, kuoli 90-vuotiaana

LONDON – Shirley Williams, uraauurtava brittiläinen lainsäätäjä ja entinen hallituksen jäsen, joka irtautui työväenpuolueesta 1980-luvulla auttaakseen löytämään keskuskysymysliikkeen, joka lupasi hetkeksi tukea Britannian politiikkaa, kuoli maanantaina kotonaan Englannissa. Hän oli 90-vuotias.

Hänen kuolemastaan ​​ilmoitti yksi osapuolista, joita hän oli auttanut perustamaan Liberaalidemokraatit. Muita yksityiskohtia ei annettu.

Karismaattinen ja periaatteellinen rouva Williams oli pitkään voima Ison-Britannian politiikassa, palvellessaan johtavissa tehtävissä miesten hallitsemassa parlamentissa ja noussut kabinetin ministereiksi. Monet lainsäätäjät ovat maininneet hänen uransa inspiraationa. Mark Peel, kirjan kirjoittaja “Shirley Williams: Elämäkerta” sanoi haastattelussa: “Hän antoi politiikalle erittäin hyvän nimen.”

Vuonna 1981 huolissaan siitä, että työväenpuolue oli siirtymässä liian vasemmalle, neiti Williams ja kolme muuta vanhempaa työväenlääkäriä, jotka tunnetaan nimellä Neljän jengi, perustivat keskitetymmän sosiaalidemokraattisen puolueen. Sitten se muodosti liittouman vanhan keskustan liberaalin puolueen kanssa ja sai aikaan suuren määrän tukea.

Mutta Ison-Britannian voitto Falklandin sodassa vuonna 1982 herätti Margaret Thatcherin konservatiivisen hallituksen suosion, ja vuoden 1983 vaalit osoittautuivat katastrofiksi vasemmistolle ja vasemmiston vasemmistolle. Allianssi voitti valtakunnallisesti neljänneksen äänistä, hieman vähemmän kuin Labourin toiseksi sijoittunut, mutta paljon vähemmän paikkoja kuin Labour.

Opposition jakautuminen auttoi Thatcherin hallitusta maanvyörymän enemmistöllä parlamentissa ja vahvisti konservatiivien poliittista määräävää asemaa, joka kestäisi seuraavan vuosikymmenen.

Sosialidemokraatit ja liberaalit yhdistivät jälleen voimansa vuonna 1988 muodostaakseen liberaalidemokraatit, keskitetyn, sosiaalisesti edistyksellisen, eurooppalaisten puolueen; Neiti Williams tuki voimakkaasti Ison-Britannian liittymistä nk. Euroopan talousyhteisöön, joka oli Euroopan unionin edelläkävijä. Liberaalidemokraatit kasvoivat lukemaan yli 120 000 jäsentä.

Hän syntyi Shirley Vivian Teresa Brittain Catlin 27. heinäkuuta 1930 liittyessään eloisaan poliittiseen kotitalouteen Lontoossa. Hän oli Vera Brittainin, pasifistisen, feministisen ja sota-sairaanhoitajan tytär. ”Testamentti nuoruudesta” jossa hän kuvaili sulhasensa, veljensä ja kahden läheisen miesystävänsä menettämistä taistelussa, pidetään laajalti klassikkona.

Neitsyt Williamsin isä oli George Catlin, valtiotieteiden professori, joka epäonnistui 1930-luvulla epäonnistuneesti parlamenttityöntekijöiden ehdokkaana.

Ilmoittautuessaan Oxfordin yliopistoon, neiti Williams kiinnitti katseensa politiikkaan aikaisin ja tuli ensimmäiseksi naiseksi työklubin puheenjohtajana siellä, vuonna 1950. Oxfordissa hän opiskeli politiikkaa, taloutta ja filosofiaa ja näytteli draamatuotannossa. Myöhemmin hän voitti Fulbright-stipendin opiskellakseen amerikkalaisia ​​ammattiliittoja Columbian yliopistossa.

Palattuaan Britanniaan hän aloitti journalismin ja työskenteli Every day Mirrorissa ja The Monetary Timesissa. Mutta hän piti silmänsä myös poliittisella uralla, joka juoksi epäonnistuneesti työväenpuolueen ehdokkaana parlamenttiin 1950-luvulla, ennen kuin hän voitti paikan vuonna 1964 Hitchinin kaupungista Etelä-Englannista.

Hän nousi nopeasti joukkoon, josta tuli 60-luvulla pääministeri Harold Wilsonin työministeriön opetus- ja tiedeministeri. Vuoden 1970 yleisten vaalien jälkeen, kun Labour menetti vallan, hän toimi Labourin edustajana sisäasioissa. Seuraavissa 70-luvun työväenhallituksissa hän toimi kauppa- ja sihteerinä pääministeri James Callaghanin johdolla.

Mutta työväenpuolustus 1970-luvun lopulla jakautui asioihin, kuten Ison-Britannian jäsenyys Euroopan talousyhteisössä, yksipuolinen ydinaseriisunta ja ammattiliittojen poliittinen vaikutus. Vasemmistopuolueen jäsenet arvostelivat keskuskristillistä rouva Williamsia siitä, että hän ei tehnyt tarpeeksi tasa-arvon edistämiseksi, ja vuoden 1979 vaaleissa hän menetti paikkansa.

Hänen elämäkerransa herra Peel sanoi, että “se ei ollut useless politiikkaa”, joka erotti hänet puolueesta; “Kyseessä oli ilmapiiri – suvaitsemattomuuden tunne”.

“Se raivostutti häntä”, herra Peel sanoi. Neiti Williams alkoi viitata siihen, mitä hän kutsui “fasistiseksi vasemmistoksi”, hän sanoi.

Hän ja kolme muuta vanhempaa Labour-jäsentä – Roy Jenkins, David Owen ja Invoice Rodgers – ilmoitti keskitetyn sosiaalidemokraattisen puolueen perustamisesta tammikuussa 1981.

“Hän ei ollut joku, joka halunnut ottaa tilauksia juhlatorppailta tai juhla-automaateilta”, herra Peel sanoi. “Hän oli monin tavoin vapaa henki, yksilö, joka teki omat asiansa.”

Aikana, jolloin harvat naiset olivat nousseet johtaviin tehtäviin politiikassa, Williamsilla oli edessään uusia haasteita. Hän puhui vuoden 1979 haastattelu kotimaan elämän ja parlamentaaristen tehtävien tasapainottamisen vaikeuksista. Naiset, hänen mukaansa, “yrittävät yrittää pitää yllä kahta elämää”.

Myöhemmin hän sanoi, että hänen aikansa poliittiset vaatimukset johtivat osittain hänen ensimmäisen avioliittonsa mitätöimiseen filosofi Bernard Williams, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1955 ja jonka kanssa hänellä oli tytär Rebecca, ainoa välitön perhe. Hra Williams kuoli vuonna 2003. Rouva Williams meni naimisiin amerikkalaisen historioitsijan ja presidentin neuvonantajan Richard E. Neustadtin kanssa vuonna 1987. Hän kuoli myös vuonna 2003.

Perustettuaan sosiaalidemokraatit vuonna 1981, Williams voitti puolueen ensimmäisen parlamenttipaikan sinä vuonna Crosbyssä Luoteis-Englannissa ja otti sen konservatiiveilta. Mutta hän menetti paikkansa tuhoisissa vuoden 1983 vaaleissa.

Sen jälkeen, kun sosiaalidemokraatit sulautuivat liberaalien kanssa muodostamaan liberaalidemokraatit vuonna 1988 – liiton, jonka hän auttoi insinööriä -, Williams muutti Yhdysvaltoihin opettamaan nykyisessä Harvard Kennedyn hallituskoulussa.

Hän palasi Britanniaan vuonna 1993 tehdessään vertaisarvon Home of Lords -tunnuksella Crosbyn paronitar Williams. Vaikka hänellä oli yleisesti sosiaalisesti edistyksellisiä näkemyksiä, hän vastusti roomalaiskatolisena homoavioliittoja ja homoparien adoptiota, vaikka hyväksyi homojen väliset kansalaisjärjestöt.

Hän jäi eläkkeelle Home of Lordsista vuonna 2016, mutta rohkaisi edelleen naisia ​​tulemaan politiikkaan. Hän puhui myös Ison-Britannian eroamisesta Euroopan unionista valittaen polarisaatiota, jonka “Brexit” -kysymys oli synnyttänyt. “Minusta tuo sydäntäsärkevä”, hän sanoi vuonna 2019 Sky Information -haastattelu.

Sisään hänen viimeisen puheensa ylähuoneessa rouva Williams muistutti kollegoitaan, että Britannialla oli johtajuusperinne, joka ei ollut useless kansallista vaan maailmanlaajuista – jossa olemme osa suurempaa ihmisryhmää, joka haluaa parempaa maailmaa ja parempaa elämää.

“Mielestäni olisi tragedia, jos maa luopuisi tällaisesta johtajuudesta”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *