Iranin pyrkimys rikastuttaa uraania ydinkeskustelujen keskellä: Mitä tietää

Iran on alkanut rikastaa uraaninsa 60 prosentin puhtaudella – lähinnä mitä maa on koskaan saavuttanut aseen edellyttämälle tasolle – vastauksena Iranin ydinlaitoksen sabotointi viime viikonloppuna sidottu Israeliin.

Iranin muutos, kertoi perjantaina valtion tiedotusvälineissä, teki hyvää Iranin virkamiehet olivat ilmoittaneet sabotaasin jälkeen, jotka ovat heittäneet uuden pilven neuvotteluihin vuoden 2015 sopimuksen pelastamiseksi, joka rajoittaa Iranin ydinkykyjä vastineeksi pakotteiden helpotuksesta.

Iranin presidentti Hassan Rouhani on mennyt pidemmälle ja kerskaillut, kun nämä keskustelut jatkuivat Wienissä, että hänen tutkijansa voi helposti rikastaa uraania 90 prosenttiin puhtaus – aseiden polttoainetta – vaikka hän vaati, kuten Iranin johtajat ovat toistuvasti todenneet, että Iran “ei koskaan yritä tehdä atomipommia”.

Joten mikä on uraanin puhtauden merkitys, mikä on sopimuksen ytimessä, jonka neuvottelijat yrittävät pelastaa? Ja miksi Iran esittää nämä väitteet? Joitakin peruskysymyksiä ja vastauksia:

Uraanissa on harvinainen radioaktiivinen isotooppi, nimeltään U-235, jota voidaan käyttää ydinreaktorien virtana alhaisella rikastustasolla ja polttoaineella ydinpommeja paljon korkeammilla tasoilla. Uraanirikastuksen tavoitteena on nostaa U-235-prosenttitasoa, mikä tapahtuu usein sentrifugien avulla – koneilla, jotka pyörivät puhdistamattoman uraanin muotoa suurilla nopeuksilla.

Yhteisen kattavan toimintasuunnitelman nimellä tunnetun ydinsopimuksen mukaan Iranilla oli lupa pitää siviilien ydinvoiman osalta enintään 300 kilogrammaa uraania, joka oli rikastettu 3,67 prosenttiin. Iran suostui myös lopettamaan uraanin rikastamisen yli 5 prosentin ja käyttämään satoja sentrifugeja tyhjäkäynnillä. Sen uraanin saanti laski selvästi alle yhden pommin tuottamiseen tarvittavan määrän.

Sen jälkeen kun presidentti Donald J. Trump hylkäsi Iranin sopimuksen vuonna 2018, otti uudelleen käyttöön Iranin taloudelliset pakotteet ja lisäsi muita seuraamuksia, Iran sitoutui suorittamaan useita vaiheita sopimuksen noudattamisesta kostoakseen – lisäämällä uraaninsa 3,67 prosenttia, lisäämällä sentrifugeja, nostamalla uraanin puhtaus joissakin toimituksissa 20 prosenttiin ja rajoittaa kansainvälisten tarkastajien pääsyä joillekin ydinvoimaloille. Koko ajan maa sanoi, että nämä olivat helposti palautuvia toimia.

Mikä tekee 60 prosentin rikastustasosta erityisen uhkaavan, on hankala rikastumisprosessi tulee paljon helpommaksi ja vaatii vähemmän sentrifugeja siirtyessään korkeampiin puhtauksiin. Toisin sanoen 90 prosentin puhtauden saavuttaminen on paljon helpompaa alkaen 20 prosentista ja helpompaa silti alkaen 60 prosentista.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön, Yhdistyneiden Kansakuntien ydintarkkailuviraston, mukaan Iran oli helmikuusta lähtien kerännyt 2 967,eight kilogrammaa uraania – noin 14 kertaa ydinsopimuksen mukainen raja ja teoreettisesti tarpeeksi noin kolmen atomipommin virran saamiseksi, jos se puhdistetaan aseiden laatu. Varasto sisältää 17,6 kilogrammaa rikastettuna 20 prosenttiin – joka on myös kielletty sopimuksella vuoteen 2030 asti.

Melkein varmasti kyllä. Vaikka Iranin virkamiehet ovat antaneet ristiriitaisia ​​selvityksiä sentrifugivahinkojen laajuudesta sabotoidussa rikastuskompleksissa Natanzissa, ainakin yksi on sanonut, että useita tuhansia koneita tuhoutui. Mutta Iranilla on myös toinen tunnettu rikastuspaikka, maanalainen laitos nimeltä Fordow, jossa on noin 1000 sentrifugia, ja jotkut otettiin käyttöön tämän vuoden alussa rikastamaan uraania 20 prosenttiin.

Ydinalan asiantuntijoiden arvion mukaan Iranin olisi omistettava tähän työhön noin 500 sentrifugia rikastamaan uraani 20 prosentin puhdistustasolla 60 prosenttiin. Se tarvitsee vielä noin 100 kehräyskonetta, jotta puhdistustaso nostettaisiin edelleen 90 prosenttiin.

Haastattelussa Kansainvälisen atomienergiajärjestön entinen tarkastaja Olli Heinonen sanoi, että Iran voi teoriassa rikastua 60 prosentista 90 prosenttiin rikastumisessa viikossa, kun noin kuukausi nousee 20 prosentista.

“Se ei ole suuri ero. Tässä vaiheessa tämä on mielenosoitus ”, hän sanoi Iranin 60 prosentin rikastumisuhasta. “He haluavat osoittaa pystyvänsä siihen.”

Ei. On paljon vaikeampaa, tohtori Heinonen ja muut sanovat, muuttaa 90 prosentilla rikastettua uraania atomipommin ytimeen. Se voi viedä kuukausia. Ja tällainen arvio ei sisällä tekniikkaa, testausta ja aikaa, joka tarvitaan aseen sovittamiseen ohjus taistelupäähän, mikä voi viedä paljon kauemmin.

Ydinvoimavarojen militarisoinnin uhka on aina ollut Iranin käyttämä neuvotteluväline – sekä vuoden 2015 sopimukseen johtaneissa neuvotteluissa että nykyisissä neuvotteluissa. Samalla Teheran on tehnyt selväksi, että se haluaa päästä sopimukseen, joka lopettaa raskaat amerikkalaiset pakotteet, jotka haittaavat vakavasti Iranin öljymyyntiä ja kansainvälisiä rahoitustoimia. Tämä selittää osittain Iranin haluttomuuden kostaa sotilaallisesti ydinvoimaloihin kohdistuneita hyökkäyksiä.

“Iran pitää itseään nyrkkeilijänä kehässä”, sanoi Mehrzad Boroujerdi, Iranin asiantuntija, joka on Virginia Techin julkisten ja kansainvälisten asioiden koulun professori ja johtaja. “Se lävistetään vasemmalle ja oikealle, ilman kykyä vahingoittaa toista puolta.”

Boroujerdi sanoi, että 60 prosentin rikastumisella Iranin johtajat “yrittävät turvautua mahdollisiin ässiin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *