Yhteistyön etsiminen ilmastoa koskevissa asioissa, USA kohtaa kitkaa Kiinan kanssa

Yhdysvallat ja Kiina ei ole samaa mieltä Nykyään molemmat maat sitoutuvat julkisesti tekemään enemmän ilmaston lämpenemisen torjumiseksi. Ongelma työskentelee yhdessä sen kanssa.

Torstaina presidentti Bidenin ilmastolähettiläs John Kerry tapasi Shanghaissa kollegansa kanssa painostamaan Kiinaa vähentämään hiilidioksidipäästöjään, kun rohkaistuneen kommunistisen puolueen johto on yhä enemmän torjunut amerikkalaisia ​​vaatimuksia.

Pekingin mielestä Yhdysvalloilla on vielä paljon palautumismahdollisuutta sen jälkeen, kun se on kävellyt pois Pariisin ilmastosopimus, vuoden 2015 sopimus lämmityksen katastrofaalisten vaikutusten torjumiseksi.

Bidenin sitoumukset ilmastonmuutoksen asettamisesta etusijalle ovat Pekingin virkamiehille useless kiinni Kiinassa sen jälkeen, kun sen johtaja Xi Jinping lupasi viime vuonna nopeuttaa maan pyrkimyksiä vähentää hiilidioksidipäästöjä.

“USA: lla ei ole moraalista asemaa eikä todellista valtaa antaa Kiinalle määräyksiä ilmastokysymyksistä”, sanoi kiinalainen sanomalehti International Occasions, joka usein toistaa virallista ajattelua räikeästi nationalistisilla sävyillä. artikkeli keskiviikkona ennen herra Kerryn vierailua.

Herra Kerryn Kiinaan ja muualle suuntautuvien matkojen päätarkoitus on ollut tukea Bidenin tukemista virtuaalinen ilmastohuippukokous kymmeniä maailman johtajia ensi viikolla. Xi ei ole vielä hyväksynyt kutsua, mutta hän liittyy vastaavaan perjantaiseen konferenssiin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Se oli terävä muistutus siitä, että Kiina ei enää näe Yhdysvaltoja niin keskeisenä kansainvälisissä prioriteeteissaan.

On myös muita haasteita, jotka saattavat heikentää jopa kahden maan välisen perustason koordinoinnin, alkaen presidentti Donald J. Trumpin alkaessa alkaneesta suhteiden jyrkästä heikkenemisestä, joka ei osoita merkkejä parantumisesta.

Vahvistuva kilpailu tekniikan suhteen voisi levitä ilmastopolitiikkaan, jossa energia-, akku-, ajoneuvo- ja hiilivarastoinnovaatiot tarjoavat ratkaisuja päästöjen vähentämiseen. Jo amerikkalaiset lainsäätäjät vaativat Yhdysvaltoja estämään kiinalaisten tuotteiden käytön herra Bidenin ehdottamissa infrastruktuuriprojekteissa.

“Jos Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on vakava strategisen ja poliittisen luottamuksen puute, se väistämättä estää yhteistyön syventämistä ilmastonmuutoksen erikoistuneilla aloilla”, Zou Ji, Power Basis China -yhtiön puheenjohtaja, joka on neuvonut Kiinan ilmastoneuvottelijat, kirjoitti äskettäin Kiinan ulkopolitiikan lehdessä.

Yhdysvaltojen, joka on historiallisesti huonoin kasvihuonekaasupäästö, ja Kiinan, joka on nykyään maailman pahin, yhteistyö voi kannustaa muita maita lisäämään ponnisteluja. Kiina osuus on 28 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä; Yhdysvallat toiseksi sijoittaa 14 prosenttia maailman kokonaismäärästä.

Valtiosihteeri Antony J. Blinken ja muut amerikkalaiset virkamiehet ovat sanoneet olevansa valmiita tekemään yhteistyötä Kiinan hallituksen kanssa ilmastokysymyksissä, vaikka he kohtaavat sen muillakin, mukaan lukien Hongkongin ja Xinjiangin iskut ja Taiwanin vastaiset uhkaavat sotatoimet. ja Etelä-Kiinan merellä.

Ei ole selvää, että Xi: n hallitus on valmis jakautumaan samalla tavalla. Virkamiehet ovat ilmoittaneet, että suhteiden heikentyminen on pilannut koko maiden välisen ongelmakokonaisuuden.

“Kiinan ja Yhdysvaltojen ilmastoyhteistyössä on edelleen monia sisäisiä ja ulkoisia rajoituksia ja vaikeuksia”, sanoi a tällä viikolla julkaistu tutkimus Shanghain kansainvälisten tutkimusten instituutit.

“Yhdysvaltain hallitus pitää Kiinaa suurimpana strategisena kilpailijana”, raportissa lisättiin ja varoitettiin, että jännitteet “pahentavat kollektiivisen toiminnan vaikeuksia globaalissa ilmastohallinnossa”.

Vaikka laajemmat jännitteet estävät tiivistä yhteistyötä, tämän viikon kaltaiset keskustelut voivat auttaa maita ainakin ymmärtämään toistensa suunnitelmia.

“En usko, että yhteistyö on todennäköisesti nykyisten poliittisten jännitteiden vuoksi, mutta koordinointi on välttämätöntä”, sanoi Tuftsin yliopiston professori Kelly Sims Gallagher, joka työskenteli presidentti Barack Obaman johdolla ilmastokysymysten ja Kiinan vanhempana neuvonantajana. “Molempien hallitusten on ymmärrettävä, mitä toisessa maassa tapahtuu päästöreittien, politiikan ja suunnitelmien suhteen.”

John Podesta, joka myös auttoi Obaman hallintoa laatimaan ilmastostrategiansa, sanoi Bidenin hallinnon olevan kiinnostunut pitämään “viestintäkanavan auki”.

“Sitten se oli eräänlainen vakauden ankkuri”, hän sanoi konferenssipuhelussa toimittajien kanssa viittaamalla ilmastokysymykseen. “Nyt se on säilytettävä normaalien diplomaattisten keskustelujen paikana.”

Kiinalaiset virkamiehet ja valtion tiedotusvälineet ilmoittivat herra Kerryn saapumisesta, mutta eivät pelanneet sitä paitsi sanoen, että hän tapaisi Xie Zhenhuan, Kiinan pääneuvottelijan Pariisin sopimukseen johtaneissa neuvotteluissa. Herra Xie, 71, erotettiin tänä vuonna jatkaa roolia Kiinan ilmastolähettilään.

Sekä hänellä että herra Kerryllä – entisellä ulkoministerillä ja herra Bidenin senaattikollegalla – on korkean tason tuki heidät nimittäviltä johtajilta, mikä tekee heistä voimakkaan äänen poliittisissa byrokratioissa, jotka heidän on kohdattava kotona.

Xien pitkä kokemus ja yhteydet voivat auttaa häntä navigoimaan Kiinan monimutkaisessa byrokraattisessa maisemassa energia- ja ilmastonmuutosasioissa.

Xie “oletettavasti on etusijalla ja yhteyshenkilöillä, jotta hänellä olisi koordinoiva rooli eri ministeriöiden ja virastojen välillä, ja siksi hänen toimistonsa on yksi tapa antaa asiaan enemmän painoa”, sanoi Lauri Myllyvirta, Helsingin energian ja puhtaan ilman tutkimuksen keskuksen johtava analyytikko, joka seuraa tiiviisti Kiinan ilmastopolitiikkaa. “Hänen asennossaan on aura siitä, että se on asennettu ylhäältä.”

Kiinan ilmastovirkailija valvoi myös Tsinghuan yliopiston viime vuonna tekemää tutkimusta, jonka mukaan hän on auttanut muokkaamaan Xi: n tavoitteita saavuttaa nettohiilineutraalius Kiinalle ennen vuotta 2060.

Kiinan johtajat laativat “toimintasuunnitelman” Xi: n tavoitteelle saavuttaa hiilidioksidipäästöjen huippu ennen vuotta 2030. Suunnitelma voi antaa Kiinalle mahdollisuuden kiihtyä kohti aikaisempaa huippua – mahdollisesti vuosikymmenen puoliväliin mennessä – tavoitteen, jonka kiinalaiset ja ulkomaiset asiantuntijat ovat vaatineet. Vaikka Mr. Xi lopulta omaksuu nopeamman aikataulun, hän on yleensä pisteläinen siitä, että hänen nähdään tekevän myönnytyksiä Washingtonille.

Yhdysvaltojen kanssa Xie voi ajaa Kiinan omia vaatimuksia kansainvälisistä ilmastoneuvotteluista. Vaikka Kiinan päästöt ovat nousseet kaukana muista maista, se on yrittänyt pysyä johtavana äänenä köyhemmille kehitysmaille, jotka päästävät paljon vähemmän.

Aikana videopuhelu viime kuun lopulla Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin António Guterresin kanssa Xie sanoi, että varakkaiden maiden tulisi antaa lupauksia taloudellisesta tuesta köyhempien maiden auttamiseksi selviytymään ilmaston lämpenemisestä ja hankkimaan päästöjä vähentävää tekniikkaa.

Viime kuussa pidetyssä videotapaamisessa Kanadan ja Euroopan virkamiesten kanssa Xie kiitti Yhdysvaltojen paluuta ilmastonmuutosneuvotteluihin. virallinen kiinalainen yhteenveto kokouksen. Hän näytti myös ehdottavan varovasti, että Bidenin hallinto ei saisi olettaa, että se kuului luonnollisesti pöydän kärkeen.

“Olemme tyytyväisiä Yhdysvaltojen palaamiseen Pariisin sopimukseen”, herra Xie sanoi, “ja odotamme innolla, että Yhdysvallat pyrkii saamaan kiinni ja käyttämään johtajuutta.”

Somini Sengupta osallistui raportointiin. Claire Fu osallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *