Eritrean joukot jatkavat julmuuksien tekemistä Tigrayssa, YK sanoo

NAIROBI, Kenia – Eritrealaiset joukot jatkavat julmuuksia Pohjois-Etiopian alueella Tigrayssa huolimatta Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin vakuutuksista, että he lähtevät, YK: n korkea virkamies sanoi torstaina.

Herra Abiy on joutunut paineen alle verilöylyistä, ryöstö ja Eritrean joukkojen tekemät seksuaaliset hyökkäykset. Viime kuussa hän lensi Eritrean pääkaupunkiin Asmaraan ja ilmoitti, että hänen liittolaisensa, autokraattinen Eritrean johtaja Isaias Afwerki, oli suostunut tuomaan sotilaansa kotiin.

Mutta YK ja sen humanitaariset kumppanit eivät ole nähneet mitään todisteita siitä, että tällainen vetäytyminen olisi tapahtunut, YK: n ylin humanitaarinen virkamies Mark Lowcock kertoi turvallisuusneuvostolle. Itse asiassa herra Lowcock sanoi, että Eritrean sotilaat olivat alkaneet peittää identiteettinsä pukeutumalla Etiopian sotapuvuihin, ja jotkut olivat tappaneet siviilejä mielivaltaisten hyökkäysten aikana vasta maanantaina.

Occasions sai kopion herra Lowcockin huomautuksista, jotka tehtiin yksityisessä tiedotustilaisuudessa. He maalavat synkän kuvan väkivallasta Tigrayssa, missä Abiyn ja aluejohtajien välinen yhteenotto marraskuussa on rappeutunut kaoottiseksi ja säälimättömäksi konfliktiksi, joka uhkaa horjuttaa koko Afrikan sarven aluetta.

Siviilejä ajetaan edelleen kodeistaan ​​Länsi-Tigrayssa, herra Lowcock sanoi tuomitsemisestaan ​​huolimatta “etninen puhdistus” aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony J. Blinken.

Nälkä leviää jopa 150 kuolemaan nälkään joutuneen ihmisen kanssa äskettäin Tigrayan pääkaupungin Mekellen eteläpuolella sijaitsevalla alueella, Mr. Lowcock kertoi turvallisuusneuvostolle.

Ja melkein kolmasosa kaikista siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä sisältää seksuaalista väkivaltaa, enemmistö miehistä yhtenäisissä, hän sanoi. Kohteena ovat olleet jopa kahdeksanvuotiaat tytöt.

Eräässä tapauksessa herra Lowcock sanoi, että Eritrean sotilaiden jengi raiskasi naisen lastensa edessä päiviä sen jälkeen, kun hänen miehensä oli tapettu ja hän oli menettänyt vastasyntyneen vauvan.

“Tämä on useless jäävuoren huippu”, herra Lowcock sanoi.

Tällaiset kauhistuttavat tilit ovat tulleet määrittelemään Tigrayn konfliktia. Se oli viides kerta, kun turvallisuusneuvosto keskusteli kriisistä suljettujen ovien takana sen puhkeamisen jälkeen marraskuussa.

Mutta tuomitsemisen ja suuttumuksen ilmaisun lisäksi kansainvälisellä yhteisöllä ei ole ollut juurikaan vaikutusta paikan päällä Tigrayssa, jossa asukkaat ja avustustyöntekijät sanovat, että tappaminen, pahoinpitelyt ja nälkään jatkuminen jatkuvat.

Human Rights Watch -ryhmän mukaan on korkea aika pitää turvallisuusneuvosto keskustelu Tigraysta julkisesti ja ehdottaa konkreettisia toimia väärinkäytösten estämiseksi.

“Tigraylaiset kaikilta elämänaloilta ovat toistuvasti kuvanneet, että hallitus ja muu maailma ovat hylänneet itsensä”, ryhmän Afrikan sarven johtaja Laetitia Bader, sanoi lausunnossaan. “YK: n tehokkaimman elimen on lopetettava halvaantumisensa.”

Rick Gladstone osallistui raportointiin New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *