Bidenin Afganistanin vetäytyminen on Pakistanin voitto. Mutta mihin hintaan?

Lähellä Yhdysvaltojen Afganistanin sodan huippua entinen naapurimaiden Pakistanin sotilastiedustelupäällikkö – instituutio, joka on liittoutunut sekä Yhdysvaltain armeijaan että sen Taleban-vastustajiin – tuli vuonna 2014 Joke Night time -nimiseen puhesarjaan. Hän esitti rohkean ennuste ennätyksestä.

“Kun historia on kirjoitettu”, julisti Kenraali Hamid Gul, joka johti pelätyn vakoojapalvelun tunnettua ISI: tä kylmän sodan viimeisellä osuudella 1980-luvulla, “todetaan, että ISI kukisti Neuvostoliiton Afganistanissa Amerikan avulla.”

“Sitten tulee uusi lause”, kenraali Gul lisäsi lyhyen tauon jälkeen ja antoi lyöntisarjansa koville suosionosoituksille. “ISI voitti Amerikan avulla Amerikan.”

Puheenjohtajana Bidenin päätös vetää kaikki amerikkalaiset joukot Afganistanista syyskuuhun mennessä Pakistanin voimakas sotilaallinen laitos saa lopulta toiveensa vuosikymmenien verisen juonittelun jälkeen: häiritsevän suurvallan poistuminen takapihalta, jossa se oli vakiinnuttanut voimakkaan vaikutuksen ystävällisen Taleban-hallinnon kautta ennen kuin Yhdysvallat hyökkäsi vuonna 2001.

Talebanin paluu jonkinlaiseen valtaan soittaa kellon takaisin aikaan, jolloin Pakistanin armeija toimi portinvartijana Afganistanissa ja työskenteli jatkuvasti estääkseen Intian arkkivihollisen vaikutuksen.

Mutta Pakistanin armeijan suojaaminen Taleban-kapinalle kahden viime vuosikymmenen aikana – pakkomielle pyrkiminen kapeasti määriteltyyn geopoliittiseen voittoon vieressä – uhkaa uutta häiriöaalloa kotona. Pakistan on hauras, ydinaseistettu valtio, joka jo vetäytyy kaatuneesta taloudesta sosiaaliset levottomuudet, sorrettujen vähemmistöjen kiihottuminen ja oma itsensä sykkivä taistelu, jota se kamppailee.

Jos Afganistan laskeutuu kaaokseen, pakistanilaisten on pakko tuntea taakka uudelleen samalla tavoin kuin Afganistanin hajoamisen jälkeen 1990-luvulla Neuvostoliiton vetäytymisen jälkeen. Miljoonat afgaanipakolaiset ylittivät huokoisen rajan etsimään suhteellista turvallisuutta Pakistanin kaupungeista.

Ja vielä: Talebanin paluu valtaan joko sisällissodan tai rauhansopimuksen kautta, joka antaa heille osan vallasta, rohkaisi Pakistanin ääriliikkeitä, joilla on sama ideologisen mentorin lähde maassa. tuhansia uskonnollisia seminaareja levinnyt Pakistaniin. Nuo ryhmät eivät ole osoittaneet epäröintiä maan hallituksen vastakkainasettelu.

Vaikka Pakistanin armeija pelasi vaarallista peliä tukeakseen militantteja ulkomailla ja sisällyttäessään ääriliikkeitä kotiin, maan islamistiset liikkeet löysivät rallin syyn tunkeutuneen vieressä olevan ulkomaisen voiman läsnä ollessa, keräämällä avoimesti varoituksia afganistanilaisille luokkatovereilleen. Uudet ääriryhmät kutistivat jatkuvasti Pakistanin kansalaisyhteiskunnan tilaa – kohdistivat usein intellektuelleja ja ammattilaisia ​​väärinkäytösten tai hyökkäysten vuoksi – ja jopa löysivät myötätuntoisia Pakistanin turvallisuusjoukkojen joukosta.

Pakistanin kenraalit ovat turvautuneet voiman ja rauhoittumisen sekoitukseen maan kasvavan militanttiongelman ratkaisemiseksi, kertoi tohtori Ayesha Siddiqa, Lontoon itämaisten ja afrikkalaisten tutkijoiden koulun tutkija. Mutta strategia ääriliikkeiden leviämisen torjumiseksi on ollut vaikea.

“Se pelottaa minua, se pelottaa minua”, tohtori Siddiqa sanoi. “Kun Taleban palaa takaisin, sen pitäisi aiheuttaa ongelmia Pakistanin hallitukselle tai muulle hallitukselle. Se on inspiroiva kaikille muille ryhmille. “

Stated Nazir, eläkkeellä oleva prikaatinkenraali ja puolustusanalyytikko Islamabadissa, sanoi Pakistanin olevan “oppinut joitain oppeja” jihadistiryhmien aikaisemmasta tuesta. Maan olisi kuljettava varovaisemmin Afganistanin sodan loppupelissä.

“Pakistan ei lunasta voittoa, mutta Taleban on hiljaa sen velkaa Pakistanille”, sanoi Nazir. “Pakistan pelkää menneiden tapahtumien toistamista ja pelkää veristä sisällissotaa ja väkivaltaa, jos hätäinen vetäytyminen ja poliittinen ratkaisu eivät tapahdu samanaikaisesti.”

Siitä lähtien, kun Pakistan syntyi maana vuonna 1947, Pakistan joutui vihollisten ympäröimäksi. Ison-Britannian virkamiesten laatimat uudet rajat viipyivät Pakistanin heti lukuisissa alueellisissa kiistoissa, mukaan lukien vakava Afganistanin kanssa, joka edelleen väittää, että suurin osa maailmasta pitää Pakistanin luoteisalueita.

Se oli kylmän sodan huipulla 1970-luvulla, kun Neuvostoliitto pyrki laajentamaan vaikutusvaltaansa Etelä- ja Keski-Aasiassa, Pakistanin johtajat löysivät kaavan islamististen valtakirjojen levittämiseen, joihin he ovat sinnikkäästi kiinni olleet. Yhdysvallat aseisti ja rahoitti mujahedeen-kapinallisten koulutuksen, joka voitti Neuvostoliiton armeijan Afganistanissa ja kaataa sen tukeman hallituksen. Pakistanin armeija, etenkin sen tiedustelupuoli, toimisi hoitajana, isäntänä ja kouluttajana.

Seuraavan sisällissodan kautta, joka puhkesi 1990-luvulla, Pakistanin kenraalit auttoivat talebanina tunnettua afganistanilaisten fundamentalistien nuorempaa ryhmää pyyhkimään taistelevat ryhmittymät ja perustamaan hallituksen, jolla on määräysvalta yli 90 prosentissa Afganistanista.

Mutta kun Yhdysvallat hyökkäsi vuonna 2001 jahtaamaan Osama bin Ladenia ja Al-Qaidaa heidän terrori-iskujensa jälkeen Yhdysvaltain maaperällä, amerikkalaiset käänsivät katseensa myös Pakistanin liittolaisiin Afganistanissa, hallitsevaan Talebaniin. Pakistan joutui vaikeaan tilanteeseen. Presidentti George Bushin “kanssamme tai meitä vastaan”-ultimaatumin edessä Pakistanin armeijan hallitsija kenraali Pervez Musharraf meni vastahakoisesti.

Päätöksellä oli välitön takaisku: Pakistan alkoi kohdata Pakistanin Taleban-iskuja hyökkäysten takia Yhdysvaltain sotilaallisessa kampanjassa heidän ideologisia veljiään vastaan ​​Afganistanissa. Ryhmän tukahduttaminen vei vuosia sotatoimia, jotka maksoivat tuhansien Pakistanin joukkojen henkiä, ja lukemattomat ihmiset siirtyivät Pakistanin luoteeseen.

Samaan aikaan Pakistanin armeija jatkoi työtä auttaakseen Afganistanin Talebania järjestäytymään kapinallisena pitääkseen Yhdysvallat kurissa. Vaikka amerikkalaiset virkamiehet luottivat pakistanilaiseen apuun sodan ja tiedustelutoimien toteuttamisessa, jotkut olivat katkera ISI: n kaksoisroolista Tappaminen Bin Laden Pakistanissa Yhdysvaltain joukot tekivät vuonna 2011 yhden harvinaisen hetken, jolloin nämä jännitteet esiintyivät julkisesti.

Mutta Pakistanin kenraalit onnistuivat myös tekemään itsestään välttämättömiä Yhdysvalloille – tarjoten ydinaseen liittolaisen alueella, jolla kaikilla Kiinalla, Venäjällä ja islamistisotureilla oli intressejä. Käytännössä se tarkoitti sitä, että Yhdysvallat päätti sulkea silmänsä, koska Pakistanin liittolaiset auttoivat Talebania kuluttamaan amerikkalaisia ​​ja liittoutuneita joukkoja Afganistanissa.

Samaan aikaan Afganistanin hallituksen virkamiehet olivat yhä levottomampia siitä, että heidän amerikkalaiset liittolaisensa eivät tulleet kovemmin Pakistaniin.

Yhdellä Afganistanin-matkalla pian sen jälkeen, kun hänet valittiin varapuheenjohtajaksi vuonna 2008, presidentti Hamid Karzai kehotti Bideniä painostamaan Pakistania juurtamaan talebanien pyhäkköjä sen maaperällä. Herra Bidenin ilmoitettiin vastaavan sanomalla niin Pakistan oli 50 kertaa tärkeämpi Yhdysvalloille kuin Afganistan oli.

Viime vuosina, kun amerikkalaiset virkamiehet etsivät tapaa poistua Afganistanista, heidän täytyi jälleen kääntyä Pakistanin puoleen – painostaa Talebania tulemaan rauhanneuvotteluihin ja antamaan apua, kun Yhdysvaltojen oli pakko siirtyä Al-Qaidaa tai Islamilaisia ​​valtioita vastaan. tytäryhtiö alueella.

Yhdysvaltojen aikomuksena lähteä julkisesti ilmoitetusta Pakistanista hylkäsi kaikki näennäiset kiistat siitä, että Talebanin johto olisi turvautunut sinne. Taleban-johtajat lentivät Pakistanin kaupungeista käymään rauhanneuvotteluja Qatarissa. Kun neuvottelut saavuttivat arkaluonteisia hetkiä, jotka vaativat neuvotteluja kentän komentajien kanssa, he lentivät takaisin Pakistaniin.

Kun Yhdysvallat viimein helmikuussa allekirjoitti lopulta erosopimuksen Talebanin kanssa, Pakistanin joissakin piireissä vallitsi avoin juhla.

Pakistanin entinen puolustusministeri, Khawaja Muhammad Asif, joka oli toistuvasti vieraillut Washingtonin valtahalleissa Yhdysvaltain liittolaisena, twiitti valokuvan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeosta, joka tapasi Talebanin varajäsenen mulla Abdul Ghani Baradarin Qatarissa.

“Sinulla saattaa olla kyllä ​​puolellasi, mutta Jumala on kanssamme”, herra Asif sanoi tweetissä ja päätyi voitonhuutoon. “Allahu Akbar!”

Mutta on merkkejä siitä, että Pakistanin ekstremistiryhmät ovat jo tunteneet rohkaisevaksi Talebanin koetun voiton, joka antaa vilauksen ongelmista, joita Pakistanin virkamiehille todennäköisesti aiheutuu.

Kerran kukistettu Pakistanin Taleban on lisännyt toimintaansa Afganistanin vieressä olevilla heimoalueilla. Väkivalta turvallisuusjoukkoja vastaan ​​on lisääntynyt.

Se, kuinka laaja ääriliikkeiden ongelma voi ulottua, on ollut viime päivinä esillä kahden Pakistanin pääkaupungin, Lahoren ja Karachin, kaduilla.

Tehreek-e-Labbaik Pakistan -liikkeen kannattajat, liikkeen, joka näkee itsensä suojelevan islamia jumalanpilkalta, tuhosivat Pakistanin joukkojen virkapuvut ja ottivat kymmeniä panttivankeja tuntikausia. Videoita, joissa Pakistanin armeijan upseerit yrittävät keskustella väkivaltaisten mielenosoittajien kanssa. Virkamiesten mukaan kaksi poliisia oli kuollut ja 300 haavoittunut. Showdown jatkuu, kun hallitus ryhtyi kieltämään ryhmän terroristipuvuna.

“Valtio ei kyennyt hallitsemaan suurimman osan maata halvaantuneita, sauvaa tuottavia ja kiveä heittäviä TLP: n jäseniä kahden päivän ajan”, sanoi Pakistanin ihmisoikeuskomission entinen puheenjohtaja Afrasiab Khattak. “Kuinka he käsittelevät koulutettuja, aseita kantavia Taleban-militantteja?”

Mark Mazzetti ja Eric Schmitt osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *