Somalian presidentti pidentää toimikautta kahdella vuodella ja tuomitsee tuomion

NAIROBI, Kenia – Somalian presidentti on kiistanalaisessa liikkeessä pidentänyt omaa toimikauttaan kahdella vuodella ja tuominnut Yhdysvaltojen ja muiden liittolaisten, jotka pitivät muutosta alastomana vallan tarttumana ja pelkäsivät, että se voisi horjuttaa pyrkimyksiä perustaa toimivan valtion ja voittaa ääriryhmän Al Shababin kapinalliset.

Presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed, kertaluonteinen Yhdysvaltain kansalainen, joka tunnetaan yleisesti nimellä Farmaajo, ilmoitti allekirjoittaneensa toimikautensa jatkamista koskevan lain keskiviikkona aikaisin keskiviikkona, kaksi päivää sen jälkeen, kun Somalian parlamentin enemmistö oli hyväksynyt sen keskellä syytöksiä siitä, että presidentin toimisto oli suunnitellut äänestyksen. .

Siirtymä oli pahimmassa tilanteessa Yhdistyneiden Kansakuntien ja länsimaiden virkamiehille, jotka olivat kuukausia kulkeneet Mohamedin ja Somalian aluejohtajien välillä lukkiutuneena katkeraan kiistaan ​​siitä, milloin ja miten pitää järjestää parlamentti- ja presidenttivaalit, jotka oli tarkoitus järjestää. helmikuun alkuun mennessä.

Yhdysvallat, joka on antanut miljardeja dollareita apua Somalialle ja toteuttanut lukuisia ilmaiskuja ja sotilashyökkäyksiä Al Shababia vastaan, oli uhannut yksityisesti Mohamedia ja hänen ylimmän virkamiehensä pakotteita ja viisumirajoituksia, jos hän ei ottanut huomioon vaalien aikataulua.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony J. Blinken julkisti nämä uhkat tiistaina lausunnossa, jossa varoitti Mohamedia siitä, että Yhdysvallat vastustaa tiukasti yrityksiä yksipuolisesti jatkaa hänen toimikauttaan.

“Yhdysvallat on syvästi pettynyt Somalian liittohallituksen päätökseen hyväksyä lakiesitys, joka pidentää presidentin ja parlamentin toimeksiantoa kahdella vuodella”, Blinken sanoi.

Kova viesti korostaen Euroopan unionin ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell sanoi, että kansainvälinen yhteisö “ei missään olosuhteissa” hyväksy yksipuolista jatkamista.

Vaaliprosessi on ollut umpikujassa viime syksystä lähtien, kun Puntlandin ja Jubalandin johtajat, kaksi Somalian viidestä puoliautonomisesta osavaltiosta, syyttivät ensin herra Mohamedia kansallisen tiedustelupalvelun käyttämisestä äänestysjärjestelmän väärentämiseen. Maaliskuussa Yhdistyneet Kansakunnat ja ulkomaiset avunantajat painostivat osapuolia neuvotteluihin pääkaupungissa Mogadishussa, mikä osoittautui epävarmaksi. Herra Mohamedin vallanpidennyksen myötä nuo neuvottelut ovat nyt romahtaneet.

Kriitikot sanovat, että herra Mohamed näyttää ottavan vihjeensä Eritrean autokraattisesta presidentistä Isaias Afwerkistä, josta on tullut läheinen liittolainen viime kuukausina. Kaksi johtajaa puhuu säännöllisesti puhelimitse, usean länsimaisen virkamiehen ja entisen Somalian hallituksen korkean virkamiehen mukaan, ja herra Afwerkin armeija on äskettäin kouluttanut noin 3000 Somalian sotilaan joukon, jonka odotettiin palaavan äskettäin kotiin.

Mohamed sanoi, että kahden vuoden jatko antaa hänelle mahdollisuuden ottaa käyttöön yhden hengen, yhden äänen järjestelmä – pitkäaikainen unelma länsimaisista lahjoittajista, jotka haluavat osoittaa edistystä vuosikymmenien ajan Somaliassa. Maan viimeiset vaalit vuonna 2017 pidettiin epäsuorassa klaanipohjaisessa järjestelmässä, joka oli täynnä korruptiota, ja Somalian tutkijoiden mukaan, vaikutti ainakin 20 miljoonan dollarin lahjuksiin.

Kriitikot sanovat kuitenkin, että herra Mohamed käyttää nyt yhden henkilön, yhden äänen tavoitetta tekosyynä lykätä vaaleja, jotka hän voi menettää, ja että hän ottaa vihjeensä herra Afwerkiltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *