Kambodžalaiset vaativat anteeksipyyntöä Khmer Rouge -kuvista, joilla on hymyilevät kasvot

Sadat jyrkät mustavalkoiset muotokuvat kauhistuneista ihmisistä näytetään suurissa paneeleissa Tuol Slengissä, entisessä Kambodžalainen vankila, joka on nyt museo. Muotokuvat seistä kansanmurhan visuaalisena symbolina: Kohteet valokuvattiin ennen kiduttamista ja kuolemantuomiota Khmer Rougen, fanaattisen kommunistisen hallinnon aikana, joka aiheutti vuosina 1975–1979 ainakin 1,7 miljoonan kambodžan kuoleman.

Irlantilainen taiteilija Matt Loughrey, joka harjoittaa yritystä, joka värittää vanhoja valokuvia, värittää äskettäin samoista vankilasta löydetyistä muotokuvista. Joissakin tapauksissa hän muutti kuvia voidakseen hymyillä uhrien kasvot. Viime perjantaina julkaistussa haastattelussa herra Loughreyn kanssa Vice Media sanoi, että värin oli tarkoitus “humanisoida tragedia”.

Vice julkaisi tohtoroidut valokuvat herättivät maailmanlaajuisesti kambodžalaisten huutoa, joka piti heitä kansallisen tragediansa vähäpätöisenä ja häpäisevänä. Vice on sittemmin poistanut artikkelin, mutta monet kambodžalaiset ovat edelleen järkyttyneitä herra Loughreyn käsittelemästä muotokuvista ja vaatineet anteeksipyyntöä.

“Värit eivät lisää inhimillisyyttä näihin kasvoihin”, sanoi Theary Seng, punaisista khmeristä selvinnyt, joka on kirjoittanut kirjan lapsuudenkokemuksistaan. “Heidän inhimillisyytensä on jo vangittu ja ilmaistu heidän kummittelevissa silmissään, haluttomassa eronsa, uhmakkaassa ulkonäössään.”

Epäinhimillisyys, hän sanoi, oli herra Loughreyn “selittämättömässä meikin ja hymyn lisäämisessä, ikään kuin pilkkaa heidän kärsimystään”.

Kambodžan karkotettu poliitikko Mu Sochua, joka menetti khmerien khmerien alla sukulaisia, sanoi, että herra Loughrey teki hänet niin häiritseväksi, ettei voinut nukkua. Pian khmerien kaatumisen jälkeen, 1980-luvun alussa, hän kävi läpi luettelon Tuol Slengissä kidutetuista ja etsi turhaan vanhempiensa nimiä. “Tähän päivään en tiedä kuinka he kuolivat”, sanoi rouva Sochua. “En useless voi uskoa, että tämä taiteilija voi olla niin loukkaavaa.”

Kaksi harvoista elävistä Tuol Slengin eloonjääneistä ilmaisi myös vihansa ja surunsa siitä, mitä he sanoivat loukkaavan kuolleiden sieluja.

Bou Meng, joka kidutettiin, mutta aloitettiin sitten taidemaalarina, kantaa edelleen mukanaan pienen kopion vankilassa tapetun vaimonsa muotokuvasta. “Haluan hänen pyytävän anteeksi Kambodžan kansalta ja minulta, selviytyjältä”, hän sanoi herra Loughreystä. Ja Norng Chan Phal, joka katseli äitinsä vetäytyvän kidutettavaksi, kun hän oli pieni lapsi, ja selviytyi sitten omasta vankeudestaan, sanoi: “Nämä ovat historiallisia valokuvia, enkä halua kenenkään muuta niitä.”

Herra Loughrey kertoi Vice-projektille, että projekti alkoi jonkun pyynnöstä Kambodžassa ja että siihen liittyi alun perin perhekuva, mikä viittaa siihen, että hän työskenteli perheiden luvalla. Mutta ainakin yksi perhe yllätti, kun Vice-artikkelissa ilmestyi valokuva sukulaisesta, Khva Leang, väritettynä ilman heidän suostumustaan ​​ja väärällä nimellä ja henkilötiedoilla.

Veljentytär Lydia Chim kertoi tavoittaneensa varapuheenjohtajaa yrittääkseen ottaa yhteyttä herra Loughreyyn, mutta ei saanut vastausta. “Nämä kuvat on otettu vangeista heidän elämänsä pahimpina hetkinä, ja niitä tulisi kohdella huolella, jota historian vakavuus vaatii”, hän sanoi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun herra Loughreya syytetään historiallisen totuuden heikentämisestä teoksessaan. Kun kysytään historiallisten kuvien muuttamisen etiikasta a 2019 haastattelu Digitaalikameramaailman kanssa hän sanoi: “Minulla oli tapana vastata tähän kysymykseen sanomalla, että aivot on suunniteltu näkemään punaisena, vihreänä ja sinisenä, mikä tietysti onkin. Mielestäni yritin kuitenkin väittää tai puolustaa tätä työtä, kun ei todellakaan ole tarvetta. Me joko pidämme jostakin tai emme, ja se on olennainen osa elämää. “

Herra Loughrey ei vastannut useisiin viesteihin, joissa pyydettiin kommentoimaan Vicein äskettäin julkaisemia kuvia.

Valokuvien uhrit oli pidätetty laajamittaisissa puhdistuksissa, joissa punaisten khmerien johto, joka etsii pettureita keskuudestaan, syö itsensä. Noin 18 000 ihmistä vangittiin Tuol Slengiin päivitetyn laskennan avulla. Uhrit tuotiin silmät sidottuina vankilaan ja kuvat otettiin hetki sen jälkeen kun silmät vedettiin heidän kasvoiltaan.

“Kuvittele heidän tuntemaansa kauhua”, sanoi palkittu Kambodžan dokumenttielokuvantekijä Rithy Panh, jonka sukulaiset kuolivat punakhmerien käsissä. “Kun punaiset khmer-valokuvaajat ottivat silmiään, uhrit näkivät ensimmäisenä kameran ja joskus salamavalon salaman. Se on tappamisen ensimmäinen teko. Siitä hetkestä lähtien ne olivat useless numeroita. “

Ennen kuolemaansa vuonna 2011 haastattelussa Vann Nath, yksi harvoista Tuol Slengin eloonjääneistä, sanoi, että monia uhreista oli nälkää viikon ajan tai lyöty ennen kuvien ottamista. Monet eivät olleet koskaan ennen nähneet kameraa. “Nämä ilmaisut, joita ihmiset tuntevat, ovat useless pelkkä shokki salamasta”, hän sanoi.

Kun toimittajat ja taidekriitikot kirjoittavat valokuvista, heillä on taipumus keskittyä uhrien ilmaisuun syytteeksi khmerien johtajan Pol Potista, sanoi Vann Nath. “Mutta tämä kaikki on heidän mielikuvituksessaan”, hän sanoi. “Heillä ei ole aavistustakaan.”

Monien valokuvien otti kylänpoika Nhem En, joka valittiin 15-vuotiaana Tuol Slengin viralliseksi valokuvaajaksi. Hänet lähetettiin Kiinaan oppimaan valokuvausmenetelmiä, ja monet hänen kuvistaan ​​ovat teknisesti kauniita.

Sen jälkeen kun vietnamilaisten hyökkäys karkotti punaiset khmerit vallasta, kuvat makasivat molaisten ja ilman valvontaa laatikoissa vankilan sisällä vuoteen 1993 asti. Tuona vuonna kaksi nuorta valokuvaajaa, Chris Riley ja Douglas Niven, siivoivat ja arkistoivat 6000 negatiivia vastineeksi oikeuteen. julkaista 100 niistä kirjassa nimeltä The Killing Fields.

Vaikka valokuvat oli tarkoitettu vankien elämäkertoihin liitettäviksi tunnistemukikuviksi, ne on sittemmin esitetty eri tavoin, historiallisina esineinä, oikeudellisena todisteena ja taiteena.

Valikoima 22 valokuvasta oli esillä New Yorkin modernin taiteen museossa vuonna 1997 – täydellisesti kehystetty ja täydellisesti valaistu.

Raportoinnin lähetti Ros Sampoeu Phnom Penhissä, Kambodžassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *