Japani alkaa vapauttaa radioaktiivista vettä Fukushimasta 2 vuodessa

Japani ilmoitti tiistaina päättäneensä vapauttaa asteittain tonnia puhdistettua jätevettä tuhoutuneesta Fukushima Daiichin ydinvoimalaitoksesta mereen, kuvailen sitä parhaaksi vaihtoehdoksi hävittämiselle huolimatta kotimaisten kalastusryhmien kovasta vastustuksesta ja ulkomaisten hallitusten huolesta.

Suunnitelma veden vapauttamiseksi kahdessa vuodessa hyväksyttiin ministerikokouksessa tiistaina aikaisin.

Jäteveden hävittäminen on ollut kauan julkisen vastustuksen viivästyttämä ja turvallisuussyistä. Veden varastointiin käytetyn tilan odotetaan loppuvan ensi vuonna, ja pääministeri Yoshihide Suga kertoi lainsäätäjille maanantaina, että valtameren vapautuminen on “väistämätöntä” eikä sitä voida enää lykätä.

Fukushiman kriisi aloitti maaliskuussa 2011 valtava maanjäristys ja tsunami, joka räjähti Koillis-Japanissa ja tappoi yli 19 000 ihmistä. Seuraava laitoksen kuudesta reaktorista tapahtunut sulaminen oli pahin ydinonnettomuus Tšernobylin jälkeen. Kymmenet tuhannet ihmiset pakenivat tehtaan ympäristöstä tai evakuoitiin monissa tapauksissa koskaan palata.

Kymmenen vuotta myöhemmin, puhdistus ei ole läheskään päättynyt vammaisten laitoksessa, jota ylläpitää Tokyo Electrical Energy Firm. Kolmen vaurioituneen reaktorisydämen sulamisen estämiseksi jäähdytysvettä pumpataan niiden läpi jatkuvasti. Sitten vesi lähetetään tehokkaan suodatusjärjestelmän kautta, joka pystyy poistamaan kaiken radioaktiivisen aineen lukuun ottamatta tritiumia, vetyisotooppia, jonka asiantuntijoiden mukaan pieninä annoksina ei ole haitallista ihmisten terveydelle.

Tehdaspaikalla on nyt noin 1,25 miljoonaa tonnia jätevettä yli 1000 säiliössä. Vettä kerääntyy edelleen noin 170 tonnia päivässä, ja kaiken vapauttamisen odotetaan vievän vuosikymmeniä.

Vuonna 2019 Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeriö ehdotti jäteveden hävittämistä joko vähitellen päästämällä mereen tai antamalla sen haihtua. Kansainvälinen atomienergiajärjestö sanoi viime vuonna että molemmat vaihtoehdot olivat “teknisesti toteutettavissa”. Ydinvoimalaitokset ympäri maailmaa johtavat tritiumia sisältävän puhdistetun jäteveden säännöllisesti mereen.

Mutta Japanin hallituksen suunnitelma kohtaa voimakkaasti paikallisten virkamiesten ja kalastusryhmien vastustuksen, jotka sanovat, että se lisäisi kuluttajien pelkoja Fukushiman merenelävien turvallisuudesta. Alueen saalistasot ovat jo pieni murto-osa ennen katastrofia.

Tapattuaan viime viikolla herra Sugan kanssa kansallisen kalastusliiton johtaja Hiroshi Kishi kertoi toimittajille, että hänen ryhmänsä vastusti edelleen valtameren vapauttamista. Myös naapurimaissa, kuten Kiinassa ja Etelä-Koreassa, on ilmaisi huolensa.

Vastauksena Japanin päätökseen Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi lausunnossaan: “Tässä ainutlaatuisessa ja haastavassa tilanteessa Japani on punninnut vaihtoehtoja ja vaikutuksia, ollut avoimesti päätöksensä suhteen ja näyttää omaksuneen lähestymistavan maailmanlaajuisesti hyväksytyn ydinalan mukaisesti. turvallisuusstandardit. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *