Biden vetää kaikki taistelujoukot Afganistanista 11. syyskuuta mennessä

Mutta herra Bidenin päätös herätti tulen republikaaneilta.

“Tämä on piittaamaton ja vaarallinen päätös”, sanoi senaatti James M. Inhofe Oklahomasta, joka on senaatin asevoimien komiteassa sijoittuva republikaani. “Mielivaltaiset määräajat saattavat todennäköisesti asettaa joukkomme vaaraan, vaarantaa kaiken saavuttamamme edistyksen ja johtaa sisällissotaan Afganistanissa – ja luoda kasvualustan kansainvälisille terroristille.”

Presidentti Donald J. Trump oli asettanut eroamisajan 1. toukokuuta, mutta hänet tunnettiin useiden merkittävien ulkopoliittisten päätösten ilmoittamisesta ja peruuttamisesta, ja Pentagonin viranomaiset jatkoivat viivästystä. Biden, joka on pitkään ollut skeptinen Afganistanin joukkojen suhteen, vietti ensimmäiset kolme kuukautta toimistossaan arvioidakseen kyseistä aikajanaa.

Afganistanin keskushallinto ei pysty pysäyttämään Talebanin etenemistä, ja amerikkalaiset virkamiehet tarjoavat synkän arvion rauhan näkymistä maassa. Edelleen, Amerikkalaiset tiedustelupalvelut sanovat he eivät usko Al-Qaidan tai muiden terroristiryhmien olevan välittömässä uhassa iskeä Yhdysvaltoihin Afganistanista. Tämä arviointi on ollut kriittinen Bidenin hallinnolle, koska se päätti vetää suurimman osan jäljellä olevista joukkoista maasta.

Ylimmän hallinnon virkamiehen mukaan joukkojen vetäytyminen alkaa ennen 1. toukokuuta ja päättyy ennen symbolista 11. syyskuuta. Virkamiehen mukaan kaikki hyökkäykset Naton joukkojen vetämistä vastaan ​​kohdataan voimakkaasti.

Taleban-johtajat ovat jo pitkään luvanneet, että määräajan rikkominen tarkoittaa, että heidän joukkonsa alkavat jälleen hyökätä amerikkalaisia ​​ja koalitiojoukkoja vastaan. Trumpin hallinnon aikana neuvoteltu erosopimus Talebanin pysäyttänyt enimmäkseen nämä hyökkäykset – mutta viime viikkoina he ovat ampuneet amerikkalaisia ​​tukikohtia Afganistanin etelässä ja idässä.

Tiistaina julkisissa lausunnoissa Taleban-johtajat eivät keskittyneet herra Bidenin päätökseen täydellisestä vetäytymisestä – jättäen taakseen heikon keskushallinnon, joka on osoittautunut kyvyttömäksi pysäyttämään kapinallisten etenemisen ympäri maata, vaan pikemminkin siihen, että hallinto aikoi puuttua 1. toukokuuta asetettu määräaika.

“Emme ole samaa mieltä viivästyksistä 1. toukokuuta jälkeen”, Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid sanoi paikallisessa televisiossa. “Kaikki viivästykset 1. toukokuuta jälkeen eivät ole meille hyväksyttäviä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *