Tarvitsetko uusia taitoja? Entä halaus? Naisten aitta toivottaa sinut tervetulleeksi.

DAVOREN PARK, Australia – Kukaan ei todellakaan tiedä, milloin takapihan varjoista tuli merkityksellisiä miehille, vetäytymispaikaksi ja paikkaakseksi. Mutta 1990-luvun lopulla Australia teki niistä yhteisöllisiä. Sadat miesten vajat tulivat tunnetuksi ympäri maata – missä eläkeläiset tai työttömät voisivat estää yksinäisyyden ja masennuksen tekemällä luovia projekteja, hankkimalla uusia taitoja ja seurustellen.

Kaikki saivat Raelene Wlochowiczin ajattelemaan: Entä naiset? Se oli vuoden 2019 loppu, ja hän oli eläkkeellä 28 vuoden työskentelyn jälkeen Australian nuoriso-oikeusjärjestelmässä. Ihmiset kysyivät häneltä jatkuvasti, mitä hän aikoi tehdä aikansa kanssa.

“En tiedä”, hän sanoi. “Olen valmis lopettamaan työelämäni, mutta en ole vielä valmis elämäni kanssa.”

Aina aktiivinen, työväenluokan isoäiti, jolla on kirkkaan punaiset hiukset ja nenärengas, hän ei kestänyt ajatusta pelata kortteja vanhemmassa keskuksessa tai istua juorutellen yli four dollarin kahvia.

Hän tiesi, että ensimmäinen miesten vaja oli avautunut kaukana Adelaiden, Australian suurimpien kaupunkien teollisimman ja Etelä-Australian pääkaupungin, viehättävällä puolella.

Hän tiesi myös, että Davoren Parkin – Adelaiden pohjoispuolella sijaitsevan esikaupungin, jossa työttömyys vaihtelee 24 prosentissa – naiset tarvitsivat uusia taitoja, puhumattakaan syystä hymyillä. Varastetun ylpeyden asuminen ei ole helppoa, sillä liikaa käytettyjä hyväntekeväisyysliikkeitä ja rypistyneitä tehtaita on jätetty tyhjäksi niin kauan, että “vuokralle” -merkit ovat haalistuneet tylsiksi harmaiksi.

Joten maaliskuussa 2020 hän ja muutama ystävä avasivat ensimmäisen naisten suojan osavaltiossa.

Se ei ole varsinainen katos – he ovat ottaneet haltuunsa hylätyn lukion kahvilan ja muutaman luokkahuoneen. Ja vaikka työkaluja onkin, suurin osa tässä tapahtuvista korjauksista ja parannuksista on työtä, joka vaatii enemmän kuin vasaraa.

Ajatuksena oli luoda paikka, jossa naiset, jotka olivat “istuneet takapuolensa luilla”, kuten rouva Wlochowicz suorasanaisesti sanoi, voitaisiin pitää tuotteliaina ja sitoutuneina. Korjausten sijasta he pyrkivät kunnostamaan liian helposti hylätyn elämän.

“On niin paljon naisia, joilla ei ole ketään tai mitään”, sanoi Wlochowicz, 63. “Kun he tulevat tänne, he heräävät eloon.”

Herätyksen lähde – tai niin tuntui muutaman viimeisimmän vierailun aikana – näytti olevan jaettua toimintaa. Rakennuksessa, jossa puolet näyttää yhtä keltaiselta ja ruskealta kuin puoliksi savustettu savuke, toisen puoliskon naisten vuodatus näyttää ja tuntuu kirkkolta, rautakaupalta ja taidetarvikekaupalta murskatuksi.

Pihalla olevissa pöydissä on vaunupyörän puiset yläosat, jotka on koristeltu kirkkailla väreillä. Siellä on “heijastus penkki”, jonka lahjoitti viime vuonna kuollut jäsen, puutarha on tulossa seuraavaksi, ja joka viikko sisältää ompelun, taiteen ja musiikin työpajoja.

Eräänä viime iltapäivänä pidettiin naurua, kahvia ja terveystoimikunnan kokous, joka perustettiin kroonisista sairauksista kärsiville. Seuraavana aamuna eläkeläinen 3-vuotiaan tyttärentyttärensä kanssa halasi suuresti halauksen naiselle, joka myönsi tunteneensa olonsa matalaksi. Sitten oli ruoanlaittokurssi ja lounas, jota seurasi laulaminen.

Välillä oli itsetuhoinen huumori – “Voisin puhua veriset jalat pöydältä” – ja nuori äiti sai kipeästi tarvitsemansa lämmittimen.

“Luulen, että kukaan ei voi lähteä täältä vähemmän kuin tullessaan”, sanoi Cynthia Bubner (66), Wlochowiczin läheinen ystävä ja kaiken tärkeän halauksen antaja. ”Naisten suojaan tuleminen ei ole useless luokkia tai taitoja; se koskee koko elämäkokemustasi ja kykyäsi tehdä jotain sen kanssa. “

Miesten varjoja on tutkittu laajalti tasa-arvoisen yhteyden mallina ja parantavana eristyksenä, joka toisinaan johtaa mielenterveyshäiriöihin ja itsemurhaan. Australiassa on nyt yli 1000 miesten vajaa Sydneyn esikaupungista pieniin kaupunkeihin, ja muissa maissa, Uudesta-Seelannista Irlantiin, on tuhatta muuta.

Australiassa turvakodit saavat usein valtionapua, ja he vetävät miehiä yhteen puunjalostukseen, metallityöhön ja harrastuksiin, kuten mallijuniin. Muutamat miehet kohtaavat kuolevaisuuden arkkujen rakentaminen.

Naisten vuodat ovat uudempi kehitys, ja heillä on usein laajempi toimeksianto, jota he palvelevat ja mitä taitoja he haluavat kehittää. Barry Golding, Ballaratin Australian federaation yliopiston aikuiskoulutusprofessori, joka kirjoitti kirjan miesten vajaista, sanoi, että naisten vajaat olivat vasta alkamassa nousta, ja niitä oli noin 100 maailmanlaajuisesti.

“He ovat usein naisia, jotka haluavat luoda itsensä uudelleen”, Mr. Golding sanoi.

Aikana, jolloin protestoi seksuaalista häirintää vastaan esiintyy Australian parlamentin ulkopuolella, naisten suojasta on tullut toinen tapa kanavoida suuttumusta ja energiaa.

Davoren-puistossa jotkut naisista ovat perheväkivaltaa selviytyneitä; toiset ovat leskiä tai työttömiä. He tulevat suojelemaan, edistymään ja jakamaan.

Leanne Jenkins, 46, oli yksi ensimmäisistä jäsenistä. Kahden lapsen äiti, jolla on tiukasti vedetty poninhäntä, hän kertoi kamppailleen vakavan ahdistuksen ja masennuksen kanssa, kun hänen terapeutinsa ehdotti, että vaja voisi olla hyvä paikka ystävystyä ja kehittää uusia taitoja. Aluksi esiintyminen toi paniikkikohtauksia. Nyt hän on vajaan melkein joka päivä.

“He kohtelevat minua kuin perhettä, ja jos en ole täällä tai en ole lähellä viikkoa, he tulevat hakemaan minut”, hän sanoi. ”Minusta tuntuu, että minuun luotetaan. Jos en pääse irtoa, tunnen itseni syylliseksi. “

Heidän ensimmäinen projektinsa oli useless saada valua koodiin. Vesi ei toiminut, lasi peitti lattiat, kylpyhuoneet olivat pahoja.

He antoivat pienen paikallisen avustuksen, ja loput tulivat ajan tai tavaroiden lahjoituksista. Eräänä päivänä Wlochowicz sai puhelun naiselta, jonka sisar oli kuollut, jättäen talon käsityötarvikkeita. Toiset tarjosivat enemmän vaatteita ja kodintarvikkeita kuin mitä ikinä tarvitsisi.

Osa siitä löytyy nyt “rakkauden huoneesta”. Pääsy sinne edellyttää kävelyä pitkin koulun käytävää, valokuvaseinän ohi, missä kaiken ikäiset naiset hymyilevät ja puristuvat yhteen. Sisällä rouva Wlochowicz napsautti valoa paljastaen tilapäiseksi myymäläksi tehdyn luokkahuoneen, jossa oli kauneustarvikkeita, mekkoja, farkkuja, pyyhkeitä ja liinavaatteita – kaikki tämä on ilmainen perheväkivalta pakeneville naisille.

“Kun he juoksevat, he juoksevat ilman mitään”, hän sanoi.

Se oli yksi monista merkeistä, joiden mukaan tämä varasto, joka on rikkaan ja usein seksistisen maan unohdetussa kulmassa, ei ole koskaan ollut useless seurustelua.

Viime tiistaina kymmenkunta vajaan jäsentä, yhdessä muutaman tyttären ja tyttärentyttären kanssa, istui yhdessä käsityöhuoneessa harjoittelemaan kuoroa laululla, jonka he kirjoittivat vuodosta, joka soittaa “The Home of nouseva aurinko.”

Neiti Wlochowicz katsoi heidän opettajansa, Katie Pomery, 23, paikallinen laulaja-lauluntekijä, johtavan käsillään ja hymyillen enemmän jokaisessa jakeessa.

“Se on paikka, jossa ystävyys kasvaa, ja voit saada ilmaista leipää”, he lauloivat. ”Puutarha on täynnä possumeja ja eläimiä, keittiö on täynnä ruokaa. Jos tulet tänne raskaalla sydämellä, me vaalennamme mielialaasi. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *