Tahtojen törmäys pitää Leonardo-mestariteoksen piilossa

Ranskalaiset kuraattorit olivat työskennelleet vuosikymmenen ajan valmistellakseen merkittävää näyttelyä 500 vuotta Leonardo da Vincin kuolemasta. Kun se avattiin, eniten puhuttua maalausta, jonka he olivat suunnitelleet näyttää – “Salvator Mundi”, kallein huutokaupassa koskaan myyty teos, ei ollut missään.

New Orleansin kiinteistökaupassa repeytynyt nuhjuinen maalaus oli myyty vuonna 2017 uudelleen löytyneenä “kadonneena” Leonardona ja saanut yli 450 miljoonaa dollaria tuntemattomalta tarjoajalta, joka piti sen piilossa. Mahdollisuus nähdä se Louvren museon juhlavuoden näyttelyssä kaksi vuotta myöhemmin oli luonut sensaation kansainvälisessä taidemaailmassa, ja sen puuttuminen herätti uusien kysymysten myrskyn.

Oliko Louvre päätynyt siihen, että maalaus ei todellakaan ollut Leonardon työ, kuten kourallinen kourallinen tutkijoita oli vaatinut? Olisiko ostaja – ilmoitettu olevan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman, vaikka hän ei ollut koskaan tunnustanut sitä – olisi kieltäytynyt sisällyttämästä sitä näyttelyyn pelätessään julkista valvontaa? Viehättävä käsitys siitä, että röyhkeä Saudi-Arabian prinssi olisi saattanut uhrata omaisuuden petoksesta, oli jo innoittanut kirjojen, dokumenttien, taidemaailman juorupylväiden ja jopa kotiteollisuuden ehdotettu Broadway-musikaali.

Mikään niistä ei ollut totta.

Itse asiassa kruununprinssi oli salaa lähettänyt “Salvator Mundin” Louvreen yli vuotta aikaisemmin, vuonna 2018, usean ranskalaisen virkamiehen ja The New York Timesin saaman luottamuksellisen ranskalaisen raportin sen aitoudesta mukaan. Raportissa todetaan myös, että maali kuuluu Saudi-Arabian kulttuuriministeriölle – mitä saudit eivät ole koskaan tunnustaneet.

Ryhmä ranskalaisia ​​tutkijoita teki kehyksettömälle kankaalle viikon pituisen oikeuslääketieteellisen tutkimuksen eräillä kehittyneimmillä taidemaailman tekniikoilla, ja julkistamattomassa raportissaan he olivat lausuneet enemmän auktoriteettia kuin mikään aikaisempi arvio, jonka mukaan maalaus näytti olevan työ Leonardon omasta kädestä.

Saudit olivat kuitenkin kieltäytyneet siitä täysin erilaisista syistä: erimielisyys Saudi-Arabian vaatimuksesta, että heidän maalauksensa Jeesuksesta ripustettaisiin “Mona Lisan” viereen, useat ranskalaiset virkamiehet sanoivat viime viikolla nimettömänä, koska neuvottelut käytiin. salassa pidettävä.

Kaukana kiistasta taiteen apurahasta, maalauksen peruuttaminen näyttää sen sijaan kääntäneen kysymyksiin voimasta ja egosta.

Jotkut taidemaailman epäilijät sanovat epäilevänsä, että saudit eivät ole koskaan tosissansa ottaneet maalausta mukaan ranskalaiseen näyttelyyn, ja he ovat halunneet pitää teoksen huojussa lisätäksesi kaupallista potentiaalia asentaa se myöhemmin valtakunnan suunnitellulle matkailukohteelle. Ranskan nykyiset ja entiset virkamiehet sanovat kuitenkin, että saudit olivat innokkaita saamaansa uuden pokaalinsa riippumaan Louvressa, kunhan se sijoitettiin maailman kuuluisimman maalauksen viereen.

Hylkäämättä nämä vaatimukset irrationaalisina ja toteuttamiskelvottomina ranskalaiset puolestaan ​​kieltäytyivät julkistamasta omaa myönteistä arviotaan sen aitoudesta, ellei Saudi-Arabia anna “Salvator Mundin” sisällyttää Louvren näyttelyyn, jota Ranskan hallitus valvoo.

Ja tuloksena oleva ranskalaisten ja Saudi-Arabien välinen diplomaattinen erottelu on pitänyt maalauksen näkyvistä, kun sen ympärillä oleva juonittelupilvi turpoaa.

“Suoraan sanottuna luulen, että kaikki se tariddle olisi haihtunut”, sanoi Luke Syson, Fitzwilliam-museon johtaja Cambridgessa Englannissa, kuraattori, joka valvoi vuoden 2011 Leonardo-näyttely Lontoon kansallisgalleriassa johon sisältyi “Salvator Mundi”.

Jos ainoa maalaus näytettäisiin, hän selitti: “ihmiset voivat päättää itse kokemalla kuvan.”

Uskotaan, että se on maalattu noin 1500, “Salvator Mundi” oli yksi kahdesta samankaltaisesta teoksesta, jotka lueteltiin luettelossa Englannin kuningas Kaarle I: n kokoelmasta hänen suorituksensa jälkeen vuonna 1649. Mutta historiallinen historia sen omistuksesta päättyy 1700-luvun lopulla. .

Sitten noin vuoden 2005 aikana New Yorkin taidekauppiaat, jotka selasivat New Orleansin kiinteistömyyntiä, huomasivat huonosti kunnostetun ja osittain maalatun kuvan, jonka epäilivät olevan syytä tarkastella tarkemmin. He hankkivat sen alle 10 000 dollaria ja toivat sen ammattitaitoiselle asiantuntijalle myöhempien maalikerrosten poistamiseksi ja alkuperäisen palauttamiseksi.

Se vaihtoi omistajaa muutaman kerran sen jälkeen ja ripustettiin Leonardona vuoden 2011 näyttelyssä Lontoon kansallisgalleriassa. Mutta se oli ennätyksellinen tarjous vuonna 2017 – 450 miljoonasta dollarista – joka muutti Salvator Mundin etusivun otsikoiksi, varsinkin kun The New York Instances ilmoitti, että tuntematon ostaja oli kruununprinssin korvike Saudi-Arabian.

Nyt kiista on noussut uudelleen otsikoihin julkaisemalla uuden ranskalaisen dokumenttielokuvan viime viikolla väittäen, että Louvre oli päättänyt, että Leonardo oli “useless osallistunut” “Salvator Mundiin”. Tiistaina ranskalaisessa televisiossa lähetetyssä dokumentissa on kaksi naamioitua hahmoa, jotka on tunnistettu Ranskan hallituksen virkamiehiksi, väittäen, että kruununprinssi Mohammed ei lainaa maalausta juhlavuoden näyttelyyn, koska Louvre kieltäytyi osoittamasta teosta kokonaan Leonardolle.

Puhelinhaastattelussa dokumenttielokuvan johtaja Antoine Vitkine kertoi pysyvän väitteissään sanoen, että Louvren presidentti oli kieltäytynyt kommentoimasta museon tuomiota “Salvator Mundista”.

Louvre oli vaatinut, ettei maalauksen aitoutta koskevaa raporttia “ollut olemassa”, herra Viktine sanoi.

Kiellöistään huolimatta Louvren kuraattorit olivat salaa valmistaneet kiiltävän, lehtityylisen 46-sivuisen yhteenvedon maalauksen rikostutkinnan johtopäätöksistä. Sen olemassaolosta ilmoitettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020 kirjoittanut Alison Cole, The Artwork Newspaper. Luottamuksellisen raportin skannatuista kopioista tuli arvostettuja omaisuuksia merkittävien Leonardo-asiantuntijoiden keskuudessa ympäri maailmaa, ja The New York Instances hankki useita kopioita.

Ranskan museoiden tutkimus- ja restaurointikeskuksen asiantuntijat, riippumaton kulttuuriministeriö, käyttivät loistavia röntgensäteitä, infrapunaskannauksia ja digitaalikameroita suuritehoisten mikroskooppien avulla sovittamaan yhteen materiaalien ja taiteellisten tekniikoiden allekirjoitustiedot. Salvator Mundi ”Louvren muiden Leonardo-mestariteosten kanssa.

Ohut puulauta, jolle “Salvator Mundi” maalattiin, oli saman tyyppinen Lombardian saksanpähkinä, jota Leonardo käytti muissa töissä. Taiteilija oli sekoittanut maaliin hienojakoista lasijauhetta, kuten Leonardo teki myöhempinä vuosina.

Piilotetun maalauksen jäljet ​​näkyvien kerrosten alla, yksityiskohdat Kristuksen hiusten lukkoissa ja varjossa käytetty kirkkaan vermilionin sävy osoittivat kaikki Leonardon käteen, raportti päätteli.

“Kaikki nämä argumentit suosivat ajatusta täysin” nimikirjoitetusta “teoksesta”, kirjoitti Vincent Delieuvin, yksi vuosipäivänäyttelyn kahdesta kuraattorista, pitkässä esseessä, jossa kuvailtiin tutkimusta ja todettiin, että maala oli “valitettavasti huonon vahingoittamana suojelu “ja” vanhat, epäilemättä liian julmat restauroinnit “.

Louvren presidentti Jean-Luc Martinez oli vielä selvempi. “Tässä julkaisussa esitetyn historiallisen ja tieteellisen tutkimuksen tulosten avulla voimme vahvistaa työn omistamisen Leonardo da Vincille”, hän kirjoitti esipuheessa. (Hänen nykyisen toimikautensa on määrä päättyä tässä kuussa, ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron on myöhässä ilmoittamaan jatkaako Martinezin toimikautta vai nimittääkö uuden johtajan.)

Louvre oli niin innokas sisällyttämään “Salvator Mundi” -juhlavuoden näyttelyyn, että kuraattorit aikovat käyttää kuvan maalauksesta luettelonsa etuosassa, virkamiehet sanoivat.

Mutta Saudi-Arabian vaatimus, että “Salvator Mundi” myös ystävystyy “Mona Lisan” kanssa, kysyi liikaa, Ranskan virkamiehet sanoivat.

Mona Lisaa ympäröivät poikkeukselliset turvatoimet tekevät maalauksesta poikkeuksellisen vaikeaa siirtyä paikaltaan erityisellä väliseinällä Salle des Étatsin keskustassa, valtavassa yläkerran galleriassa. Maalauksen sijoittaminen sen viereen olisi mahdotonta, Ranskan viranomaiset väittivät.

Tuolloin ranskalainen kulttuuriministeri Franck Riester yritti viikkoja olla sovittelijana ehdottaen, että kompromissina “Salvator Mundi” voisi siirtyä lähelle “Mona Lisaa” vuosipäivänäyttelyn jälkeen, Ranskan virkamiehet sanoivat. .

Ja jopa sen jälkeen, kun näyttely avattiin ilman “Salvator Mundia”, lokakuussa 2019 ranskalaiset virkamiehet jatkoivat yrittämistä.

Prinssi Bader bin Farhan al-Saud, kruununprinssi Mohammedin vanha ystävä, joka oli toiminut “Salvator Mundin” sijaisena tarjoajana, nimitettiin myöhemmin Saudi-Arabian kulttuuriministeriksi. Kun hän sattui vierailemaan Pariisiin, ranskalainen kulttuuriministeri ja Louvren presidentti johdattivat hänet yksityiselle kiertueelle museoon ja näyttelyyn yrittääkseen saada hänet vakuuttamaan maalauksen lainaamisesta, Ranskan virkamiehet sanoivat.

Washingtonin Saudi-Arabian suurlähetystön edustaja kieltäytyi kommentoimasta.

Suunniteltu todentamisen yksityiskohtainen osa luettelosta poistettiin ennen julkaisemista, ja museo määräsi kaikkien raportin kopioiden lukitsemisen varastoon.

Louvren tiedottaja Sophie Grange sanoi, että museovirkailijoille kielletään keskustelemasta tällaisesta asiakirjasta, koska Ranskan säännöt kieltivät paljastamasta sellaisten teosten arviointia tai todentamista, joita ei näytetä museossa.

Johtava ranskalainen taidejuristi Corinne Hershkovitch sanoi, että nämä “pitkät perinteet” oli “virallistettu lailla vuonna 2013 asetuksella, jolla vahvistettiin kulttuuriperinnön suojelijoiden asema”.

Mutta kun ranskalaiset kieltäytyivät puhumasta maalauksesta ja saudit kieltäytyivät näyttämästä, maalauksen lisääntyvät kysymykset ovat tuoneet tulosta, sanoi Robert Simon, New Yorkin taidekauppias, joka osallistui Salvator Mundin uudelleen löytämiseen.

“Se on tavallaan likainen”, hän sanoi, “kaiken tämän perusteettoman spekulaation takia.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *