Afganistanin presidentillä Ashraf Ghanilla on useless vähän vaikutteita tulevaisuudestaan

KABUL, Afganistan – Hän osallistuu kansainvälisiin konferensseihin, tapaa diplomaatteja, vihki äskettäin paton ja pitää isänmaallisia puheita, jotka vannovat puolustavansa maata Talebania vastaan.

Mutta kuinka paljon Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on hallinnut joutuneen maan tulevaisuutta ja omaa, on tullut keskustelunaihe poliitikkojen, analyytikkojen ja kansalaisten keskuudessa. Tai pikemminkin kysymys on pääosin ratkaistu: ei paljon.

Useimmista näkökulmista herra Ghani – hyvin pätevä työhönsä ja syvästi valtuutettu, Johns Hopkinsin, Berkeleyn, Columbian, Maailmanpankin ja Yhdistyneiden Kansakuntien taustalla – on täysin eristetty. Vakava kirjailija Ensimmäisen luokan älyllään hän on riippuvainen kourallisen neuvosta, joka ei halua edes katsella televisio-uutisia, hänen tuntevat sanovat ja menettävät liittolaisia ​​nopeasti.

Se aiheuttaa vaikeuksia maalle jossa kovan linjan islamistinen kapina on sotilaallisesti etusijalla, missä lähes puolet väestöstä joutuu nälkään kriisitasolla, Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan, jossa ylivoimainen valtion varojen saldo tulee ulkomailta ja joissa heikko hallinto ja laaja korruptio ovat endeemisiä.

Samaan aikaan amerikkalaiset valmistautuvat vetämään viimeiset jäljellä olevat joukkonsa, minkä odotetaan johtavan heidän nyt tukemiensa Afganistanin joukkojen keskipitkällä aikavälillä.

“Hän on epätoivoisessa tilanteessa”, sanoi maan entinen tiedustelupalvelujen päällikkö Rahmatullah Nabil. ”Olemme heikentyneet. Turvallisuus on heikkoa, kaikki heikkenee, ja Taliban käyttää hyväkseen. “

Yhdysvallat on vetäytynyt vakaasti 71-vuotiaasta Ganiista ja on usein työskennellyt hänen ympärillään tekemisissä Talebanin ja alueellisten voimanvälittäjien kanssa. Afganistanin sotapäälliköt, voimakkaat vaihtoehtoisen vallan keskukset, tuomitsevat hänet avoimesti.

Maan parlamentti hylkäsi hänen talousarvionsa kahdesti ja epäillyt häntä. Hänen tärkeimmät vastustajansa, Taliban, kieltäytyvät esittämästä ajatusta sopimuksesta herra Ghanin kanssa. Hänen mandaatinsa, alusta alkaen heikko – äänestäjien äänestysaktiivisuus oli noin 18,7 prosenttia hänen voimakkaasti kiistellyssä vuoden 2019 voitossaan Afganistanin riippumattoman vaalilautakunnan mukaan – näyttää olevan kutistunut.

Amerikkalaiset virkamiehet ovat enimmäkseen menettäneet kärsivällisyyttä häntä kohtaan. Monille on kyllästynyt se, mitä he pitävät hänen itsepäisyytensä kieltäytyessään tekemästä myönnytyksiä vastustajille tai hänen alentuvaan tyyliinsä. “Kuolleen miehen kävely” on termi, jota jotkut kansalaisyhteiskunnan jäsenet käyttävät kuvaamaan hänen poliittista asemaansa.

A äskettäinen kirje hänelle Valtiosihteeri Antony J. Blinken oli niin ankara, että jopa herra Ghania kritisoivat afgaanit pitivät sitä loukkaavana.

Kielellä, jota todennäköisemmin käytetään hallitsematon koulupoika kuin valtionpäämies, kirjeessä toistettiin lause “Kehotan sinua” kolme kertaa. “Minun on myös tehtävä selväksi teille, herra presidentti”, jatkoi herra Blinken, “että poliittisen prosessimme jatkuessa Washingtonissa Yhdysvallat ei ole sulkenut pois mitään vaihtoehtoa.” Lausumaton alateksti oli selkeä: Vaikutus on vähäinen.

“Afganistanilaisena vallitsee nöyryytyksen tunne”, sanoi Hekmat Khalil Karzai, Afganistanin ajatushautomon johtaja ja entisen presidentin Hamid Karzain serkku. “Mutta minusta tuntuu myös, että Ghani ansaitsee sen”, herra Karzai sanoi. “Hän käsittelee oman lähimmän kumppaninsa kuoleman suudelmaa.”

Bidenin hallinto osallistuu monikansallisiin neuvotteluihin, jotka alustavasti alustavat myöhemmin tässä kuussa Istanbulissa suunnitellakseen etenemissuunnitelmaa. Yhdysvaltain ehdotuksen ytimessä on väliaikainen hallitus, jolla on valta vaalien järjestämiseen saakka.

Tässä väliaikaisessa elimessä Taleban ja nykyinen hallitus jakavat vallan vuotaneen luonnoksen mukaan. Tällainen kokoonpano saattaa edellyttää herra Ghanin eroamista, liikettä, jota hän on toistuvasti kieltäytynyt harkitsemasta.

Herra Ghani on keksinyt vastaehdotuksen, jonka hän aikoo julkaista pian, mikä vaatii tulitaukoa, väliaikaista “rauhanhallitusta”, jonka mahdollinen kokoonpano on edelleen epäselvä, ja sitten ennenaikaisia ​​vaaleja, joihin hän lupaa olla osallistumatta.

Sekä amerikkalainen suunnitelma että herra Ghanin suunnitelmat eivät voi olla aloittelijoita, koska Talebanit eivät ole koskaan sanoneet suostuvansa vaaleihin, eivätkä ole ilmoittaneet menevänsä minkäänlaisen hallituksen suunnitelman kanssa tai tyytyvän vallan jakamiseen.

“Näkemme mukaan he haluavat absoluuttista valtaa ja odottavat vallan ottamista voimalla”, sanoi Ghanin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Hamdullah Mohib haastattelussa.

Herra Ghani menettää tasaisesti poliittista pääomaa Kabulissa ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa, mutta maan sotilaallinen asema heikkenee. Joka päivä tuo uutisia turvallisuusjoukkojen jäsenistä, jotka on räjäytetty tai ammuttu.

“He eivät voi jatkaa sitä”, sanoi vanhempi länsimainen diplomaatti Kabulissa kommentoidessaan tasaista hankaa. “Hallituksen verotus sekä sen uskottavuus ja legitiimiys eivät ole kestäviä.”

Näkymät syyskuulta 1996, jolloin Taleban valtasi Kabuliin käytännöllisesti katsoen vastustamatta ja jatkoi vakavan hallintojärjestelmänsä luomista, kummittaa pääkaupunkia.

Syvällä presidentin palatsin alueella, 83 hehtaarin kokoisella parkkipyöräkampuksella, jota suojaa seitsemän turvallisuustasoa, herra Ghanin läheisten avustajien sisäkehä on pieni ja kutistuu. Hän erotti arvostetun sisäministerin, armeijan kenraalin, sen jälkeen kun yksi maan lukuisista miliiseistä ammuttiin viime kuussa armeijan helikopteri. Hänen pääministeri, jolla oli harvinainen maine koskemattomuudesta, erosi. Hän työnsi pois lyhytaikaisen talousministerin.

Yksi vanhempi entinen virkamies väitti, että hänet erotettiin todellisuudesta ja siitä, mitä maassa tapahtuu.

Herra Mohib kuitenkin veti tätä arviointia takaisin. “Tämä kritiikki tulee poliittiselta eliitiltä, ​​jonka mielestä se on syrjäytynyt”, hän sanoi.

Jotkut entiset virkamiehet kuvasivat Ghanin olevan pakotettu mikrohallintoon, mukaan lukien osallistuminen sotilaallisten asioiden yksityiskohtiin ja henkilöstöpäätöksiin jopa paikallisen poliisipäällikön tasolle asti. “Hän pitää siitä, koska hän tuntee olevansa ainoa”, sanoi Karzai tarkoittaen ainoaa, joka on pätevä tekemään vakavia päätöksiä.

Herra Mohib kutsui mikrohallintosyytettä “suureksi liioitteluksi” sanoen, että presidentti ei ollut osallistunut turvallisuuskokoukseen “viikkoina”, ja lisäsi, että “hän on tietoinen strategisesta kuvasta”.

Herra Ghanin viestintätoimisto ei suostunut pyyntöön haastattelusta presidentin kanssa. Vanhempi avustaja ei vastannut haastattelupyyntöön.

Herra Ghanin eristämisen seuraukset näyttävät kehittyvän reaaliajassa. Presidentillä on voimakas visio maasta, mutta sen myynti ja poliittisen toiminnan aikaansaaminen ei ole hänen vahvuutensa, ja se näkyy kansan jakautumisessa, sanoi Kabulin vanhempi länsimainen diplomaatti. Se ei ole hyvä Afganistanin yhtenäisyydelle, diplomaatti väitti.

Nämä jaot toistuvat Kabulista maan särkyville alueille, joissa riippumattomat miliisit ja muut pitkäaikaiset valta-välittäjät ovat joko uudelleen kasvaneet tai valmistautuvat tekemään niin.

Maan keskellä vähäisempi taistelu hallitusjoukkojen ja vähemmistöisän shiittisotapäällikön miliisin välillä on hehkutettu kuukausien ajan Afganistanin joukkojen helikopterin kaatumisen takia maaliskuussa. Herra Ghani ja hänen avustajansa ovat ottaneet aktiivisen roolin konfliktin hallinnassa Afganistanin armeijan valitettavaksi.

“Tätä halusimme välttää. Olemme jo venyttäneet ”, sanoi Afganistanin ylempi turvallisuusviranomainen. “Ja tässä, haluatko aloittaa uuden sodan?”

Tulevat Turkin neuvottelut saattavat päätyä viimeisimpien neuvottelujen tapaan Moskovaan ja Dushanbeen Tadžikistaniin – mietinnöllisillä tiedonannoilla, joissa paheksutaan väkivaltaa ja toivotaan rauhaa. Amerikkalainen ajatus – korvata uudet keskustelut uudella kielellä missään menneiden Qatarin vanhojen neuvottelujen kanssa – ei välttämättä ole voittopanos. Varhaiset merkit eivät todellakaan ole lupaavia, sillä herra Ghani hylkäsi jälleen kerran alustavat amerikkalaiset ehdotukset, ja Taleban ei hyväksy aggressiivisesti tällä hetkellä käsiteltäviä ideoita.

“Jos Yhdysvallat vetäytyy ja poliittista sopimusta ei ole, niin olemme syvissä vaikeuksissa”, sanoi Afganistanin korkea turvallisuusviranomainen.

“Sotilaallisesti meillä ei ole paljon toivoa”, hän sanoi. “Jos emme saa jotain, Talebanit marssivat. Se tulee olemaan vakava taistelu. “

Fahim Abed osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *