Venäjän joukkojen liikkeet ja puheet interventiosta aiheuttavat jitteriä Ukrainassa

MOSKVA – Panssaroidut kuljettajat, jotka harjaavat aseita, kulkevat valtatietä Etelä-Venäjällä. Säiliörivit on pysäköity suurten teiden viereen. Raskas tykistö kuljetetaan junalla.

Videot sotilasliikkeistä ovat kuluttaneet Venäjän sosiaalista mediaa viimeisen kuukauden aikana, käyttäjien jakamia ja tutkijoiden dokumentoimia.

Ja länsimaiden hallitukset yrittävät selvittää miksi. Liikkeet näyttävät olevan Venäjän maavoimien suurin sijoitus kohti Ukrainan rajaa seitsemän vuoden aikana Yhdysvaltojen hallituksen mukaan.

Olipa kyseessä testi, miten Bidenin hallinto voi reagoida, kostotoimet Ukrainaa vastaan ​​Venäjän vaikutusvallan hillitsemisestä Kiovan sisäpolitiikassa tai varautuminen todelliseen rajat ylittävään sotilaalliseen toimintaan on jakanut Venäjän politiikan analyytikot.

Toinen mahdollinen motiivi on löydetty lähempänä kotia: Hyvin julkinen sotilaallinen kokoonpano – panssaroituja ajoneuvoja käyttävät junat ovat liikkuneet raja-alueelle päivänvalossa – on siirtänyt huomiota presidentti Vladimir V.Putinin tärkeimmän poliittisen vastustajan vankeuteen ja huonoon terveyteen, Aleksei A.Navalny.

Ukrainan sota, joka on ainoa aktiivinen konflikti Euroopassa nykyään, on ollut matalassa kiehumispisteessä vuodesta 2015 lähtien. Venäjän tukemat separatistit ja Ukrainan armeija ovat kohdanneet 250 kilometrin kaivannon edessä, joka tunnetaan nimellä yhteyslinja, ammuskelu ja ampuminen. mutta etsivät suuria edistysaskeleita.

Taistelut lisääntyivät viime kuussa, ja yhdeksän ukrainalaisen sotilasta kuoli maaliskuun lopusta lähtien.

Perjantaina Kreml näytti kärjistävän tilannetta uudestaan ​​asettamalla perustelut sotilaalliselle interventiolle humanitaarisista syistä ja keskustelemalla uuden sodan mahdollisuudesta alueella joillakin kaikkein jyrkimmillä ja avoimimmilla ehdoilla.

Kremlin tiedottaja Dmitri S.Peskov sanoi Venäjä puuttuisi toimiin estääkseen Ukrainan hallituksen venäläisten puhumisen etnisestä puhdistuksesta, mikä on riski verrattuna 1990-luvun Balkanin sotien etnisiin verilöylyihin, vaikka ei ole merkkejä siitä, että tällainen väkivalta olisi välitön Ukrainassa.

“Ukrainan yhteyslinjan tilanne on erittäin epävakaa”, Peskov sanoi. “Jos sotilaalliset toimet alkavat ja ilmenee Srebrenican kaltaisen humanitaarisen katastrofin mahdollinen toistuminen, yksikään maa maailmassa ei jää sivuun. Kaikki maat, myös Venäjä, toteuttavat toimenpiteitä. “

Eräs korkean venäläisen virkamiehen kommentti oli toinen tällä viikolla ja mainitsi Srebrenican verilöylyn Bosnia-Hertsegovinassa vuonna 1995 olevan kivikivi humanitaarisen avun perustelemiseksi tänään Ukrainassa.

1990-luvun Balkanin verinen, vihaa sisältävä miljöö on huono analogia Itä-Ukrainan geopoliittisesti ohjaamaan konfliktiin.

Bosniassa vuonna 1995 Yhdistyneet Kansakunnat oli julistanut turvallisen alueen Srebrenican kaupunkiin, mutta ei onnistunut estämään Bosnian serbiarmeijaa tulemasta yli 8000 muslimimiehen ja -pojan joukkoon. Ukrainan etulinja sen sijaan erottaa kylät ja kaupungit, joissa on samanlainen ukrainan ja venäjän puhujien sekoitus ilman merkittäviä etnisiä tai lahkolaisia ​​eroja.

Peskov sanoi, että riski johtui “Ukrainan armeijan toiminnasta” ja nousevasta Ukrainan nationalismista.

Torstaina Venäjän pääneuvottelija Ukrainan rauhanprosessissa Dmitri Kozak tarjosi toisen mahdollisen perustelun puuttumiselle: suojella ihmisiä, joilla on Ukrainan ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Vuodesta 2019 Venäjä on myöntänyt kansalaisuuden Itä-Ukrainan kahden separatistisen erillisalueen, Donetskin ja Luhanskin kansantasavallan, asukkaille.

Venäjän viranomaiset ovat sanoneet, että Ukraina, ei Venäjä, aloitti eskaloinnin. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova syytti perjantaina Ukrainaa joukkojen kokoamisesta kontaktilinjan lähellä sanoi Kiova “elää illuusiossa konfliktin mahdollisesta voimakkaasta ratkaisemisesta”.

Kun puhe sodasta on tullut kovemmaksi, Saksan liittokansleri Angela Merkel kehotti tällä viikolla Putinia vaatimaan joukkojen vetäytymistä rajalta. Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki sanoi torstaina, että Bidenin hallinto on “yhä enemmän huolissaan” liikkeistä.

“Venäjällä on nyt enemmän joukkoja Ukrainan rajalla kuin milloin tahansa vuoden 2014 jälkeen”, Neiti Psaki sanoi, ja ukrainalaiset sotilaat ovat kuolleet tuskissa. “Nämä kaikki koskevat syvästi merkkejä.”

Ennen kuin tankit alkoivat liikkua, Venäjä oli sähkeillä mahdollisella vastauksella Bidenin hallinnon lupaukseen tiukemmasta linjasta Moskovan kanssa. Bidenin hallinto oli sanonut jatkavansa kyberoperaatioita ja sanktioita kostotoimiksi Venäjän kyberhyökkäyksistä ja vaaleihin sekaantumisesta.

Joidenkin analyytikkojen mukaan Venäjä rohkaisee nyt Yhdysvaltoja seuraamaan läpi sen säiliöiden ollessa Ukrainan rajalla.

Venäjän politiikan tarkkailijan Konstantin Eggertin mukaan Yhdysvaltojen uhka kyberoperaatiosta erityisesti Venäjää vastaan ​​sai Putinin tammikuussa viittaamaan tuleviin ongelmiin. “Tällainen peli ilman sääntöjä”, herra Eggert kirjoitti, johti Putinia varoittamaan Davos-foorumille pidetyssä puheessa “sotilaallisen voiman yksipuolisen käytön riskin kasvusta” pidättäytymättä mainitsemasta, mikä maa saattaa käyttää tätä voimaa.

Sotilasliikkeiden vauhti kiihtyi maaliskuussa, Battle Intelligence Crew -ryhmän mukaan, joukko venäläisiä armeijan bloggaajia, jotka analysoivat sarakkeiden ohi katsaneiden venäläisten online-kuvia ja videoita. Heidän raporttinsa oli julkaistu Insiderissä, Venäjän tutkivissa uutisissa.

Laaja valikoima aseita on ollut julkisesti esillä. Esimerkiksi maaliskuussa Msta-C: n itsekulkevia haupitsia kuljettava juna kolahti sillan yli Kerch-salmen yli, joka erotti Venäjän mantereen Krimistä.

Myös Venäjän aallot ovat olleet tukossa ilmoitusten kanssa sodan mahdollisesta jatkumisesta Itä-Ukrainassa.

“Huonoja uutisia Ukrainasta”, kommentaattori Dmitry Kiseljov sanoi avatessaan tällä viikolla sunnuntai-talk present -kanavansa State Channel 1 -kanavalla. “Ukrainassa puhutaan yhä enemmän sodasta.”

Herra Kiselov pilkkasivat sotahäiriöitä Ukrainassa, jossa hallitus on yrittänyt kuvata rauhallista päättäväisyyttä; presidentti Volodymyr Zelensky vieraili rintamalla torstaina.

Venäjän valtion televisioraportti viipyi tapauksessa Ukrainan parlamentissa tässä kuussa, kun lainsäätäjä Anna Kolesnik, kuultuaan sotilaskomentajan esityksen Venäjän joukkojen mittakaavassa, massoi kansakuntansa rajalla, kirjoitti puhelinviestin tuttavalle sanoen “On aika erota tästä maasta.”

Kiselov totesi, että Ukrainassa “pelko on paisumassa”.

Arlingtonissa, Va., Sijaitsevan analyyttisen organisaation CNA: n vanhempi tutkija Michael Kofman sanoi, että Venäjän rakentaminen näyttää kohdistuvan enemmän Ukrainan asenteen muuttamiseen sovitteluneuvotteluissa kuin Yhdysvaltain pakotteiden vastustamiseen.

“Sapanrätin on yksinkertaistamista”, hän sanoi. “Se on pakottavaa diplomatiaa, jolla on tarkoitus”, vaikka toistaiseksi tämä tarkoitus on ilmoittamaton ja jätetty Ukrainan ja länsimaiden hallitusten tulkittavaksi. “Tässä tilanteessa olemme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *