Sharon Matola, joka avasi eläintarhan Belizen viidakossa, kuoli 66-vuotiaana

Sharon Matolan elämä muuttui kesällä 1981, kun hän sai puhelun brittiläiseltä Richard Foster -elokuvantekijältä. Hän oli äskettäin lopettanut työnsä leijona kesyttäjänä meksikolaisessa sirkuksessa ja palasi kotiin Floridassa, missä hän pisti tiensä mykologian maisterin tutkinnossa tai sienien tutkimuksessa.

Herra Foster oli kuullut hänen taidoistaan ​​villieläinten kanssa, ja hän halusi hänen työskentelevän hänen kanssaan luontodokumentissa Belizessä, pienessä, itsenäisessä maassa Keski-Amerikan Karibian puolella, jossa hän asui noin 30 mailin pituisessa yhdyskunnassa. sisämaan.

Hän saapui syksyllä 1981, mutta raha Mr.Fosterin elokuvalle loppui pian. Hän siirtyi toiseen projektiin, Borneoon, jättäen Matola vastaamaan jaguarista, kahdesta arasta, 10 jalan boa-ahtaasta ja 17 muusta puoliksi kesytetystä eläimestä.

“Olin tienristeyksessä” hän kertoi Washington Postille vuonna 1995. “Minun täytyi joko ampua eläimet tai huolehtia niistä, koska he eivät voineet hoitaa itseään luonnossa.”

Epätoivoisena hän maalasi “Belizen eläintarhan” puulevylle ja kiinnitti sen tien reunaan. Hän rakensi alkeellisia koteloita eläimille ja aloitti mainonnan ympäri maata, myös läheisessä baarissa, jossa hän pyysi omistajia lähettämään kaikki kyllästyneet turistit tiensä.

Lähes neljä vuosikymmentä myöhemmin Belizen eläintarha on Belizen suosituin nähtävyys, joka vetää joka vuosi paikallisia, ulkomaisia ​​turisteja ja kymmeniä tuhansia koululaisia. eläimet.

Neiti Matola kuoli 66-vuotiaana 21. maaliskuuta Belmopanissa, Belize. Hänen sisarensa Marlene Garay sanoi, että syy oli sydänkohtaus.

On hyvät mahdollisuudet, että rouva Matola tapasi jokaisen Belizen lapsen: Koulujen lisäksi eläintarhan vierailu sisältyi heidän vuotuiseen asialistaan, mutta hänellä oli tapana ponnahtaa luokkahuoneisiin boa-kuristimen kanssa repussa, usein kutsumatta, mutta aina tervetullut.

Matkan varrella hänestä tuli valtakunta Belizean yhteiskunnassa, heti hallituksen ja sen Jeremiahin neuvonantajana, haastaen kehityshankkeita, joita hän piti uhkana adoptoidun maan luonnolliselle lahjakkuudelle. Hänen aktiivisuutensa vaikutti belizealaisten sukupolveen, joista monista tuli hallituksen ja voittoa tavoittelemattoman sektorin johtajia.

Colin Younger oli aikoinaan yksi niistä monista koululaisista, jotka jättivät hakemuksen eläintarhan kautta; tänään hän on Caribbean Group Local weather Change Centren toimitusjohtaja.

“Sharonilla oli suuri vaikutus Belizeen”, hän sanoi puhelinhaastattelussa. “Paljon siitä, mitä lapset ja aikuiset tietävät nyt Belizen villieläimistä, palaa hänelle.”

Sharon Rose Matola syntyi 3. kesäkuuta 1954 Baltimoressa Edwardin ja Janice (Schatoff) Matolan seurassa. Hänen isänsä oli Nationwide Brewingin myyntipäällikkö, äiti hallintojohtaja Loyolan yliopistossa Marylandissa.

Hän ei varttunut unelmoinut eläintarhan johtamisesta trooppisessa maassa, mutta suuri osa elämästään valmisti hänet juuri tähän rooliin. Tytönä hän kaavitsi polvensa ja likasi kynsiään etsimään matoja, sammakoita ja perhosia (tosin koska hän oli erittäin allerginen kissoille, hänen tuleva rakkautensa jaguareja kohtaan oli vähemmän itsestäänselvyys).

Lukion jälkeen hän ilmoittautui ilmavoimien selviytymiskouluttajaksi, joka lähetti hänet Panamaan viidakon koulutukseen. Hän rakastui tropiikiin ja ilmavoimien hammaslääkäriin nimeltä Jack Schreier. He menivät naimisiin vuonna 1976 ja muuttivat hänen perheensä maatilalle Iowaan.

Matola opiskeli venäjää Iowan yliopistossa, mutta muutti pian Sarasotaan, Fla., Jossa hän ilmoittautui New Collegeen ja vaihtoi pääaineet biologiaan. Hänen avioliitonsa Schreierin kanssa päättyi muutama vuosi myöhemmin. Sisarensa lisäksi hänestä asuu veli Stephen.

Maksaakseen korkeakoulusta ja myöhemmin jatko-opinnoista Matola työskenteli outoina parittomina töinä – apulionleijonan kesyttäjänä Circus Corridor of Fame -sarjassa Sarasotassa, kalataksonomistina ja lopulta tanssijana ja leijonan kesyttäjänä matkustavan sirkuksen kanssa Meksikossa.

Työ oli vaarallista – leijona puri häntä vatsaan jättäen pysyvän arven – vaikka hän piti kollegoitaan. Mutta hän lopetti sen jälkeen, kun hänet siirrettiin toiseen ryhmään, jonka mielestä hän kohteli eläimiä huonosti. Hän tarttui lemmikki-hämähäkki-apinaan uloskäynnillä; huolissaan siitä, ettei häntä saa tuoda hänet Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan yli, hän maksoi salakuljettajalle auttaakseen häntä kääntämään Rio Grandea, apina, joka matkustaa hänen päänsä päällä. Muutaman kuukauden kuluttua hän oli lentokoneessa Belizeen.

Neiti Matola otti luonnollisesti sen yksinkertaisen elämän, jota budjettivapaan eläintarhan hoitaminen vaati. Hän nukkui yhden huoneen olkikatossa omaisuudessa uimalla lampessa, jonka hän jakoi eläintarhan krokotiilien kanssa. Hänen toimistokaverinsa oli kolmen jalan jaguari nimeltä Angel.

Eläintarha kamppaili aluksi. Neiti Matola peri nimellisen sisäänpääsymaksun, ja kattamaan kustannukset hän kasvatti kanoja ja vei turisteja matkoille viereiseen Guatemalan mayojen raunioihin.

Matola, josta tuli Belizen kansalainen kansalaiseksi vuonna 1990, oli mukavin T-paidoissa, naamiointihousuissa ja viidakko saappaissa, mutta hän pystyi helposti liukastumaan cocktailmekkoon, jos hänen täytyi olla Belize Cityssä iltaillan iltana. -hankinta ja varainhankinta. Vuosien ajan hänellä oli pysyvä viikoittainen tenniskokous Ison-Britannian korkean komission jäsenen kanssa.

Kun hänen eläintarhansa maine kasvoi, niin myös hänen. Amerikkalaiset sanomalehdet ja aikakauslehdet alkoivat luoda “Jane Goodall of jaguars” -profiileja. Vuonna 1986 ohjaaja Peter Weir palkkasi hänet konsultiksi elokuvalleen “Mosquito Coast”; sen tähti Harrison Ford lahjoitti myöhemmin rahaa eläintarhaan, samoin kuin muusikko Jimmy Buffett.

Vuonna 1991 hän rakensi 700 000 dollarin budjetin ja läheisen Britannian armeijan tukikohdan sotilaiden avulla uuden eläintarhan 30 hehtaarin tontille. tien toisella puolella hän avasi trooppisen koulutuskeskuksen, josta hän suoritti tutkimus- ja suojeluohjelmia.

Joistakin hänen eläimistään tuli kansallisia kuuluisuuksia. Kun huhtikuussa tapiiri oli ”naimisissa” miehen kanssa Los Angelesin eläintarhassa, kaikki viisi Belizen sanomalehteä kertoivat häät. (Avioliitto, jota ei ole käytetty, ei koskaan kestänyt.)

Neiti Matola puhui, kun hän luuli maan ympäristön olevan vaarassa. 2000-luvun alussa hän liittyi a kampanja vesivoimapatoa vastaan Suunniteltu Länsi-Belizeen, mikä hänen mukaansa tuhoaisi eläinten elinympäristöt viidakossa ja nostaisi energiakustannuksia.

Tapaus päätyi Ison-Britannian tuomioistuimeen ja sai kansainvälisen tuen sellaisilta ryhmiltä kuin Pure Assets Protection Council. Hallituksen virkamiehet tuomitsivat rouva Matolan toimimattomaksi ja, kuten sanotaan, “valtion viholliseksi”.

Paton kehittäjä voitti tapauksen, mutta rouva Matola oli oikeassa: Belizessä energiakustannukset ovat nykyään korkeammat, ja padon ympäristö on edelleen saastunut. Tapaus ansaitsi hänelle palkintoja ja kutsuja luentoihin ympäri Yhdysvaltoja, varsinkin kun toimittaja Bruce Barcott kirjoitti hänestä kirjassaan ”Scarlet-aran viimeinen lento: Yhden naisen taistelu maailman kauneimman linnun pelastamiseksi”(2008).

Matola ilmoitti vuonna 2017, että hän vetäytyi päivittäisistä rooleistaan ​​eläintarhassa ja luovuttaa vastuun koko Belizean henkilöstölle. Siihen mennessä hänen käsivarteensa oli tatuoidut lukemattomien puremien ja naarmujen aiheuttamat arvet, malaria ja ruuvimatot kuluttivat hänen ruumiinsa. Pian sen jälkeen hänellä oli sepsis leikkauksessa jalkaan, mikä jätti hänet sairaalaan pitkiä jaksoja varten.

Mikään näistä ei näyttänyt olevan väliä. Hän ei halunnut olla missään muualla, hän sanoi usein, ja hän vaati kuolemaansa saakka, että hän oli “yksi onnellisimmista ihmisistä maan päällä”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *