Opposition voittaa Grönlannin vaalit juoksun jälkeen harvinaisten maametallien kaivoksille

Grönlannin vasemmistolainen ympäristönsuojelupuolue Inuit Ataqatigiit voitti voiton tiistaina pidetyissä vaaleissa kampanjoinnin jälkeen kiistanalaisen harvinaisten maametallien kaivoksen kehittämisen puolesta, jota osittain tukee Kiina.

Puolue, joka oli ollut oppositiossa, voitti 37 prosenttia äänestyksestä pitkäaikaisista vakiintuneista toimijoista, vasemmistokeskeisestä Siumut-puolueesta. Ympäristönsuojelijoiden on neuvoteltava koalitiosta hallituksen muodostamiseksi, mutta tarkkailijoiden mukaan heidän vaalivoitonsa Grönlannissa, Tanskan puoliautonomisella alueella, joka istuu rikkaalla käyttämättömän uraanin ja harvinaisten maametallien mineraalilla, ilmoitti äänestäjien huolesta kaivostoiminnan vaikutuksista. .

“Ihmiset ovat puhuneet”, Múte B. Egede, inuiitti Ataqatigiitin johtaja, kertoi Tanskalainen lähetystoiminnan harjoittaja DRja lisäsi, että äänestäjät olivat tehneet kantansa selväksi ja että kaivoshanke Kvanefjeldissä maan eteläosassa lopetetaan.

Greenland Minerals, australialainen yritys projektin takana, on sanonut, että kaivoksella on “potentiaalia tulla merkittävimmäksi läntisen maailman harvinaisten maametallien tuottajaksi”, ja lisäsi, että se loisi uraania sivutuotteena. Yhtiö ei vastannut välittömästi äänestystä koskeviin kommentointipyyntöihin.

Tarjonta harvinaiset maametallit, joka on tärkeä osa huipputeknologian globaalia toimitusketjua ja jota käytetään kaiken valmistamiseen matkapuhelimista ladattaviin paristoihin, hallitsee tällä hetkellä Kiina. Kiinalainen harvinaisten maametallien yritys Shenghe Assets omistaa 11 prosenttia Grönlannin mineraaleista.

Grönlannin kaivoksen vastustaminen, jota vakiintunut Siumut-puolue oli tukenut, oli keskeisessä asemassa sen tappiossa, sen johtaja Erik Jensen myönsi haastattelussa Tanskan asema TV2.

Kaivoshanketta on kehitetty vuosien ajan, ja hallitus on hyväksynyt poraus tutkimukseen, mutta ei antanut kaivokselle lopullista hyväksyntää.

Grönlantilaisten keskuudessa vastustus kaivokseen oli kasvanut ainutlaatuisen, herkän alueen mahdollisesta altistumisesta “radioaktiiviselle saasteelle ja myrkylliselle jätteelle”, sanoi Lontoossa toimivan Polar Analysis and Coverage Initiativen johtaja Dwayne Menezes. “Mitä he vastustavat, on likainen kaivostoiminta.”

Vaalitulos lähetti selkeän viestin, herra Menezes lisäsi: Kaivosyhtiöiden, jotka haluavat pääsyn Grönlannin talletuksiin, on noudatettava tiukkoja ympäristöstandardeja, ja niiden tulisi pyrkiä antamaan grönlannille “toimiva vaihtoehto”.

Grönlannissa, jonka talous on suuresti riippuvainen Tanskan maksuista, kaivoksen jännitteet keskittyivät potentiaaliseen taloudelliseen hyötyyn, mukaan lukien sadat työpaikat saarella, jossa asuu noin 57 000 ihmistä, verrattuna liiketoiminnan ympäristökustannuksiin.

Mutta äänestyksessä korostettiin myös arktisen alueen kasvavaa geopoliittista merkitystä lämpenevällä planeetalla, kuten sen napameristä tulee helpommin purjehduskelpoisia ja kun sulava jää paljastaa hiljattain saatavilla olevia resursseja, mukaan lukien harvinaiset maametallit, joilla on olennainen osa monien vaihtoehtoisten energialähteiden tuotannossa.

“Globaalilla tasolla meidän on käsiteltävä tätä alkuperäiskansojen ja niiden materiaalien välistä jännitettä, joita tarvitsemme eniten ilmastovaikeuksista kärsivälle planeetalle”, sanoo Aimee Boulanger, vastuullisen kaivostoiminnan aloitteen pääjohtaja. , voittoa tavoittelematon organisaatio.

Kun otetaan huomioon Kiinan hallitseva asema harvinaisten maametallien maailmanlaajuisessa tuotannossa ja toimituksissa, herra Menezes sanoi, että länsimaiden olisi etsittävä tapoja parantaa kumppanuuksiaan resursseja sisältävän Grönlannin kanssa, jotta se pysyisi “vaikutuspiirissään”.

Kaksi vuotta sitten Grönlannin tuottoisat resurssit ja sen kasvava strateginen merkitys saivat presidentti Donald J. Trumpin muurailemaan ostaminen saari. Grönlannin hallitus teki kuitenkin selväksi, ettei sitä ollut myytävänä.

“Olemme avoimia liiketoiminnalle, ei myyntiin”, saaren ulkoministeriö lähetetty Twitteriin tällä hetkellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *