Biden tukee Taiwania, mutta jotkut vaativat selkeämpää varoitusta Kiinalle

WASHINGTON – Jos mikään voi kääntää Kiinan ja Yhdysvaltojen maailmanlaajuisen valtataistelun todelliseksi sotilaalliseksi konfliktiksi, monet asiantuntijat ja hallintovirkailijat sanovat, että se on Taiwanin kohtalo.

Peking on lisännyt sotilaallista ahdistelua alueelle, jota se pitää kelmi-alueena, mukaan lukien viime päivien aikana 15 kiinalaisen sotilaslentokoneen uhkaavat lennot sen rannan lähellä. Vastauksena, Bidenin hallinnon virkamiehet yrittävät kalibroida politiikkaa, joka suojaa demokraattista ja teknologiarikasta saarta käynnistämättä aseellisia konflikteja, jotka olisivat tuhoisia kaikille.

Amerikan “yksi Kiina” -asennosta, joka tukee Taiwania tunnustamatta Taiwanin itsenäisyyttä, johdetun pitkäaikaisen – ja tunnetusti sekavan – politiikan mukaisesti Yhdysvallat tarjoaa Taiwanille poliittista ja sotilaallista tukea, mutta ei nimenomaisesti lupaa puolustaa sitä Kiinan hyökkäykseltä.

Kun Kiinan voima ja kunnianhimo kasvavat ja Peking arvioi Washingtonin heikentyneen ja hajamieliseksi, käydään keskustelua siitä, pitäisikö Yhdysvaltojen sitoutua selkeämmin saaren puolustukseen osittain vähentääkseen riskiä Kiinan väärinkäytöksistä, jotka voivat johtaa ei-toivottuun sotaan.

Keskustelu heijastaa ydintä ulkopolitiikan haaste Bidenin hallinnon takavarikointi suunnitellessaan laajempaa Aasian strategiaansa. Valkoisessa talossa, ulkoministeriössä ja Pentagonissa, joka tarkistaa sotilaallista asemaansa Aasiassa, virkamiehet arvioivat uudelleen Yhdysvaltojen strategian keskeisiä periaatteita uudesta ja vaarallisemmasta kilpailun vaiheesta Kiinan kanssa.

Amerikkalaiset virkamiehet varoittavat, että Kiina on yhä kykenevämpi hyökkäämään saaridemokratiaan Lähes 24 miljoonasta ihmisestä, joka sijaitsee noin 100 mailin päässä Method-Kiinan rannikosta ja jonka asema on pakkomielle Pekingistä sen jälkeen, kun kiinalaiset nationalistit vetäytyivät ja muodostivat siellä hallituksen vuoden 1949 kommunistisen vallankumouksen jälkeen.

Viime kuussa Intian ja Tyynenmeren alueen sotilaskomentaja, hallintoneuvos Philip S. Davidson, kuvasi riskin, että Kiina voisi yrittää saada takaisin Taiwanin voimalla seuraavan kuuden vuoden aikana.

Yhdysvallat on pitkään välttänyt sanomasta, miten se reagoisi tällaiseen hyökkäykseen. Vaikka Washington tukee Taiwania diplomaattisilla kontakteilla, asekaupalla, kiinteällä kielellä ja jopa satunnaisilla sotaharjoituksilla, ei ole takeita. Mikään lausuma, oppi tai turvallisuussopimus ei pakota Yhdysvaltoja tulemaan Taiwanin pelastamaan. Vuonna 1979 järjestetyssä kongressilakissa todetaan useless, että “kaikki yritykset määrittää Taiwanin tulevaisuus muilla kuin rauhanomaisilla keinoilla” aiheuttaisivat “vakavaa huolta Yhdysvalloille”.

Tulos tunnetaan nimellä “strateginen epäselvyys”. Huolellisen tasapainon tarkoituksena on välttää Pekingin provosoiminen tai Taiwanin rohkaiseminen viralliseen itsenäisyysjulistukseen, joka voi johtaa Kiinan hyökkäykseen.

Kiinan politiikkaa muotoilevat Bidenin hallintoviranomaiset kiinnittävät erityistä huomiota Taiwaniin ja yrittävät selvittää, riittääkö strateginen epäselvyys suojelemaan yhä haavoittuvampaa saarta Pekingin suunnitelmilta. Mutta he ymmärtävät myös, että amerikkalaiset saattavat suhtautua epäedullisesti uusiin, kaukaisiin sotilaallisiin sitoumuksiin kahden vuosikymmenen verisen ja kalliin konfliktin jälkeen Lähi-idässä.

Siksi amiraali Davidson nosti kulmakarvoja viime kuussa, kun hän myönsi kuulusteluissa poikkeavan tavanomaisesta hallituksen viestinnästä, että politiikkaa “tulisi harkita uudelleen” ja lisätä: “Odotan innolla keskustelua.”

“Luulen, että ihmisten ajattelussa on tapahtunut muutos”, sanoi Richard N. Haass, entinen ulkoministeriön politiikan suunnittelun johtaja presidentti George W. Bushin johdolla ja nyt ulkosuhteiden neuvoston puheenjohtaja. “Se, mitä olet nähnyt viime vuoden aikana, lisää Yhdysvaltojen huolta Taiwanista.” Hän kuvaili ajatusta, että “tämä herkkä tilanne, joka näytti onnistuneen onnistuneesti hoidetuksi tai kunnostetuksi vuosikymmenien ajan, yhtäkkiä ihmiset heräsivät mahdollisuuteen, että tuo aikakausi on päättynyt”.

Herra Haass auttoi keskustelua aiheesta viime vuonna julkaisemisen jälkeen essee syyskuun ulkoasiain numerossa aikakauslehti, joka ilmoitti, että strateginen epäselvyys oli “juonut tietä”.

“Yhdysvaltojen on tullut aika ottaa käyttöön strategisen selkeyden politiikka: sellainen, joka tekee selväksi, että Yhdysvallat reagoi kaikkiin Kiinan voimankäyttöön Taiwania vastaan”, Mr. Haass kirjoitti kollegansa David Sacksin kanssa.

Herra Haass ja Sacks lisäsivät, että Kiinan johtaja Xi Jinping saattaa kyseenalaistaa Amerikan halukkuuden puolustaa liittoutumiaan neljän vuoden kuluttua presidentti Donald J. Trumpin johdolla, joka raivostui “loputtomia sotia” vastaan ​​ja kyseenalaisti avoimesti Yhdysvaltojen suhteet ja turvallisuussitoumukset. Vaikka haukkumaisen kuulostava, selkeämpi pantti olisi turvallisempi, he väittivät.

“Tällainen politiikka alentaisi Kiinan väärinkäytösten mahdollisuutta, mikä on todennäköisin katalysaattori Taiwanin salmen sodalle”, herra Haass ja herra Sacks kirjoittivat.

Viime kuukausina concept on saanut vetovoimaa, myös Capitol Hillillä.

Floridan republikaanien senaattori Rick Scott on esittänyt lakiesityksen, joka valtuuttaisi presidentin ryhtymään sotilaallisiin toimiin Taiwanin puolustamiseksi kiinalaisia ​​hyökkäyksiä vastaan, jolloin Amerikan aikomukset eivät enää ole yksiselitteisiä. Kun herra Haass todisti viime kuussa parlamentin ulkosuhdekomitean Aasiaa käsittelevässä paneelissa, hänellä oli täynnä kysymyksiä siitä, kuinka torjua Kiinan uhka Taiwanille.

Sisään huomautukset helmikuussa The Washington Postin isännöimässä tapahtumassa entinen puolustusministeri ja CIA: n johtaja Robert M.Gates, joka palveli molempien osapuolten presidenttien, mukaan lukien Mr. Bush ja Barack Obama, presidenttejä, kutsui Taiwania Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden puoleksi, joka koski häntä. suurin osa.

Gates sanoi, että saattaa olla “aika luopua pitkäaikaisesta strategisesta epäselvyydestämme Taiwania kohtaan”.

Käsite sai toisen epätodennäköisen kannattajan, kun entinen edustaja Barney Frank, Massachusettsin demokraatti ja pitkäaikainen sotilaskyyhky, väitteli. mielipide-essee The Hill -lehdessä viime kuussa, että ihmisoikeussyistä Yhdysvaltojen on taattava, että kukoistava Aasian demokratia on suojattu väkivaltaiselta imeytymiseltä häpeämättömän julmaan hallintoon, joka on esimerkki perusihmisoikeuksien kieltämisestä.

Herra Frank mainitsi syyn “säästää 23 miljoonaa taiwanilaista perusihmisoikeuksien menettämiseltä” kuin “voimattomuus mihinkään muuhun huomioon ottamiseen” kuin voimaan.

Vaikka alueelliselta kannalta rajallinen arvo, Taiwan on viime vuosina saavuttanut myös strategisen merkityksen yhtenä maailman johtavista puolijohteiden tuottajista – öljyn korkean teknologian ekvivalentti Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä nousevassa supertietokoneiden välisessä näytöksessä. mikrosirun toimitusvaje.

Nämä tekijät yhdessä ovat saaneet Bidenin hallinnon tarjoamaan tukea Taiwanille, jota jotkut asiantuntijat kutsuvat yllättävän voimakkaaksi.

Kun Kiina lähetti kymmeniä sotakoneita Taiwanin salmen yli päivinä herra Bidenin tammikuun vihkimisen jälkeen ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa julistettiin Amerikan “kovaa” sitoutumista saarelle. Herra Biden otti Taiwanin aiheen esille helmikuussa käydyssä puhelussaan Xi: n, ulkoministeri Antony J. Blinkenin ja kansallisen turvallisuusneuvonantajan Jake Sullivanin kanssa. herättivät huolensa saaresta heidän tapaamisensa aikana viime kuussa Anchoragessa kahden Kiinan ylimmän virkamiehen kanssa.

“Luulen, että ihmiset taipuvat taaksepäin sanoa Kiinalle:” Älä laske väärin – tuemme voimakkaasti Taiwania “, sanoi Bonnie Glaser, Kiinan voimahankkeen johtaja Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksessa.

Rouva Glaser sanoi olevansa yllättynyt Biden-tiimin varhaisesta lähestymistavasta Taiwaniin, joka on toistaiseksi pitänyt yllä Trumpin hallinnon vahvistettua poliittista tukea saarelle, jota jotkut kriitikot kutsuvat liian provosoivaksi. Hän totesi, että Blinken oli äskettäin kehottanut Paraguayn presidenttiä soittamaan puhelunsa pitämään maansa muodolliset suhteet Taiwaniin Pekingin painostuksesta huolimatta ja että Yhdysvaltain suurlähettiläs Palaussa, joka on Länsi-Tyynenmeren saaristovaltio, liittyi äskettäin diplomaattiseen valtuuskuntaan maasta Taiwaniin.

“Se on useless normaalin diplomaattisen käytännön ulkopuolella”, rouva Glaser sanoi. “Mielestäni se oli melko odottamatonta.”

Neiti Glaser ei kuitenkaan tue Yhdysvaltojen selkeämpää sitoutumista Taiwanin puolustukseen. Kuten monet muut analyytikot ja amerikkalaiset virkamiehet, hän pelkää, että tällainen muutos politiikassa saattaa provosoida Kiinaa.

“Ehkä sitten Xi tuetaan nurkkaan. Tämä voi todella saada Kiinan tekemään päätöksen hyökätä ”, hän varoitti.

Toiset pelkäävät, että konkreettinen Yhdysvaltojen turvallisuustakuu rohkaisisi Taiwanin johtajia julistamaan muodollisesti itsenäisyyden – teko, joka kuitenkin symboloi, vaikka se saattaakin tuntua saaren yli 70 vuoden autonomiasta, ylittäisi Pekingille selkeän punaisen linjan.

“Taiwanin itsenäisyys tarkoittaa sotaa”, sanoi Kiinan puolustusministeriön edustaja Wu Qian tammikuussa.

Jotkut analyytikot sanovat, että Bidenin hallinto voi onnistua estämään Kiinan provosoimatta sitä voimakkaammilla varoituksilla, jotka lakkaavat olemasta lupaamatta puolustaa Taiwania. Yhdysvaltain viranomaiset voivat myös antaa Pekingille yksityisiä varoituksia, jotka eivät vaaranna herra Xiä menettämästä julkisesti kasvojaan.

“Tarvitsemme useless Kiinan ymmärtävän, että tulisimme Taiwanin puolustukseen”, sanoi Trumpin johdolla toiminut entinen strategian ja joukkojen kehittämisen puolustusministerin apulaissihteeri Elbridge A. Colby.

Yhdysvallat on pitkään toimittanut sotilaallista laitteistoa Taiwanille, mukaan lukien miljardeja dollareita asekauppaa Trumpin hallinnon alaisuudessa, joka sisälsi hävittäjiä ja ilma-maa-ohjuksia, jotka antoivat taiwanilaisten koneiden iskeä Kiinaan. Tällaisten laitteiden on tarkoitus vähentää Taiwanin tarvetta amerikkalaiseen interventioon, jos se joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Mutta herra Colby ja muut sanovat, että Yhdysvaltojen on kehitettävä uskottavampi sotilaallinen pelote Tyynenmeren alueella vastaamaan Kiinan armeijan viimeaikaisia ​​edistysaskeleita.

Trumpin kansallisen turvallisuusneuvonantaja HR McMaster totesi senaatin asevoimakomiteassa viime kuussa, että nykyinen epäselvyys on riittävä.

“Sanoman Kiinalle pitäisi olla:” Hei, voit olettaa, että Yhdysvallat ei vastaa “- mutta se oli myös oletus kesäkuussa 1950, kun Pohjois-Korea hyökkäsi Etelä-Koreaan”, herra McMaster sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *