Kiittäkäämme nyt pieniä muurahaisia

Kaikki nämä erot auttavat meitä näkemään muurahaiset sellaisina kuin ne todella ovat: runsaasti monimuotoisuutta, ansaittu miljoonien vuosien evoluution aikana mukautuessaan maailman elinympäristöihin, ekosysteemeihin ja selviytymisstrategioihin. Tohtori Rice kutsuu muurahaisia ​​”Bauhausin luomuksiksi luonnon maailmassa”. Kuten arkkitehtoninen periaate, joka muoto seuraa toimintoa, jokainen outoa näköinen mukautus edustaa merkittävää sitoutumista olentoihin, joissa on “vähän tilaa ylellisyydelle”, ja se kuvaa vielä yhtä monista tavoista, joiden mukaan muurahaisen on oltava. “Vastaamaan muurahaisen muodon kysymykseen”, tohtori Rice kirjoittaa, “on tarkoitus alkaa selvittää monimutkaisia ​​suhteita, jotka tukevat maailmaa.”

Luonnontieteilijä ja kirjailija Edward O.Wilson löysi tämän tieteellisen uransa alkupuolella, kun mentori lähetti hänelle muistiinpanon muurahaisryhmästä, jolla oli outoja, pitkiä mandibuleja, jotka saattoivat sulkeutua kuin ansoja. (“Wilson, selvitä mitä dacetines syö”, hän kirjoitti. “Mitä he metsästävät ja saalivat hiipimässä näiden outojen mandibulien kanssa?”) Morfologiasta tuli kysymys ruokaverkosta. Muurahaiset osoittautuivat syövän springtaileja, eräänlaista kuusikulmaista, joka voi lentää itsensä nopeasti ilman läpi saalistajien välttämiseksi, mutta ei tarpeeksi nopeasti ohittamaan muurahaisen leukojen uskomattoman nopeuden. Se oli kilpailu, tohtori Wilson kirjoitti “Tarinoita muurahaismaailmasta”: ”Kukin käyttää omia räjähteitään, toinen sieppaamaan, toinen välttääkseen sieppauksen”. Herra Nigan valokuvissa on ansa-leuka-muurahaisia, joissa on mandiblejä, kuten sakset tai hummerikynnet; jotkut voivat sulkea leukansa tuskin kymmenesosassa millisekunnissa ja lyödä kiinni nopeudella, joka saavuttaa 145 mailia tunnissa.

Tapaamme myös Cataglyphis bicolorin, jolla on pitkät, hämähäkkiset jalat – korvaamaton mukautus, jos asut, kuten tämä muurahainen, Saharassa ja tarvitset nopeutta ja korkeutta pitämään sinut viileänä palavan hiekan yläpuolella. (Oecophylla smaragdinalle tai kutomakudoksille pitkät jalat palvelevat eri tarkoitusta: ulottuvat aukot puun latvassa rakentaessaan lehtien ja silkin pesiä.) Lehtiä leikkaavat muurahaiset näyttävät kovilta, heidän ruumiinsa ovat piikit ja piikit, mutta kaikki tämä haarniska ei ole tarkoitettu taisteluun, vaan itse asiassa puutarhatyökaluksi. Muurahaiset ovat maatalousyrittäjiä, jotka kuljettavat ruokaa sienelle, jota he viljelevät monimutkaisissa maanalaisissa kammioissa, ja piikkien avulla he voivat tasapainottaa paremmin lehtikuormansa. Tropiikissa he työskentelevät niin ahkerasti, että voit nähdä muurahaisvaltatiet, joita heidän pienet muurahaisjalkansa kuluvat metsän lattiaan.

Muurahaisen tapojen oppiminen opettaa meille, että heidän elämänsä eroaa hyvin omasta. Muurahaiset, joita kohtaamme omassa elämässämme, ovat melkein yksinomaan naisia; urokset ovat tohtori Wilsonin sanoin “vähän muuta kuin lentävät siittiösovellukset”, jotka eivät elää kauan ja ovat usein tunnistamattomia muurahaisina. Kuningattaret ovat syntyneet, eivät syntyneet; hedelmöityneistä munasoluista voi olla kuningattaria tai työntekijöitä, ja ne kehittyvät eri tavalla sen mukaan, mitä nuorta ruokitaan kasvettaessa, ruokavalion ja tulevaisuuden mukaan, jonka siirtomaa tarvitsee. Muurahaisilla on myös epätavallisen suuri määrä hajureseptoreita, joiden avulla ne voivat purkaa kemiallisia polkuja ja viestejä. Joillakin lajeilla on myös kaksi yksinkertaista valoa havaitsevaa silmää, nimeltään ocelli, auttamaan heitä lentämään ja navigoimaan kahden tavallisen yhdistetyn silmän lisäksi.

On monia syitä ymmärtää muurahaisia ​​paremmin. Niiden ympärille on rakennettu kokonaisia ​​ekosysteemejä, ja suuri määrä lajeja kasveista kovakuoriaisiin ja lintuihin on “muurahaisvelvoite”, mikä tarkoittaa, että ne riippuvat selviytymisestä täysin suhteista muurahaispesäkkeisiin. Winnow-muurahaiset levittävät niin monta nurmikasvien siementä Pohjois-Amerikassa, tohtori Rice toteaa, että “niiden poistaminen aiheuttaa wildflower-runsauden vähenemisen 50 prosentilla”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *