Turkin epäonnistuneessa vallankaappauksessa harjoittelijoille määrätään samat jäykät rangaistukset kuin kenraaleille

ISTANBUL – Heidän onnellisuudensa loistaa valokuvasta: Turkin ilmavoimien akatemian 14 valmistunutta juhlii lentokoulutusohjelman loppuunsaattamista yhdessä kuvan kanssa hävittäjän edessä.

Kuukausien sisällä kaikki paitsi yksi ryhmästä olisi vankilassa, syytettynä liittymisestä vuoden 2016 vallankaappausyritykseen, joka toi verta kaduille ja heitti maan sekaan, josta sitä ei ole vielä syntynyt. Viime marraskuussa heistä 13 – toinen ei ollut tukikohdassa, koska hän meni naimisiin – todettiin syyllisiksi yrittämästä kaataa perustuslaillinen järjestys ja tuomittu elinkautiseen vankilaan, heidän sotilasuransa ja unelmansa lentää F-16-lentokoneita hävisivät.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan kohtasi vallankaappausyritystä ja ryhtyi voimakkaisiin seurauksiin seurauksena asettamalla hätätilan kahdeksi vuodeksi, pidättämällä 100 000 ihmistä ja puhdistamalla 150 000 julkista työntekijää työpaikoiltaan. Yli 8000 sotilashenkilöä nostettiin syytteeseen heidän osuudestaan ​​kapinaan, mukaan lukien yli 600 harjoittelijaa, kadettia ja varusmiehiä – joista suurin osa oli 20-vuotiaita – joiden onnettomuus oli määrä antaa yönä.

Heidän kohtalostaan ​​on pitkälti välitetty Turkissa, jossa hallituksen retoriikka vallankaappauksen tekijöitä kohtaan on vakaa ja syytettyjen perheitä ja asianajajia on pelätty puhua. Mutta sen jälkeen kun 13 henkilöä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen – joista 12 heistä sai “pahenevan elämän”, ankarimman elinkautisen, ilman ehdonalaista – jotkut heidän perheistään päättivät rikkoa hiljaisuuden.

“Emme odottaneet heidän olevan oikeutettuja, rehellisesti sanottuna, mutta odotimme heidän ainakin vapauttavansa”, sanoi Kezban Kalin, jonka poika Alper, 30, oli tuomittujen joukossa. “Mutta paheneva elämä?”

Aluksi harjoittelulentäjät ja heidän perheensä olivat luottaneet järjestelmään, osittain siksi, että Turkin historia on täynnä vallankaappauksia ja alemman tason joukkoja ei ole koskaan ollut vastuussa tällä tavalla.

“Kun on kyse vallankaappauksesta, se on kenraalien tasolla”, sanoi Alperin isä Ali Kalin, joka on itse eläkkeellä oleva armeijan kersantti. ”Haluan korostaa epäoikeudenmukaisuutta. Mitä he tekivät?” hän sanoi harjoittelijoista.

Kesällä 2016 ryhmä oli juuri saapunut Turkin Akinci-lentotukikohtaan pääkaupungin Ankaran ulkopuolelle aloittamaan koulutuksen F-16-hävittäjillä – 10-vuotisen sotilaskoulutuksen huippu. Heinäkuun 15. päivänä heidät kutsuttiin tukikohtaan suorittamaan englannin tentti ja käskettiin sitten seisomaan vieressä tarkkailemaan terrorismin torjuntaa.

Mutta Akincin lentotukikohta osoittautui vallankaappaussuunnittelijoiden pääkonttoriksi, kokoelmaksi sotilashenkilöstöä ja siviilejä, jotka sinä iltana määräsi joukot tarttumaan keskeisten laitteistojen hallintaan, koneet pommitamaan parlamenttia ja komentoyksikkö vangitsemaan herra Erdogan.

Presidentti vältteli sieppausta, ja televisioaseman haastattelussa matkapuhelimella hän kehotti yleisöä kohtaamaan putkan. Aamuun mennessä hallitukselle uskolliset joukot olivat saaneet takaisin hallinnan ja hyökkänneet Akincin lentotukikohtaan pidätettyään monia asianosaisia.

Ohjaajat harjoittelijat eivät olleet suurelta osin tienneet, mitä tapahtui, heidän tutkijoilleen ja tuomioistuimelle antamien lausuntojen mukaan, jotka hallitus haastoi ja joita ei voitu tarkistaa itsenäisesti.

Heidän matkapuhelimensa oli viety pois – mikä oli normaalia sotilasoperaation aikana – ja televisio oli viety sotahallista, jossa he viettivät suuren osan yöstä istuen. He siirtivät tuoleja, tekivät teetä. Jotkut seisoivat vartiossa laivueen rakennuksen takaosassa, ja kolme lähetettiin etuportille ja ojensi kiväärejä, vaikka tuomioistuin katsoi, etteivät he olleet käyttäneet niitä.

Kun tukikohta joutui erikoisjoukkojen tuleen, harjoittelijoita käskettiin lähtemään, minkä suurin osa heistä teki noin kello eight aamulla ajamalla omia autojaan. Alper Kalin saapui kotiin peloissaan ja uupuneena, mutta hänen vanhempansa rauhoittivat häntä.

“En usko, että niille harjoittelijoille tapahtuisi mitään”, Ali Kalin sanoi. ”He eivät käyttäneet ampuma-aseita. He eivät olleet mukana missään – useless Akincin tukikohta oli heidän velvollisuutensa. “

Yksitoista päivää myöhemmin ryhmä kutsuttiin takaisin tukikohtaan todistamaan tapahtumista, ja heidät pidätettiin välittömästi. Muutamassa tunnissa heidän nimensä olivat ilmestyneet armeijasta puhdistetusta henkilöstöluettelosta.

Se oli pommi harjoittelijoille ja heidän perheilleen, joista he edelleen kelaavat. Lentäjät ovat olleet pidätyksissä siitä lähtien. Kun heidän vanhempansa ja sisaruksensa yrittivät löytää heidät poliisiasemilta ja armeijan tukikohdista, he kohtasivat loukkauksia ja väärinkäytöksiä. Koska he olivat ylpeitä vanhojen sotilaallisten saavutusten tekijöistä, yhtäkkiä heistä tuli pettureita ja terroristeja.

“En käynyt kuulemistilaisuuksissa”, sanoi 25-vuotias Sumeyra Soylu, jonka veli Ali oli yksi 13: sta pidätetystä. “Siellä oli tietty joukko ihmisiä, tunnettuja kantajina, jotka kiroivat ja vannoivat äänekkäästi vastaajien sukulaisia, eikä hän halunnut meidän koskaan kuulevan heitä.”

Sitten seurasi neljä ja puoli vuotta oikeudenkäyntejä, kun syyttäjät syyttivät yli 500 syytettyä Akincin peruskäsittelyssä. Sincanissa, Ankaran ulkopuolella, urheiluhallin kokoisessa oikeussalissa 80 lentäjää harjoittelijaa kävi oikeudenkäynnin vallankaappauksen johtamisesta syytettyjen vanhempien komentajien ja siviilien rinnalla. Yhdysvalloissa asuva islamilainen saarnaaja Fethullah Gulen syytettiin poissa ollessaan päämiehenä.

Erdogan oli mainittu tapahtumien uhrien joukossa, ja koko oikeudenkäynnin ajan häntä edusti hänen asianajaja Huseyin Aydin, joka oli usein ristiriidassa syytettyjen ja heidän asianajajiensa kanssa.

“Presidentti Erdogan oli perustuslakirikkomuksen kohteena, mistä syytettiin monia syytettyjä, mukaan lukien harjoittelevat luutnantit”, herra Aydin sanoi kirjallisissa vastauksissa The New York Timesin kysymyksiin.

Harjoittelijoita syytettiin terroristijärjestön jäsenyydestä, pyrkimyksistä kaataa perustuslaillinen järjestys, murhista ja murhayrityksistä, koska kahdeksan siviiliä kuoli taisteluissa tukikohdan sisäänkäynnillä. Mutta syyttäjät eivät toimittaneet todisteita, jotka olisivat liittäneet heidät vallankaappaustapahtumaan tai tapahtuneisiin yhteenottoihin, heidän asianajajansa sanoi. Lakimies pyysi, ettei häntä nimitetä välttääkseen oikeudellisia seurauksia itselleen.

Harjoittelijavirkailijoina he ovat edelleen koulutuksessa ja voivat useless ottaa vastaan ​​käskyjä, ei antaa niitä, hän sanoi. Akincin tukikohta oli heidän työpaikkansa, joten heitä ei pitäisi pitää syyllisinä pelkästään läsnäolosta, ja heidän omat komentajansa todistivat oikeudessa, ettei harjoittelijoilla ollut mitään osaa tapahtumissa, hän sanoi. Loppujen lopuksi heidät tuomittiin kaikkien muiden tukikohdassa tuona yönä läsnä olleiden kanssa pyrkimyksistä kaataa perustuslaillinen järjestys.

“Ylin komentaja sai saman tuomion. Alimman tason sotilas sai saman rangaistuksen ”, Kalin sanoi. “Kuinka se on mahdollista?”

Herra Aydin sanoi, että harjoittelulentäjät olivat tarjoaneet tuona yönä vallankaappauksen suunnittelijoille tukipalveluja tavallisen henkilökunnan sijasta, mukaan lukien lentäjien kuljettaminen sekä rakennusten ja vankien vartiointi. “Ei ole epäilystäkään siitä, että harjoittelulentäjät myötävaikuttivat vallankaappausyritykseen”, hän sanoi ja lisäsi, että tuomio ei ollut lopullinen ja että sen oli silti käytävä läpi muutoksenhakuprosessi.

Monet turkkilaiset vastustivat vallankaappausta. Mutta koska tukahduttaminen on jatkunut yli neljä vuotta ja pyyhkäissyt monet, joilla ei ole yhteyttä ympäröiviin tapahtumiin, heistä on tullut syvä tyytymätön oikeusvaltioon.

Turkin suurimman oppositiopuolueen johtaja Kemal Kilicdaroglu kannatti Erdogania vallankaappauksen tekijöitä vastaan, mutta on sittemmin syyttänyt häntä siviilihallituksen järjestämisessä, kun hän keräsi kymmeniätuhansia poliittisia vastustajia, tutkijoita, asianajajia ja toimittajia, joilla ei ollut mitään tekemistä vallankaappausyrityksen kanssa.

Asejoukkojen puhdistukset olivat systemaattisia, juurtuneet kokonaiset yksiköt ja suorittaneet vuosittaiset kierrokset. Useless kaksi lentäjää on jäljellä ilmavoimissa vuoden 2010 luokasta, johon 13 hengen ryhmä kuului, kertoi puhdistettujen joukossa ollut entinen luokkatoveri.

Herra Kalin, joka on työskennellyt suurimman osan urastaan ​​santarmissa, sanoi: “Luottamuksemme lakiin, tuomioistuimiin, oikeudenmukaisuuteen, valtioon, hallitukseen laski nollaan. Jopa nollan alapuolella. ”

Tähän mennessä puhdistuksiin ja syytteeseenpanoon on osallistunut tuhansia armeijan jäseniä – sekä upseereita että kadetteja.

“Onko kunnossa pimentää niin monen ihmisen elämää erottelematta viattomia ja syyllisiä?” sanoi Hatice Ceylan, jonka poika Burak, 29, on tuomittujen 13 harjoittelijan joukossa. ”He ovat useless lapsia. On paljon poikani kaltaista, mätää vankilassa. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *