David Cameron on valokeilassa yritystoimintaansa

LONDON – Viime kuukauteen asti David Cameron tunnettiin yhdestä suuresta asiasta: Kesäkuussa 2016 järjestetyn kansanäänestyksen kutsuminen, joka aiheutti Ison-Britannian järkytysäänestyksen eroamisesta Euroopan unionista ja laukaisi poliittisen maanjäristyksen, joka kaatoi hänet pääministerinä.

Herra Cameron on otsikoissa jotain muuta: korkealentoisen englantilais-australialaisen rahoitusyhtiön upea romahdus. Hänen lobbauksensa yrityksen, Greensill Capitalin, puolesta ei näytä rikkoneen mitään lakeja, mutta se on lisännyt uuden pinnan jo ruudulliseen perintöön.

Greensillin pääsy vanhempiin brittiläisiin virkamiehiin – avustajana yrityksessä työskennellyt Cameron – on käynnistänyt meluisen keskustelun entisten johtajien lobbausta koskevista säännöistä; kriitikot sanovat olevansa valitettavasti riittämättömiä. Se on myös tuonut uuden valon esiin Isossa-Britanniassa toistuvaan teemaan: Ison-Britannian pääministerien haastavaan jälkielämään.

Margaret Thatcherista Tony Blairiin 10 Downing Streetin asukkaat ovat usein kamppailleet toimistonsa jälkeen, äkillisen siirtymisen yksityiselämään, joka jättää heidät ilman vallan ansoja, selkeää julkista roolia ja vähän taloudellista tukea. Analyytikoiden mukaan etuoikeuteen ja vaikutusvaltaan tottuneille poliitikoille se voi aiheuttaa ongelmia.

Cameronin tapauksessa hän alkoi työskennellä Greensill Capitalissa vuonna 2018 Monetary Timesin mukaan, jonka mukaan hänen osuutensa optio-oikeuksista on jopa 70 miljoonaa dollaria. Yrityksen romahdus on tehnyt niistä arvottomia. Lehdessä kerrottiin myös, että herra Cameron matkusti Saudi-Arabiaan yrityksen perustajan Lex Greensillin kanssa, missä he leiriytyivät kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa.

The Instances of London kertoi, että Cameron lähetti tekstiviestejä valtiovarainministerille Rishi Sunakille ja kehotti häntä hyväksymään lainat toimitusketjun rahoitusyhtiölle Greensillille. Herra Sunak ei toiminut pyyntöjen perusteella, mutta kysymyksiä on edelleen siitä, miksi yritys sai yhtä paljon pääsyä kuin se.

Cameron ei vastannut kommenttipyyntöön, joka välitettiin hänen kirjansa kustantajan HarperCollinsin kautta, joka välitti sen toimistoonsa.

Greensillin romahdus on heijastunut kaikkialla maailmassa, missään muualla dramaattisemmin kuin Isossa-Britanniassa, jossa se on vaarantanut teräspohjan Sanjeev Gupta -yrityksen imperiumin. Ottaen huomioon valtavat panokset, herra Cameronilla voi olla useless enemmän kuin cameo-rooli globaalissa draamassa. Entisten virkamiesten rajoituksia lobbaukselle sovelletaan ulkopuolisiin edunvalvojiin, ei yrityksen työntekijöinä työskenteleviin.

“Hän ei ole rikkonut sääntöjä, ja tavallaan se on ongelma”, sanoi Bronwen Maddox, Lontoon ajatushautomon instituutin johtaja. ”Vaikuttaa siltä, ​​että joku niin äskettäin toimistossa käyttänyt vaikutusvaltaansa tällä tavalla. On oltava selkeämpiä sääntöjä pidemmäksi ajaksi sen jälkeen, kun pääministeri lähtee virastaan. “

Kaikkiin kysymyksiin herra Cameronin asioista – sanomatta mitään hänestä virheellinen laskelma Brexitistä – hän ei herätä vihamielisyyttä, jota monet Isossa-Britanniassa edelleen kokevat herra Blairille Irakin sodan tukemisesta. Suuri osa tiedotusvälineistä on kuvannut Cameronin kunnollisena miehenä, joka on syyllistynyt huonoon arvostelukykyyn.

Neiti Maddox sanoi, että hänen tapauksensa korosti, että “Ison-Britannian pitäisi tehdä enemmän auttaakseen pääministeriä luomaan hyödyllinen elämä jälkikäteen”.

Toisin kuin amerikkalaiset entiset presidentit, joilla on veronmaksajien rahoittamat toimistot ja jotka voivat kiireesti rakentaa presidenttikirjastojaan, pääministerillä on useless vähän pehmeää laskeutumista virkansa jälkeen. Ison-Britannian politiikan karkea luonne merkitsee sitä, että monia puolustetaan – yksi hetki ydinalan ruorissa; seuraava, karkotettu parlamentin takapenkkeihin.

Herra Cameron ilmoitti eroavansa tuntia sen jälkeen, kun britit äänestivät kapeasti eroamaan Euroopan unionista, mitä hän kampanjoi. Viimeisimmällä esiintymisellään parlamentissa hän julisti: “Minä olin tulevaisuus kerran”, katkeran näytelmän, jonka hän kerran suunnitteli herra Blairille, kun herra Cameron oli konservatiivien nouseva johtaja ja Blair työministerin pääministeri. ministeri uransa hämärässä.

“Kun olet politiikassa, jokainen päivä on jännitys tai vuoto”, sanoi Guardianin kolumnisti Simon Jenkins. “Sitten olet poissa, melkein poikkeuksetta suuren virheen takia. Sinulla ei ole mitään tekemistä eikä mitään. “

Useless 49-vuotias poistuessaan toimistosta, herra Cameron kirjoitti muistelman, josta hänelle maksettiin ilmoitettu ennakko 800 000 puntaa (1,1 miljoonaa dollaria). Hän liittyi useisiin hallituksiin ja hänestä tuli Alzheimerin taudin hyväntekeväisyysjärjestön presidentti. Hän pelaa tennistä säännöllisesti klubissa talonsa lähellä Länsi-Lontoossa. Cameronin vaimo Samantha aloitti vuonna 2017 oman naisten muotiliiketoimintansa.

Etonin ja Oxfordin hyvin jalostettu tutkija, jonka isä oli osakevälittäjä, herra Cameron on varakas perinteisillä mittareilla. Mutta hänen omaisuutensa on pienempi kuin herra Blairilla, joka keräsi kiinteistöjä ja perusti kannattavan konsulttiyrityksen. Blairin rahankeräystoiminta herätti myös kritiikkiä, etenkin hänen työskentelyään Kazakstanin sortohallituksen puolesta.

Herra Cameronin ystävät ovat kuvanneet häntä menestyväksi puhepiirissä eivätkä pitäneet kiinni hänen taloudellisesta tilanteestaan. “Diary of a MP’s Spouse”, Sasha Swiren, entisen konservatiivisen lainsäätäjän, Hugo Swiren vaimon, Sasha Swiren juorukas kertomus konservatiivipuolueen sosiaalipiireistä, kirjoitti, että vuonna 2017 Samanthan liiketoiminta oli “nousemassa ja Dave tekee paljon rahaa. “

“Hän sanoo joka kerta, kun hän etsii porsaanreiän kätkemään sen pois, hän tajuaa, että George ja hän sulki sen, ja nauraa”, Swire lisäsi viitaten George Osborneen, joka oli herra Cameronin valtiovarainministeri.

Entisillä pääministerillä on kuitenkin paljon vähemmän ansaintavoimaa kuin entisillä presidenteillä. Barack ja Michelle Obama allekirjoittivat 65 miljoonan dollarin monikirjasopimuksen Penguin Random Housen kanssa ja ansaitsivat miljoonia enemmän Netflixin kanssa tehdyssä tuotantosopimuksessa. Invoice ja Hillary Clinton ansaitsivat 139 miljoonaa dollaria vuosina 2007–2014, lähinnä puheista ja kirjoista. George W. Bush on myös ansainnut kymmeniä miljoonia puheista.

Presidenttien tavoin pääministerit tottuvat sekoittumaan äärimmäisen varakkaisiin ihmisiin, herra Jenkins sanoi ja sai heidät kyseenalaistamaan “miksi he ovat entinen pääministeri, kun he olisivat voineet olla varakas magnetti”.

Kaikki Downing Streetin vapauttavat eivät ole kamppailleet. John Main, rouva Maddox sanoi, on epäilemättä ollut menestyvämpi vanhimman valtionmiehen kommentaattorina kuin hän oli virassaan. Theresa Could, joka seurasi herra Cameronia ja erosi vuonna 2019 sen jälkeen, kun hänen ponnistelunsa saavuttaa Brexit-sopimus epäonnistui, pysyi parlamentissa konservatiivisen takapenkkinä ja on punninnut keskusteluja avainhetkillä.

“Se on täällä perustellusti epävirallinen järjestelmä”, sanoi Charles Moore, rouva Thatcherin elämäkerran kirjoittaja. “Jos et voi käydä enemmistöä Commonsissa, olet poissa. Se on demokraattista, ja sinun pitäisi sitten tehdä pienellä avulla välittömässä siirtymässä oma tietäsi maailmassa. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *