Hongkong tuomitsee Martin Lee ja muut demokratian johtajat mielenosoituksesta

HONG KONG – Seitsemän Hongkongin johtavaa veteraanidemokratian puolustajaa tuomittiin torstaina luvattomasta kokoamisesta, kun Pekingin kampanja kaupungin opposition kumoamiseksi vangitsi joitakin sen vanhimmista ja tunnetuimmista henkilöistä.

Martin Lee, 82-vuotias asianajaja, joka tunnetaan nimellä “demokratian isä” Hongkongissa, Jimmy Lai, 73, media-magnatti ja vakaasti demokratiaa kannattavan Apple Day by day -lehden perustaja, ja Margaret Ng, 73, arvostettu asianajaja ja kolumnisti sekä neljä muuta tuomittiin luvaton marssin osallistumisesta ja järjestämisestä vuonna 2019.

Heidän kannattajansa ovat pitäneet Hongkongissa toimivien veteraanidemokraattien syytteeseen asettamista vakavana hyökkäyksenä sananvapauteen ja muihin kansalaisvapauksiin, jotka olivat kerran kaupungin identiteetin ydin. Hongkongin viranomaiset ovat valvoneet laajamittaista demokratia-liikkeen torjuntaa sen jälkeen, kun vuonna 2019 hallitusten vastaiset mielenosoitukset tuhosivat kaupungin. Yli 2400 ihmistä on syytetty, kun viranomaiset pyrkivät kumoamaan Pekingin hallitukselle suurimman haasteen asettaneen liikkeen vuosikymmenien ajan.

Peking on pyrkinyt kuvaamaan useita oppositiohahmoja kumouksellisina tekijöinä, jotka työskentelevät vihamielisten ulkomaisten voimien kanssa heikentääkseen Kiinan itsemääräämisoikeutta. Tämän näkemyksen kriitikot sanovat, että hallitseva kommunistinen puolue useless torjuu Hongkongin kansan todellisia demokraattisia pyrkimyksiä.

Herra Lee, herra Lai ja Albert Ho ovat olleet tuomittu Kiinan valtion tiedotusvälineissä osana “Neljän jengiä”, joka herätti levottomuuksia vuonna 2019, syytös, joka on ristiriidassa kaduilla pääosin johtamattoman liikkeen kanssa.

Tapaus keskittyi mielenosoitus 18. elokuuta 2019 kun sadat tuhannet ihmiset kokoontuivat hallitusten vastaisiin mielenosoituksiin.

Se kokoontuminen oli saanut poliisin hyväksynnän. Mutta mitä seurasi, ei. Syytettyjä syytettiin mielenosoittajien johtamisesta Hongkongin saaren Victoria Parkista, aloittaen marssin, joka johti kohti ydinliiketoiminta-aluetta. Vaikka väkivaltaa ja vähäistä häiriötä ei ollut, syyttäjät väittivät, että marssi oli Hongkongin yleisen järjestyssäännön vastaista.

Heidän asianajajansa väittivät, että mielenosoittajien johtaminen puistosta, joka oli täynnä paljon enemmän ihmisiä kuin se pystyi käsittelemään, oli välttämätöntä yleisen turvallisuuden kannalta. He sanoivat myös, että heidän vangitseminen rauhanomaisen marssin takia oli lain vakava soveltaminen.

Kesän mielenosoitukset keskittyivät aluksi ehdotukseen sallia luovuttaminen Method-Kiinaan, mutta ne laajentuivat koskemaan suoria vaaleja koskevia vaatimuksia ja poliisin tutkintaa voimankäytöstä.

Kaupungin demokratiaa kannattavien johtajien syytteeseenpano rauhanomaisesta mielenosoituksesta on herättänyt kansainvälistä paheksuntaa. David Perry, merkittävä brittiläinen asianajaja, joka palkattiin johtamaan syytettä, jätti tapauksen joutuneensa terävän kritiikin kohteeksi kotona. Dominic Raab, Ison-Britannian ulkoministeri, oli sanonut Herra Perry oli ”melko palkkasoturi” ja antoi Kiinan hallitukselle PR-voiton.

Ulkoministeriö vuonna Hongkongia koskeva vuosikertomus julkaistiin keskiviikkona, sanoi, että Hongkongin hallitus “ei kunnioittanut” paikallisen lain mukaista oikeutta vapaaseen kokoontumiseen ja että asettamalla viime vuonna kansallisen turvallisuuden lain Kiina oli “heikentänyt dramaattisesti oikeuksia ja vapauksia Hongkongissa”.

Koe kesti 20 päivää, kaksi kertaa niin kauan kuin oli suunniteltu.

Vastaajille, joihin kuuluvat myös työn järjestäjä Lee Cheuk-yan ja entiset lainsäätäjät Cyd Ho ja Leung Kwok-hung, uhkaa jopa viisi vuotta vankeutta. Lausekkeet annetaan myöhemmin.

Toinen entinen lainsäätäjä, 33-vuotias Au Nok-hin, oli aiemmin tunnustanut syyllisyytensä molemmissa syytöksissä, kun taas Leung Yiu-chung, 67, oli tunnustanut syyllisyytensä yhdestä syytteestä osallistumiseen mielenosoitukseen.

Tuomio voi asettaa odotuksia useille oikeudenkäynneille vastaavista syytteistä laittomista mielenosoituksista, jotka on määrä tapahtua tänä vuonna.

Lisäksi 47 demokratiaa kannattavaa poliitikkoa ja aktivistia on syytetty uuden turvallisuuslain mukaisesta kumoamisesta osallistumisesta vaaleihin, jotka syyttäjien mukaan olivat osa hallituksen kaatamista.

Tiedotusvälineiden suurlähetystöä herra Laiia on syytetty erillisessä kansallisen turvallisuuden tapauksessa väitetystä lobbauksesta Yhdysvaltain Hongkongia ja Kiinan viranomaisia ​​vastaan ​​määräämien pakotteiden vuoksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *