Palestiinalaismilitantti haastaa Abbasin puolueen vaaleissa

JERUSALEM – Suosittu palestiinalais militantti irtautui palestiinalaishallintoa valvovasta poliittisesta puolueesta myöhään keskiviikkona, kiihdyttäen valtataistelua ja himmentäen puolueen toiveita säilyttää vallan monopoli parlamenttivaaleissa.

Militantti, Marwan Barghouti, 61, oli pitkään kunnioitettu hahmo Fatahissa, maallisessa puolueessa, joka johtaa palestiinalaishallintoa ja jonka perusti Yasir Arafat, entinen palestiinalaisjohtaja. Vaikka Barghouti on suorittanut useita elinkautisia Israelin vankilassa viidestä murhasta, hän tuntee huomattavaa kunnioitusta monien puolueen kaadereiden keskuudessa ja häntä pidetään potentiaalisena tulevana ehdokkaana Palestiinan presidentiksi.

Keskiviikkona illalla hänen nimissään toimivat Fatahin jäsenet erosivat puolueen kanssa muodostaen erillisen vaalilautakunnan, joka kilpailee Fatahin kanssa toukokuussa pidettävissä vaaleissa ja asettanut suoran haasteen Fatahin 85-vuotiaalle johtajalle, presidentin Mahmoud Abbasille. Palestiinalaishallinto.

Herra Barghoutin ryhmittymä yhdisti voimansa toisen Palestiinan politiikan pitkäaikaisen päähenkilön, Nasser al-Kidwan, herra Arafatin veljenpoikan ja entisen palestiinalaislähettilään YK: n kanssa, joka erosi Fatahista tänä vuonna.

Analyytikot uskovat, että heidän liittoutumansa voisi jakaa Fatahin äänen ja mahdollisesti toimia spoilerina, josta voi olla hyötyä Gazaa hallitsevalle islamistiselle militanttiryhmälle Hamasille.

“Tämä on dramaattinen ja merkittävä kehitys”, sanoi Ghaith al-Omari, entinen Abbasin neuvonantaja ja Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin vanhempi analyytikko Washingtonissa. “Tämä on yhtä suuri haaste kuin Abbasin vaalistrategialle ja yleisemmin hänen valvonnalleen Fatahissa voidaan nostaa.”

Abbas, joka on johtanut palestiinalaishallintoa 16 vuotta, vaati uusia vaaleja tammikuussa toivoen palauttavansa demokraattisen legitiimiytensä ja palauttamaan yhtenäisen palestiinalaishallinnon. Viranomainen hallinnoi osia miehitetystä Länsirannasta, kun taas Hamas johtaa Gazan aluetta.

Viranomainen ei ole järjestänyt vaaleja vuoden 2006 jälkeen parlamentissaan, Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa. Herra Abbas on toistuvasti lykännyt heitä, ainakin osittain siksi, että hän pelkäsi menettää Hamasille, joka veti Fatahin hallinnoiman Palestiinan itsehallinnon vuonna 2007 Gazan kaistalla.

Herra Abbas toivoi uusien vaalien johtavan lopulta sovintoon Hamasin kanssa. Sen sijaan he ovat paljastaneet suuren valtataistelun itse Fatahissa.

“Tämä on yksi merkittävimmistä poliittisista tapahtumista Fatahissa sen jälkeen, kun Abbas tuli presidentiksi vuonna 2005”, al-Omari sanoi. ”Barghouti ja Kidwa ovat yhdistelmä, jota Fatahin johto ei voi helposti hylätä. Heillä on puolueessa hyvin syvä legitimiteettivarasto, ja ne edustavat suurta haastetta Abbasin vallanpidolle siinä. “

Barghouti juoksi palestiinalaishallinnon presidentiksi vuonna 2004, ennen vetäytymistä ja tukee herra Abbasia. Hän oli ollut 1980-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa palestiinalaisten kansannousujen johtaja, ja hänet tuomittiin vuonna 2004 osallistumisesta viiden israelilaisen murhaan.

Hänet tuomittiin viideksi elinkautiseksi ja hän kampanjoi virkaan vankilaansa.

Fatahin kannattajat pakotetaan nyt valitsemaan kolmen Fatahiin liittyvän ryhmittymän joukosta – virallinen puolue, Barghouti-al-Kidwa -allianssi ja kolmas hajosryhmä, jota johtaa maanpaossa ollut entinen turvallisuuspäällikkö, Muhammad Dahlan.

Herra Barghoutin liittouman jäsenet sanoivat, että he ovat luoneet uuden ryhmittymän elvyttääkseen Palestiinan politiikan, josta on yhä enemmän tullut yhden miehen näyttely, joka keskittyy Abbasin ympärille, joka on hallinnut asetuksella yli vuosikymmenen.

“Palestiinan poliittista järjestelmää ei voida enää useless uudistaa”, sanoi uuden liittoutuman jäsen Hani al-Masri keskiviikkoiltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa. “Se vaatii syvällisiä muutoksia.”

Fatahin virkamies hylkäsi ryhmän “takkeina”.

“Jopa profeettamme Mohammedin kanssa oli vaippa,” sanoi Fatahin keskuskomitean pääsihteeri Jibril Rajoub erillisessä lehdistötilaisuudessa Ramallahissa, Länsirannalla. “Fatah on vahva ja tarttuu yhteen.”

Herra Abbas on peruuttanut vaalit aikaisemmin, ja jotkut uskovat, että hän voi pyrkiä tekemään niin uudelleen tulevina viikkoina.

Mutta tässä vaiheessa peruutus olisi “poliittisesti erittäin kallista”, sanoi Ramallahissa toimiva poliittinen analyytikko Ghassan Khatib ja entinen ministeri Abbasin alaisuudessa. “Siellä on korkea poliittinen hinta.”

Herra Abbasin paras toivo olisi, että Israelin viranomaiset puuttuisivat vaaleihin, Khatib sanoi. Hamas on jo syyttänyt Israelia eräiden sen johtajien pidättämisestä ja varoittamisesta, että he eivät osallistu vaaleihin, minkä Israel kieltää. Ja Palestiinan virkamiesten mukaan Israelin hallitus ei ole vielä vastannut pyyntöön sallia äänestys Itä-Jerusalemissa.

Tämä dynamiikka voi antaa herra Abbasille tekosyyn peruuttaa äänestys.

Herra Abbas “tarvitsee tekosyyn, jolla voidaan perustella tällainen päätös”, herra Khatib sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *